Renault Trucks start met serieproductie elektrische trucks

Renault elektrische trucks

Na de marktintroductie eerder dit jaar zet Renault Trucks nu een volgende stap. Het Franse concern start nog deze maand met de serieproductie van de elektrische D Z.E. en D Wide Z.E. trucks. Deze worden gebouwd in de fabriek in Blainville-sur-Orne.

Fabriek aangepast voor elektrificatie

Deze fabriek is verregaand aangepast voor de productie van de elektrische modellen. Zo is er een zogenaamde ‘Z.E.-gebouw’ met een oppervlakte van 1.800 m², dat volledig is gewijd aan de elektrificatie van de voertuigen. Dit gebouw bevindt zich vlakbij de hal waar Renault de conventionele versies van de vrachtwagens bouwt. Zo kunnen alle processen snel en eenvoudig worden doorgevoerd. In het Z.E.-gebouw worden de extra technische handelingen aan de elektrische trucks – zowel voor als na de eigenlijke assemblage – uitgevoerd. Er is ook een temperatuur gecontroleerde ruimte voor de opslag van de accu’s van de voertuigen.

Assemblage naast normale trucks

De productie van een elektrische vrachtwagen start een week voordat deze op de productielijn komt. Men monteert vooraf de verschillende elektro-specifieke subassemblages zoals de aandrijflijn, de motor, de handgeschakelde transmissie en de centrale eenheid. Daarna assembleert men de elektrische trucks op dezelfde montagelijn als de dieselmodellen, vertelt de fabrikant. Aan het einde van de productielijn vervoert men de elektrische trucks naar het Z.E.-gebouw. Daar vinden de laatste specifieke werkzaamheden en kwaliteitscontrole plaats. Daarna doorloopt de elektrische truck weer de verdere fasen van de serieproductie. Tenslotte is nog een testrit op de testbaan en ondergaan ze een prestatiemeting op de testbank. Men schat dat de productie van een elektrische vrachtwagen in totaal 50 arbeidsuren in beslag neemt.

Tien procent van verkochte trucks is straks elektrisch

De Franse fabrikant – dochter van het Zweedse Volvo Group – verwacht dat elektrische voertuigen tegen 2025 zo’n tien procent van het verkoopvolume zullen uitmaken.

Vorig artikelOpel Corsa-e binnenkort bij de dealer – een korte kennismaking
Volgend artikelGumpert pleit voor methanol-brandstofcellen

2 REACTIES

  1. Renault Trucks, Renault VI (Vehicle Industriële), is inderdaad onderdeel van de Volvo Group maar de Volvo Group (Volvo Trucks, Volvo Penta, Volvo CE, Renault VI, Mack Trucks, Dong Feng, UD) heeft niks te maken met Geely. Jullie verwarren de Volvo Group met de Volvo Cars Group die inderdaad onderdeel zijn van Geely. De Volvo Group is nog steeds Zweeds en produceert al sinds 1999 geen personenwagens meer.

  2. Dank voor de oplettendheid! Ik had die informatie over Geely iets te snel toegevoegd. Het artikel is inmiddels gecorrigeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in