coronavirus autoindustrie elektrische auto's

Corona infecteert verkoop en productie (elektrische) auto’s

Het coronavirus blijkt niet alleen een gevaar voor mensen, maar infecteert ook de auto-industrie. De productie en verkoop van elektrische auto’s wordt mogelijk extra getroffen.

China tot stilstand

China is al jaren de dominante factor in zowel verkoop als productie van elektrische auto’s. In 2019 werd grofweg de helft van alle EV’s in China verkocht. Wanneer de Chinese markt instort, betekent dat ook een flinke klap in de wereldwijde verkoop van EV’s. Dat was het geval in februari, toen de autoverkoop in China met 80% kelderde. Veel mensen bleven weg uit showrooms.

Daarnaast kwam op verschillende plekken in China de industrie stil te liggen. Vooral in Wuhan, vanwaar het virus zich verspreidde, werden fabrieken platgelegd. Onder meer GM, Honda, Nissan, PSA en Renault kregen hiermee te maken. Ook op andere plekken werden maatregelen genomen. Zo kwam de nieuwe Tesla fabriek in Shanghai tijdelijk stil te liggen.

EV-productie sterk afhankelijk van China

Ook de productie van onderdelen en grondstoffen is getroffen. Dat is extra pijnlijk voor de toeleveringsketen van elektrische auto’s. China is namelijk goed voor maar liefst 73% van de wereldwijde productie van lithium-ion cellen. Ook heeft het land belangrijke posities in de winning van lithium en zeldzame aardmaterialen. Grondstoffen die worden gebruikt in batterijen en elektromotoren. Hoewel Europa werkt aan een eigen productieketen voor batterijen is de afhankelijkheid van China, zeker als het gaat om productie van EV’s, nog altijd groot.

Krapte in onderdelen

Gelukkig krabbelt China weer overeind. Het aantal nieuwe besmettingen is dalende. Het sociale en economische leven krijgt een herstart. Veel fabrieken draaien weer. Toch kan de eerdere stop nog wel gevolgen hebben in toevoer van onderdelen. Zo denken sommige experts dat de gebrekkige toevoer van onderdelen uit Azië binnenkort pas echt voelbaar wordt.

Productie Europa in gevaar

Daar komt bij dat Europa nu steeds sterker met de gevolgen van het virus te maken krijgt. Door verdere verspreiding van het virus in Europa zien overheden zich genoodzaakt maatregelen te nemen. Ook hier wordt het sociale en economische leven (deels) aan banden gelegd. Dat kan een autofabriek treffen, maar ook een van de vele toeleveranciers in Europa.

Daling verkoop

Daarnaast zal in Europa de toeloop in showrooms afnemen. Dat is zuur voor EV’s, die de eerste twee maanden van 2020 een goed momentum kenden. In diverse Europese markten, waaronder Duitsland, het VK en Italië, nam de verkoop van EV’s in januari en februari sterk toe. Het is te verwachten dat de autoverkoop in maart terugvalt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven