General Motors Ultium Drive

General Motors ontwikkelt Ultium Drive aandrijflijnen

Eerder deze week onthulde General Motors nieuwe details over het Ultium-accuplatform. De Amerikaanse autofabrikant zei dat de accu’s “een range van vijf verwisselbare aandrijfeenheden en drie motoren” zullen aandrijven, welke “Ultium Drive” gaat heten.

De Ultium Drive aandrijflijnen moeten GM helpen bij de overgang naar een “volledig elektrische toekomst”. “GM heeft transmissies gebouwd voor vele opmerkelijke automakers,” verklaarde vice-president Ken Morris. “Het maken van motoren, transmissies, aandrijflijncomponenten en systemen behoren tot de bekendste competenties van GM. Onze productie-expertise blijkt niet alleen overdraagbaar maar ook voordelig als we de overgang naar EV’s maken.”

Ultium Drive

Het Ultium-platform is bedoeld om flexibel en veelzijdig te zijn. General Motors wil hiermee uiteindelijk een grote verscheidenheid aan voertuigtypes en -vormen mee aan gaan drijven. Je zou Ultium Drive dus ook wel kunnen vergelijken met de modulaire, schaalbare MEB-architectuur van Volkswagen. Men verwacht dat Ultium de basis zal vormen voor GM’s aankomende Hummer pick-up truck en SUV, de luxe Cadillac Lyriq SUV; een elektrische bestelwagen alsmede twee elektrische voertuigen die de autofabrikant samen met Honda gaat maken.

GM zegt dat Ultium Drive “responsiever zal zijn dan de interne verbrandingsequivalenten. De motoren krijgen een nauwkeurige koppelregeling voor soepele prestaties”. De vijf motoren van het platform zullen een “toonaangevend koppel” hebben en geschikt zijn “voor een breed spectrum van verschillende voertuigtypen”.

 

Kostenefficiënt

Ultium Drive zal ook kostenefficiënt, mede door de samenvoeging van de bedrading en andere onderdelen, zegt GM. Hierdoor kan GM de Ultium Drive naar eigen zeggen ook makkelijker schalen voor de toekomstige elektrische line-up. De software zal verder geschikt zijn voor over-the-air updates.

Eerder zei GM al het de hoeveelheid bedrading aanzienlijk kan verminderen. Daardoor zou er nu zo’n 80 procent minder bedrading benodigd zijn dan er in de Chevrolet Bolt wordt gebruikt. Men hoopt dat de prijs van de Ultium-accu onder het niveau van $100/kWh zal komen en zo meer EV’s te kunnen verkopen. Als GM aan de hand daarvan zijn productiemogelijkheden opschaalt, kan er daadwerkelijk winstgevend worden gewerkt.

Investering in “elektrische toekomst”

GM investeert momenteel zo’n 20 miljard dollar aan een “volledig elektrische toekomst”. Zo besteedde GM ongeveer 2.2 miljard dollar om zijn eerste fabriek naar “elektrisch” om te bouwen. Vorige week verwierf de autofabrikant ook een aandeel in de startup Nikola Motors.

Deze aankondigingen worden gezien als een aan de gang zijnde poging om de investeerders van Wall Street, die nerveus zijn geweest over de mogelijkheden van GM om Tesla in te halen, te vriend te houden. Het bedrijf van Elon Muskus is in waarde gestegen, zelfs nu de auto-industrie in het algemeen flink heeft geleden onder de coronapandemie. Volgende week organiseert Tesla overigens “Battery Day”. Men verwacht dat Tesla daar een aantal aankondigingen doet over de inspanningen om de kosten van de accu’s te verlagen en het bereik ervan te vergroten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven