Daimler wil binnen vijf jaar waterstoftrucks in serie bouwen

Daimler Mercedes-Benz GenH2 waterstoftruck

Daimler presenteerde in Berlijn het concept van een langeafstandsvrachtwagen met brandstofcel en accu. Deze futuristisch ogende Mercedes-Benz GenH2 waterstoftruck krijgt een actieradius van 1.000 kilometer. Hij wordt de komende drie jaar door klanten getest. De serieproductie is gepland voor in 2025 of 2026.

Gaat het er nu toch van komen?

En zo lijkt het er toch op dat ‘waterstof’ serieus zijn intrede gaat doen. Niet alleen in Zwitserland, waar Hyundai een enorme pilot aan het opzetten is. Ook de Amerikaanse startup Nikola Motors is, samen met Bosch en GM, bezig met de ontwikkeling van een waterstoftruck. Daimler is er nu dus serieus mee bezig en ook van andere fabrikanten komen soortgelijke berichten. Het is ergens ook logisch dat de brandstofceltechniek het eerst bij vrachtwagens gebruikt gaat worden. Juist die leggen vaak grote afstanden af. Bovendien zijn de hoge kosten van brandstofcellen en accupakketten daar in verhouding het laagst.

“Geweldige ervaring”

Martin Daum, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler Truck AG, beleefde de nieuwe rijervaring in de VS enkele weken geleden. Hij mocht achter het stuur van een volgeladen 40-tons vrachtwagen met brandstofcelaandrijving. Daum onthulde niet waar en hoe maar de herinnering eraan doet hem glimlachen: “Het was een geweldige ervaring.”

Daimler Mercedes-Benz GenH2 waterstoftruck

Wereldpremière

Het conceptvoertuig van de futuristisch vormgegeven trekker beleefde afgelopen woensdag zijn wereldpremière tijdens een (virtuele) persconferentie in Berlijn. De door waterstof aangedreven GenH2-truck heeft een maximaal vermogen van 330 kW en een actieradius van ongeveer 1000 kilometer. In de achterwand van de bestuurderscabine van het GenH2 conceptvoertuig zijn vermogenselektronica en krachtige accu’s met een capaciteit van 70 kilowattuur geïnstalleerd. Daum vertelde dat de truck vanaf ongeveer 2025 in serieproductie gaat.

Test duurt twee winters

“We hebben alle elementen die we nodig hebben om zo’n voertuig in serieproductie te brengen”, legt Daum uit. Maar de klanten verwachtten dat de voertuigen zonder problemen een miljoen kilometer zouden kunnen afleggen. Om dit te kunnen garanderen, zou een vrachtwagen minstens twee winters nodig hebben om te kunnen testen: “De ervaring leert dat er in de eerste winter veel dingen kapotgaan. En pas in de tweede winter zie je of de verbeteringen en andere maatregelen werken.” Daarom moeten de klanten en de uiteindelijke gebruikers, de langeafstandschauffeurs van grote transportbedrijven, de waterstoftrucks de komende drie jaar gaan testen.

Brandstofcel

Daum liet ook weten dat er nog wat werk aan de brandstofcel nodig is. Technisch gezien is de techniek “af”, d.w.z. functioneel, maar nog niet “geschikt voor serieproductie”. De brandstofcellen zijn nog te duur om te produceren. Alleen wanneer de productie zo goedkoop is als “pretzels bakken” geeft Daum het groene licht voor de serieproductie. Overigens verwacht men de nodige synergie uit de samenwerking met Volvo Trucks en de oprichting van de gezamenlijke Fuel Cell GmbH. Om brandstofcellen goedkoop te kunnen maken, is een afzet in grote hoeveelheden nodig.

Ook elektrisch

De GenH2-truck is overigens slechts een van de pijlers van Daimler’s strategie om het vrachtvervoer over de weg in de zogenaamde triad-markten (Europa, Noord-Amerika, Oost-Azië) klimaatneutraal te maken. Naast waterstoftrucks is Daimler ook bezig met elektrische trucks met accu’s. De e-Actros voor stadsdistributievervoer, met een actieradius van ruim 200 kilometer, zal volgend jaar al te koop zijn. Een langeafstandsversie van de e-Actros met een bereik van ongeveer 500 kilometer volgt dan in 2024.

Daimler Mercedes-Benz GenH2 waterstoftruck

Volgens Daum hebben beide aandrijvingsconcepten hun rechtvaardiging: Hoe lichter de belasting, hoe korter de afstand en hoe voorspelbaarder de route, hoe logischer het is om de energie in een accu op te slaan. Waarbij: De GenH2 truck heeft ook een krachtige accu met een opslagcapaciteit van 70 kilowattuur (kWh) aan boord. Dit is nodig om ook in bergachtige gebieden een dynamisch en constant rijgedrag te kunnen bieden, legde Sven Ennerst (hoofd ontwikkeling) uit.

“Alleen zinvol met groene waterstof”

Er is echter nog veel werk te doen voordat de waterstoftrucks tegen 2025 de weg op kunnen. Niet alleen aan de voertuigen. Daum waarschuwde daarvoor tijdens het evenement, dat ook werd bijgewoond door Bondsminister van Vervoer Andreas Scheuer en VDA-voorzitter Hildegard Müller. Het netwerk van waterstoftankstations in Europa is nog volstrekt onvoldoende. Dit moet worden uitgebreid en verbeterd.

Beschikbaarheid

Hij zei ook dat er grote inspanningen nodig zijn om ervoor te zorgen dat groene waterstof in voldoende hoeveelheden beschikbaar zal zijn: “Met grijze waterstof zouden we meer in plaats van minder kooldioxide in de lucht blazen. Dan kunnen we het net zo goed bij diesel houden.” Ook is waterstof is aanzienlijk duurder dan diesel. De directeur van Daimler riep minister Scheuer daarom op om te pleiten voor een hervorming van de vrachtwagentol in Europa. In plaats van de stikstofoxide-uitstoot van het voertuig, zei hij, kan de tol in de toekomst beter uitsluitend op de CO2-uitstoot worden.

Vorig artikelVolkswagen wil Bugatti aan Rimac verkopen
Volgend artikelGeneral Motors ontwikkelt Ultium Drive aandrijflijnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in