150.000 elektrische auto's Nederland

De magische grens van 150.000 elektrische auto’s komt in beeld

Volgens de laatste cijfers van RVO was in augustus 16,3 procent van de nieuw geregistreerde auto’s elektrisch, ruwweg een op de zes. Het Nederlandse wagenpark bestaat nu uit meer dan 131.000 auto’s. Met nog vier maanden te gaan komt de 150.000 in beeld.

Gaan we dit jaar de 150.000 halen?

Eind vorig jaar werd de magisch grens van 100.000 elektrische auto’s overschreden. De kans is heel groot dat we dit jaar de magisch grens van 150.000 auto’s gaan halen. Dat hangt uiteraard af van meerdere factoren maar het lijkt er wel op. Afgelopen maand werden er 4.575 elektrische auto’s geregistreerd. We hebben nog 4 maanden te gaan (wat betreft de verkoopcijfers). Tel er 4 maal dat aantal bij en je bent er al bijna.

Veel nieuwe modellen

Bovendien komen er binnenkort veel nieuwe modellen op de markt. Dat betekent niet alleen meer keus maar ook meer productie- en levercapaciteit. We constateren dat Tesla de productie van Model 3 na de lockdown weer op orde heeft zodat deze vorige maand weer op de eerste plaats stond, op de hielen gevolgd door de Kia e-Niro. Op iets grotere afstand volgt de MG ZS EV. Deze drie modellen maken met 627, 609 en 505 eenheden het leeuwendeel uit.

Maar dat gaat de komende maanden absoluut veranderen. Ten eerste mogen we een flinke boost van de Volkswagen ID.3 verwachten. Deze wordt nu volop uitgeleverd. Daarnaast rollen de komende maanden nog heel wat andere nieuwe elektrische modellen van de band: de Peugeot 2008, Mazda MX-30, Honda E, Citroën ë-C4, Fiat 500e, Renault Twingo ZE, Seat El Born, Lexus EX 300e, de Polestar 2 en de Volvo XC40 Recharge. Daarnaast verwachten we dit jaar ook nog de eerste leveringen van de Aiways U5.

Drie Chinese automerken op Nederlandse markt

Ook wat dat betreft is dit een jaar om te onthouden. Vorig jaar reed er nog (bijna) geen enkele in China gebouwde elektrische auto in Nederland rond. Dit jaar zijn het er drie: de MG ZS EV was de eerste, recentelijk gevolgd door de eveneens in China gebouwde Polestar 2. De Aiways U5 volgt dus nog.

Jaarlijkse eindspurt

De bijtelling is nog steeds van grote invloed op de keus van de zakelijke rijders. Met name de stijging van de bijtelling voor elektrische auto’s zorgen de afgelopen jaren voor een ware hausse. Ga maar na: alleen al in december 2019 werden er meer dan 22.000 BEV’s op naam gezet.

Ook volgend jaar gaat de bijtelling weer omhoog, van 8 naar 12%. Bovendien ga je dan al vanaf € 40.000 de volle mep aan bijtelling betalen. Dat zal ook dit jaar weer een fikse eindspurt veroorzaken. Daarom kunnen nu al stellen dat alle elektrische auto’s die de fabrieken dit jaar nog kunnen maken, al verkocht zijn voordat ze de productielijn afrollen. En ook dit jaar wordt het weer een interessante uitdaging om ze voor de jaarwisseling op kenteken te zetten.

En ook als de eindspurt dit jaar maar de helft van die van vorig jaar is, gaan we de 150.000 wel halen. Wie zet er een fles wijn op?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven