Geld verdienen elektrische auto

Geld verdienen met de elektrische auto

De afgelopen dagen kwamen er twee manieren in het nieuws om geld te verdienen met je elektrische auto. De ene methode is actueel: een boodschappendienst die wordt uitgevoerd door rijders van elektrische auto’s. De andere methode, een grensoverschrijdend blockchainplatform, wordt nog ontwikkeld.

Elek Rides

Elek Rides is een nieuwe aanbieder van shared ride services via een app. Deze aanbieder is haar activiteiten in onze hoofdstad begonnen met een tijdelijke bezorgservice voor boodschappen. Hiermee wil Elek Rides enerzijds bijdragen aan het ‘contactarm’ boodschappen doen, en anderzijds Amsterdamse chauffeurs helpen die vanwege de COVID-19 crisis te weinig of geen passagiersritten hebben. Het Finse bedrijf Elek Rides is al succesvol in eigen land. Eigenaar Simo Mykkänen wil nu ook in grote Europese steden duurzaam transport voor betaalbare prijzen beschikbaar proberen maken.

Tijdelijke boodschappendienst

Mykkänen werkt al een aantal maanden aan de lancering van Elek Rides in Amsterdam: “Tijdens de opstart van de activiteiten van Elek Rides in Amsterdam ben ik met veel taxichauffeurs van elektrische wagens in contact gekomen die enthousiast waren over mijn organisatie en ideeën. Helaas kwamen we kort daarna in de huidige crisisomstandigheden terecht. Ik heb deze tijdelijke boodschappenservice bedacht om chauffeurs van elektrische wagens te helpen in een gedeelte van hun inkomen te voorzien. Nu we in Nederland de eerste tekenen zien dat onder andere door de afname van (vlieg)verkeer en andere vervoersmaatregelen het klimaat minder belast wordt, is een elektrisch vervoersmiddel de beste manier om boodschappen thuis te krijgen als je zelf de deur niet uit kan of mag en geen andere hulp hebt.”

Boodschappen binnen een uur in huis

De boodschappenservice is bedoeld voor Amsterdammers die niet naar een lokale winkel kan of wil vanwege de Corona-crisis. Het is de bedoeling dat de boodschappen binnen 60 minuten bij de voordeur van de besteller worden afgeleverd. Dat is dus beduidend sneller dan wanneer je iets online bij de supermarkten bestelt.

Equigy: elektriciteitsnet stabiliseren met blockchaintechnologie

TSO’s TenneT, Swissgrid en Terna zijn vier grote Europese transportnetbeheerders. Zij zijn bezig met de ontwikkeling van een Europees blockchainplatform. Met dit platform wil men met de accu’s van miljoenen huishoudens gebruiken om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Dit grensoverschrijdende blockchainplatform gaat Equigy heten.

Meehelpen om vraag en aanbod elektriciteit in balans te houden

Met dit platform kunnen Europese huishoudens en eigenaren van elektrische voertuigen de capaciteit van hun auto’s en huishoudaccu’s op de Europese energiemarkten om zo mee te helpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Bovendien kunnen ze hiermee ook een financieel voordeel behalen aan de energietransitie.

Vraag en aanbod schommelen steeds meer

De elektriciteitsvoorziening is in de toekomst steeds meer afhankelijk van duurzame energiebronnen. De capaciteit hiervan kan behoorlijk fluctueren. Dat geldt ook voor de vraag naar energie. Die vraag en aanbod zijn steeds moeilijk in evenwicht te houden, ook omdat het elektriciteitsverbruik door de elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen steeds meer toeneemt.

“Iedereen kan helpen om de energietransitie te realiseren”

“Nu de conventionele centrales gaan sluiten zijn wij ons aan het voorbereiden op een toekomst waarin wij grotendeels afhankelijk zijn van consumenten met hun elektrische auto’s, thuisbatterijen en warmtepompen om het net betrouwbaar, duurzaam en kosteneffectief te stabiliseren. Om al deze apparaten samen te laten werken aan het balanceren van het net biedt het Equigy-platform een belangrijke technische basis. Met dit platform wisselt men gegevens uit tussen de apparaten, marktpartijen en de netbeheerders. Dit betekent dat iedereen straks kan helpen om de energietransitie te realiseren en er ook nog financieel van kan profiteren”, aldus TenneT CEO Manon van Beek.

De netbeheerders lanceren het Equigy-platform in eerste instantie in Duitsland, Nederland, Zwitserland en Italië. De partners verwachten dat ook nog andere Europese netwerkexploitanten zich aansluiten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven