Zeekr 001

Geely’s Zeekr 001 is in feite de Lynk & Co Zero Concept

Begin deze maand kondigde Geely het nieuwe premium ‘elektrisch merk’ Zeekr aan. Omdat die aankondiging precies op 1 april kwam, was het moeilijk in te schatten of het serieus was. Dat blijkt toch wel het geval te zijn, gezien de informatie die Geely nu vrij geeft.

Lijkt verdacht veel op Lynk & Co Zero Concept

Dat ze in China bijzonder bedreven zijn in het omlabelen van automodellen, is ook te zien aan de Zeekr 001, het eerste model dat Geely wil lanceren. Want in feite is die Zeeker 001 gewoon een omgelabelde Zero Concept van Lynk & Co. Het is niet bekend of Geely deze nu alleen als Zeekr 001 uit gaat brengen of dat er ook een betaalbare spin-off onder de merknaam Lynk & Co zal komen.

Wat Geely nu presenteert is al min of meer de productieversie. De Zeekr 001 moet namelijk al in oktober in productie gaan. Als het Geely lukt om hem vóór de Porsche Taycan Cross Turismo op de weg te brengen, wordt het de eerste elektrische shooting brake in China.

Zeekr 001

Zeekr 001

Geely geeft op dat de Zeekr 001 redelijk groot is, met een lengte van 4,97 meter, een breedte van 2 meter en een hoogte van 1,56 meter. De overhangen zijn vrij groot, getuige de wielbasis van 3,01 m. De bagageruimte met neergeklapte achterbank bedraagt 2.144 liter. De Zeekr 001 krijgt volgens Geely accupakketten van 86 en 100 kWh. Het grootste accupakket zou goed moeten zijn voor een actieradius van meer dan 700 kilometer. Onduidelijk is of dit de NEDC of WLTP actieradius betreft. Men zegt de accu’s ook te verhuren, net als Renault deed. Dat lijkt ons in het premium segment best wel een merkwaardige keuze.

Laden op 800 of misschien wel 900 volt?

Volgens Geely kan de Zeekr 001 in vijf minuten 120 km actieradius zal kunnen bijladen. Dat is een naar schatting een laadsnelheid van meer dan 300 kW. De Lucid Air heeft een spanning van minstens 900 volt nodig om die 300 kW te halen. Dat is een indicatie dat de Zeekr 001 een systeemspanning van minimaal 800 en misschien zelfs 900 volt heeft.

Ook energieleverancier

Geely kondigt aan dat Zeekr niet alleen een automerk wordt maar ook energieoplossingen zal aanbieden. Men wil voor Zeekr in heel China een eigen netwerk DC-snelladers opzetten, net zoals Tesla met de Superchargers doet. Het Zeekr-oplaadnetwerk moet volgens Geely eind 2023 al meer dan 2.000 laadstations met meer dan 20.000 DC-laders van 360 kW in bedrijf hebben.

Zeekr 001

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven