Farizon toont elektrisch bestelwagenplatform en cabineloze truck

Farizon Auto SuperVAN

Farizon Auto, een bedrijfswagendochter van het Chinese Geely, gaf op Geely’s jaarlijkse merkendag een voorproefje van toekomstige producten. Farizon liet een bestelwagenplatform met de naam SuperVAN zien, alsmede de cabineloze Homtruck Cabless.

Grenzeloze ambities

De twee nieuwe voertuigen doen futuristisch aan. Ze staan op die manier ook symbool voor de bijna grenzeloze ambities van het Geely concern. Het is de bedoeling dat het in 2016 opgerichte Farizon Auto in China een leidende positie bij de ‘zero-emissie bedrijfsvoertuigen’ krijgt.

Ook naar Europa

Farizon Auto zal in de toekomst waarschijnlijk ook de Europese markt betreden. Geely kondigt namelijk aan dat het de wereldwijde lancering van zijn producten wil versnellen. Dit wil men mogelijk maken door een systematische ontwikkeling van de exportproducten, het opzetten van lokale R&D-centra en het gebruik van ‘knockdown’ productiemethodes.

Geheel CO2-vrije levenscyclus

Farizon wil bij de productie van de SuperVAN gebruik maken van hernieuwbare en biologisch afbreekbare, milieuvriendelijke materialen. Dit omdat het bedrijf ernaar streeft om de voertuigen gedurende hun gehele levenscyclus CO2-vrij te maken. Dat streven wil men volgend jaar al realiseren.

Homtruck

Farizon Auto Homtruck Cabless

Vorig jaar presenteerde Farizon al de Homtruck. Deze zal beschikbaar zijn in een volledig elektrische versie met een uitwisselbare accupakketten en in een versie met een brandstofcel op methanol. Gebaseerd op diezelfde elektrische truck toonde Farizon nu ook een model zonder bestuurderscabine.

De Homtruck Cabless is ontworpen voor autonoom rijden op AI-technologie volgens niveau 4. Dat kan hij overigens niet overal, maar alleen in “beperkte bedrijfsomgevingen”. Hierbij moeten we denken aan besloten terreinen zoals logistieke knooppunten, mijnbouwgebieden of havens waar de voertuigen op vaste routes moeten rijden. Volgens Farizon Auto heeft de autonome variant een robuust virtueel veiligheidssysteem met een groot aantal sensoren en radars die de omgeving tijdens het gebruik volledig in beeld moeten brengen.

De aandrijftechnologie is hetzelfde als die van de gewone Homtruck. Verdere specificaties zijn nog niet bekend.

SuperVAN

Farizon Auto SuperVAN platform/architectuurMinstens zo interessant is het nieuwe SuperVAN platform van Farizon. Dit platform is ontwikkeld op basis van Geely’s Multi-Purpose Architecture (GMA). Het platform is uiterst veelzijdig dat het de bouw van verschillende carrosserievarianten ondersteunt. Zo is er bijvoorbeeld keus uit een lange of korte wielbasis, een personenbus, pick-up of een camper, vertelt men.

Hoewel Farizon ook hier nog geen technische details vrijgeeft, heeft men wel concrete plannen. Men wil de eerste SuperVAN voertuigen in de tweede helft van volgend jaar gaan testen. De serieproductie en de leveringen moeten in 2024 beginnen. Farizon zegt dat men de SuperVAN niet alleen China wil gaan verkopen, maar ook onder meer in Europa.

Farizon Auto SuperVAN

Financiering van 300 miljoen dollar

Uiteraard heeft Farizon Auto voor die ontwikkelingen lanceringen ook aardig wat kapitaal nodig. Dat komt niet alleen van moederbedrijf Geely. Farizon wil ook investeerders aantrekken. De eerste externe financieringsronde onder leiding van Hidden Hill Capital is al achter de rug, deze bracht ruim 300 miljoen dollar op.

Vorig artikelEen half miljoen elektrische Volkswagens. Een mijlpaal, maar meer ook niet.
Volgend artikelB-ON heeft grootse plannen met de Streetscooter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in