De aandelen van de startup StreetScooter werden door Deutsche Post/DHL onlangs voor het grootste deel overgedaan aan het internationale consortium B-ON. Dat meldt dat de vraag naar de elektrische Streetscooter bestelwagen onverminderd groot is, dat er expansieplannen zijn én dat men op termijn naar de beurs wil.
Streetscooter was al eerder door Deutsche Post/DHL overgenomen. Dit logistieke bedrijf wilde op die manier zijn leveringsvloot elektrificeren. Omdat de start-up zware verliezen leed en Deutsche Post/DHL op lange termijn niet als autofabrikant wilde optreden, heeft men het grootste deel van de aandelen verkocht. Maar men heeft nog steeds een belang van tien procent in StreetScooter. Ook zal het bedrijf nog steeds nieuwe Streetscooter-voertuigen blijven kopen.
Groeiplannen
Stefan Krause, CEO van B-ON, zegt dat men bijna 90.000 bestellingen voor de Streetscooter heeft. Dat betekent dat de productie voor de komende drie jaar vol zit. Maar dat is niet genoeg voor Krause, die van Streetscooter een wereldmerk wil maken en B-ON op termijn naar de beurs wil brengen. Krause: “We zijn als bedrijf gekomen om te blijven.” Hij is voormalig BMW-topman en ook financieel directeur van Deutsche Bank geweest. Als iemand weet waar hij het over heeft, dan is het Krause wel. Hij vertelt dat er in de komende tien jaar wereldwijd tot 40 miljoen lichte bestelwagens moeten worden vervangen. Dit is natuurlijk een razend interessant gegeven voor B-ON.
‘Bewezen product’
De StreetScooter Work-bestelwagen is volgens Krause een product dat zijn geschiktheid voor dagelijks gebruik in de praktijk ruimschoots heeft bewezen. De actieradius van maximaal 80 kilometer lijkt vrij krap. Volgens Krause legt het voertuig overdag gemiddeld maar zo’n 35 kilometer af zodat de actieradius meer dan voldoende is.
Om een verdere groei van Streetscooter mogelijk te maken, heeft B-ON naast de bestaande productiefaciliteit in het Duitse Düren – met een capaciteit van 30.000 eenheden per jaar – ook nieuwe fabrieken in de VS en China gepland. Naast de Work wil men ook andere elektrische voertuigen aanbieden. Zo is er al een ThreeWheeler in ontwikkeling. Aan de naam te oordelen moet dat een elektrische cargobike worden.
Klanten wereldwijd
Krause vertelt dat StreetScooter nu niet alleen klanten in Duitsland heeft, maar ook in Nederland, Engeland, Japan, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Hij vertelt dat 40 procent van de huidige orders van grote wagenparkbeheerders komt, de rest van kleinere bedrijven. Die kleinere bedrijven zijn extra aantrekkelijk voor het bedrijf, vertelt Krause. Dit omdat zij vaak ook meer hulp nodig hebben bij het opzetten van een laadinfrastructuur. Streetscooter wil in de toekomst ook laadbeheer, software voor telematica en wagenparkbeheer en toegang tot onderhoud en service aanbieden.