elektrische Fiat E-Ducato

Elektrische Fiat E-Ducato gaat binnenkort in productie

Vorig jaar toonde Fiat Professional al het prototype van de elektrische Ducato, en gaf toen ook enkele specificaties prijs. Maar de elektrische Fiat Ducato moest nog uitgebreid getest worden. Dat is nu kennelijk achter de rug want de Italiaanse autobouwer presenteert nu de productieversie van de E-Ducato.

Nieuw tijdperk

De elektrische Fiat Ducato moet het begin van een “nieuw elektrisch tijdperk” bij de Italiaanse fabrikant inluiden. Daarom krijgt de E-Ducato een nieuw logo in de vorm van een blauwe letter E in het blauw in combinatie met een zilverkleurige D voor Ducato. De marktintroductie zal volgens Fiat “in de komende maanden” plaatsvinden.

elektrische Fiat Ducato

Gewicht

Bij een elektrische bestelwagen spelen niet alleen het vermogen en het rijbereik een belangrijke rol. Het gewicht is des te belangrijker want dat is in verband met de MTM (Maximaal Toelaatbare Massa) van directe invloed op het laadvermogen van de bestelwagen. Vooral als de bestelbus op papier maar maximaal 3500 kilo mag wegen zodat een normaal rijbewijs voldoende is, zal het gewicht van het accupakket het laadvermogen beperken. Omdat de nieuwe Ducato ook op vrachtwagenkenteken en in net zo veel varianten verkrijgbaar zal zijn als de versie met verbrandingsmotor – van personenbus tot bestelwagens tot flatbeds, en ook met verschillende wielbases – zal dit voor iedere variant weer anders zijn.

Specificaties

Fiat had de specificaties al eerder opgegeven en die van de productieversie wijken daar niet van af. De Fiat E-Ducato krijgt een 90 kW elektromotor die een koppel van 280 Nm levert. Het accupakket is zoals eerder gemeld modulair opgebouwd. Kopers kunnen kiezen tussen een accupakket van drie modules met een capaciteit van 47 kWh alsmede een pakket van vijf modules en een capaciteit van 79 kWh. Het rijbereik bedraagt volgens Fiat “200 tot ruim 330 kilometer” volgens de weliswaar verouderde NEDC-norm.

Fiat E-Ducato dashboard

Laden

Een sterk punt van de Fiat E-Ducato zijn de verschillende mogelijkheden voor het laden van de accu. Standaard heeft de Ducato naast de snellaadaansluiting een 7 kW AC-lader aan boord. Optioneel levert Fiat Professional de elektrische Ducato ook met een laadvermogen van 11 kW of 22 kW. Zoals gezegd ondersteunt de Fiat E-Ducato ook DC-snelladen. Helaas kan dat met een vermogen van 50 kW. Het duurt dan zo’n anderhalf uur voordat het 79 kW accupakket op die manier tot 80 procent is opgeladen.

Rijmodi

Bestuurders van de Fiat E-Ducato hebben de keus uit drie rijmodi. In de ‘Normale modus’ biedt de E-Ducato volgens Fiat “een optimaal evenwicht tussen prestaties en zuinigheid”. Er is ook een ‘Eco’-modus waarbij de E-Ducato het vermogen ten gunste van de actieradius beperkt. In de ‘Power’-modus is er meer energie beschikbaar, wat uiteraard ten koste van de actieradius gaat. Fiat begrenst de maximumsnelheid op 100 km/u om de accu’s te sparen. Dat zal door een groot aantal chauffeurs niet in dank worden afgenomen al maakt het in ons land niet vele uit.

2 Comments

 • Bas van der Weerd| 14/01/2021 bij 12:57 (Bewerk)

  Ik vrees dat de prijs nog niet bekend is. Die hangt uiteraard ook sterk af van de carrosserievorm (gesloten bestel / personenbus / chassiscabine/ aannemersuitvoering etc).
  Onderaan deze pagina kan er informatie worden aangevraagd.

 • Bernard Van Daele| 13/01/2021 bij 22:35 (Bewerk)

  Interessant. Wat is de richtprijs voor de elektrische Ducato, standaard model zonder opties?

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven