ElaadNL onderzocht slimme laadpleinen

laadplein

Laadpleinen zijn in opkomst. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om laadpunten in de openbare ruimte te clusteren. Je kunt ook het aantal benodigde netaansluitingen verminderen én de beschikbare capaciteit verdelen. Maar er zijn ook de nodige vragen over het functioneren van laadpleinen, en ElaadNL deed daar onderzoek naar.

Vragen

Het betreft vragen over de invloed die de ladende auto’s op de spanningskwaliteit hebben, en hoe de benodigde elektriciteit slim kan worden verdeeld binnen de capaciteit van het stroomnet. Dit zijn de vragen die ElaadNL, het kennis- en innovatiecentrum van de netbeheerders, heeft onderzocht.

Vijf laadpleinen onderzocht

ElaadNL heeft metingen uitgevoerd bij vijf laadpleinen in het kader van de Proeftuin Slimme Laadpleinen. De laadpleinen bevinden zich in Utrecht, Zeist, Haarlemmermeer, Culemborg en Rotterdam. Men plaatste daar geavanceerde meetinrichtingen om eventuele verstoringen over een langere periode in kaart te brengen. Daarnaast zijn op twee laadpleinen, het laadplein te Zeist en dat in Culemborg, verdiepende tests uitgevoerd tijdens door ElaadNL georganiseerde testevenementen.

Zeist

Het laadplein in Zeist, met 40 laadplekken, is een van de grootste laadpleinen binnen het project Proeftuin Slimme Laadpleinen. Op 11 maart 2022 organiseerde ElaadNL een testevent waarbij 40 vrijwilligers met hun elektrische voertuig naar het laadplein kwamen om op te laden. Samen met projectpartners Total Energies en eNovates zijn testen en metingen opgezet, waarbij het aantal voertuigen en de plaatsing van de voertuigen werd gevarieerd.

Culemborg

Het laadplein in Culemborg heeft naast reguliere laadstations ook een bi-directioneel of V2X laadstation. Met deze kan ook stroom worden teruggeleverd. Op deze manier kan de eigenaar zijn auto inzetten als energiebuffer, door bijvoorbeeld te laden als de energie goedkoop is en te ontladen als de prijs hoog is. ElaadNL heeft hier, samen met de fabrikant van het bi-directionele laadstation Venema en de backoffice ontwikkelaar Maxem, op 27 oktober 2022 testen uitgevoerd. Het doel was om te onderzoeken hoe het ontladen van een voertuig kan worden gematcht met het laden van een ander voertuig.

Impact verstoringen lijkt beperkt

De resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Qua verstoringen op het stroomnet lijkt de impact van laadpleinen beperkt. Er zijn wel verstoringen gemeten, maar deze overschrijden de limieten niet. Wel zijn er veel hoogfrequente, zogenaamde supraharmonische, verstoringen gemeten waarvoor nog geen emissienormen en limieten bestaan. De gedetailleerde metingen op het laadplein in Zeist maakten inzichtelijk dat deze verstoringen echter deels werden geabsorbeerd door de voertuigen zelf. Zodoende bleef de netimpact beperkt. Maar de auto’s zouden er zelf wel last van kunnen ondervinden. De energie in deze verstoringen kan namelijk zorgen voor laadproblemen en oververhitting van componenten.

Stroomvraag bleef onder maximale waarde

Wat betreft het managen van de stroomvraag is er ook goed nieuws. Op de pleinen bleef door goed management en slim laden de totale hoeveelheid afgenomen stroom onder de maximale waarde. Wel zijn er nog verbeteringen mogelijk. Zo werd er op het laadplein in Zeist nog geen rekening gehouden met voertuigen die op 1 fase opladen. Op het stroomnet zijn 3 fases beschikbaar en zodoende blijven er bij het laden op 1 fase de 2 andere fases onbelast. Deze vrije ruimte kan weer gebruikt worden om een ander 1 fase voertuig dat op 1 van de onbelaste fases laadt van extra stroom te voorzien. Hier ligt dus nog ruimte voor verdere verbetering.

Vorig artikelBMW CE 02: emissievrij cruisen door de urban jungle
Volgend artikelVanMoof verkeert in zwaar weer en legt verkoop elektrische fietsen tijdelijk stil

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in