BMW CE 02: emissievrij cruisen door de urban jungle

BMW CE 02

Fervente liefhebbers van motorfietsen zullen ongetwijfeld enthousiast zijn over de nieuwste toevoeging aan de motorfietsen van BMW: de BMW CE 02. Deze elektrische ‘urban’ motorfiets, die zich ergens in het midden tussen een scooter en een motorfiets bevindt, is speciaal ontworpen voor ritten in de stedelijke omgeving.

Opvallend en tegendraads

Het ontwerp van de CE 02 is een gedurfde stap in de toekomst, en laat zien dat BMW zich ook op de jongere generatie motorrijders wil richten. De motorfiets heeft een behoorlijk futuristisch ontwerp, dat waarschijnlijk verdeeldheid zal zaaien onder de BMW-fans, met name door de vorm van de koplamp en de rechthoekige voorruit. Maar zulke tegendraadse kenmerken zijn, en dan kijken we met een schuin oog naar de voertuigen van onder anderen Brekr en Stromer, de laatste tijd steeds gewilder en worden ook meer en meer geaccepteerd. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet opvallen in de urban jungle?

BMW CE 02

Specificaties

Qua technische specificaties komt de BMW CE 02 prima voor de dag. De urban bike is beschikbaar in twee modellen: een 4 kW versie, equivalent aan een 50cc motor, en een 11 kW versie, equivalent aan een 125cc motor. De 4 kW versie heeft een topsnelheid van 45 km/u en mag bij ons dus vanaf 16 jaar bestuurd worden met het AM-rijbewijs. Voor de 11 kW versie, die een topsnelheid van 95 km/u kan bereiken, is uiteraard een A-rijbewijs benodigd. Inderdaad, met die topsnelheid heb je op de snelweg niet zo heel veel te zoeken. Daar is de BMW C 02 dan ook niet voor bedoeld. Een ritje over de A10 en dergelijke behoort evengoed tot de mogelijkheden.

Opladen

Wat betreft de oplaadtijd en de accucapaciteit, is de 4 kW-versie is uitgerust met een 1,96 accu die kan worden opgeladen aan een 900 watt acculader. De oplaadtijd tot 100 procent SoC bedraagt 3 uur. De 11 kW-versie heeft twee accupakketten en dus een totale capaciteit van 3,92 kWh. Het opladen van 0 tot 100% duurt dan ruim 5 uur. De laadtijd van deze 11 kW versie kan verkort worden door te kiezen voor het Highline-pakket, dat een lader met een vermogen van 1,5 kW omvat.

BMW CE 02

Actieradius 90 kilometer

Overigens heeft de 11 kW-versie een actieradius van meer dan 90 kilometer. Daaruit maken we op dat de 4 kW-versie, die ongetwijfeld wat zuiniger met de energie om zal gaan maar slechts de halve accucapaciteit heeft, minstens de helft van die afstand zal halen.

Connected

Nu we het toch over technologie hebben, de CE 02 is uitgerust met een 3,5-inch TFT-scherm en een USB-C-aansluiting voor het opladen van een smartphone. Het is ook mogelijk om via Bluetooth verbinding te maken met de motorfiets om verschillende informatie te krijgen, zoals het einde van de oplaadperiode, met behulp van de speciale app. Een duidelijk gebaar naar de jongere generatie, die veel waarde hecht aan connectiviteit en technologie.

BMW CE 02

Prijzen

De BMW CE 02 wordt aangeboden vanaf 7.750 euro voor de 4 kW versie, terwijl je minstens 8.250 euro moet aftikken voor de 11 kW versie. De Nederlandse marktintroductie van de BMW CE 02 staat gepland voor het voorjaar van 2024. Hoewel dit een met name voor de 4 kW-versie een flinke investering is, zal naast het grote gebruiksgemak de status ook een rol spelen.

Specificatie BMW CE 02 (4 kW) BMW CE 02 (11 kW)
Maximum vermogen (kW/pk) 4/5 11/15
Constant vermogen (kW/pk) 3,2/4 6/8
Koppel (Nm) 55 55
Type Luchtgekoelde synchrone elektromotor, maximaal toerental 6.700 tpm Luchtgekoelde synchrone elektromotor, maximaal toerental 6.700 tpm
Accucapaciteit (kWh) 1,96 3,92
Accuspanning (V) 48 48
Laadcapaciteit (kW) 0,9 0,9 of 1,5
Gewicht (kg) 119 132
Zithoogte (mm) 750 750
Topsnelheid (km/u) 45 95
Actieradius (km) Meer dan 90
Prijs (€) Vanaf 7.250 Vanaf 8.250

Meer dan een motorfiets

De BMW CE 02 is ook meer dan alleen een motorfiets. Het is een voorproefje van de toekomst van stedelijke mobiliteit, waarin tweewielers een steeds belangrijkere rol zullen gaan spelen, in welke vorm dan ook. De steden zijn nu eenmaal te vol voor de huidige vierwielers, de compacte microcars uitgezonderd. Laten we hopen dat de jongere generatie, met het oog op hun toekomst, de voordelen van elektrisch rijden gaat omarmen en met dergelijke fraaie ‘urban bikes’ hun eigen unieke stempel op de stad zal drukken.

Vorig artikelByton heeft het helaas niet gered
Volgend artikelElaadNL onderzocht slimme laadpleinen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in