Duurtest Mercedes EQC 400 4Matic Edition 1886 – UPDATE 2 – 5578 km

Duurtest Mercedes EQC

Sta je voor een rood verkeerslicht te wachten, dan filmt de camera in het voorraam de lichten en toont het centrale display in de Mercedes de beelden. Het voordeel: je hoeft niet voorover te buigen om naar het rode licht te staren. Het zijn zo van die handigheidjes in de Mercedes EQC.

Het verschil in rijbereik tussen zomerse en winterse omstandigheden zullen we voorlopig niet kunnen testen in de elektrische Mercedes. En tegen de tijd dat buiten de frisheid weer toeslaat, is de EQC weer retour Mercedes Nederland.

Mercedes EQC rijtest duurtest

Actieradius

Maar dat de reikwijdte bij aangename temperaturen lang niet verkeerd is, zo bleek deze weken. Een paar keer tikten we de 400+ kilometer aan. Niet heel veel +, slechts een paar kilometer, maar toch. Dat een dergelijke afstand op de inhoud van één accu impliceert dat je nauwelijks harder kan cruisen dan 110 km/h, is met de nieuwe regelgeving inzake maximum snelheid eigenlijk niet zo erg. Toen we nog met een lekkere 130 km/h over de A-wegen reden, vielen de EV’s soms wat uit de toon. Elektrische auto’s hebben het toch gewoon minder naar hun zin bij dergelijke gemiddelden. Je ziet het meteen; een Jaguar i-Pace of een Nissan Leaf op de rechterbaan, betekent doorgaans een bestuurder achter het stuur die weinig zin heeft om bij een snellader op bezoek te gaan.

Laden

Hoewel je een bezoek aan snellader in de EQC niet per se als een straf hoeft te ervaren. Zeker niet als je bij bijvoorbeeld Fastned aan de kabel hangt. Moet je wel even nagaan of het een Fastned-station betreft waar extra snelle laders staan. Veel Fastned-locaties zijn voorzien van maximaal 50 kW sterke laders. De Mercedes EQC kan op papier 110 kW aan een DC-lader aan. In de praktijk is dat een fractie minder; het display toonde als hoogste waarde 106 kW. Dat schiet heel behoorlijk op, maar komt absoluut niet in de buurt van de DC-laadsnelheid in een Tesla.

Niet altijd probleemloos

We hebben een paar keer gehad dat de ‘tankklep’ niet wilde openen. Terwijl het klepje, waarachter de stekkeropeningen zitten, op de centrale portiervergrendeling is aangesloten. Ook kregen we de EQC eenmaal niet verbonden met een laadpunt. Na een belletje met de provider van de paal, bleek het aan de auto te liggen. “Is het soms een Nissan Leaf?”, werd gevraagd. Na een gesprek met de vriendelijke helpdesk-meneer bleek dat hij had ervaren dat de Nissan Leaf relatief vaak storing in de verbinding heeft. Het bleek bij de Mercedes loos alarm. Een portier zat niet helemaal in het slot, en dat was voor de EQC reden om geen verbinding te maken. Onze schuld dus.

Vermogen genoeg

We hebben weinig te klagen over het systeemvermogen (408 pk en 760 Nm koppel) in de EQC. Goed, zo snel als een Tesla Model S Performance is de EQC niet, maar bij verkeerslichten moet je toch van goede huizen komen in een conventionele auto, wil je vlotter weg zijn. En vind je desondanks dat je vermogen te kort komt, reis dan eens af naar het Duitse Bottrop, naar Brabus. Daar ‘knutselen’ ze, uiteraard tegen betaling, 14 pk en 70 Nm extra in de Mercedes, door digitaal, het zelfontwikkelde E-Power-Xtra in de software aan te brengen. De topsnelheid blijft gelijk, 180 km/h. Die maximaal haalbare snelheid is overigens begrensd in de EQC. Mede op die manier kunnen er banden onder de Mercedes die een relatief lage rolweerstand hebben, en dat heeft dan weer zijn weerslag op het verbruik.

Snelheid kost bereik

Het verbruik gedurende de afgelopen periode steeg lichtjes, wat te maken heeft gehad met een paar tripjes door Duitsland. Daar kun je tegenwoordig wat meer snelheid maken dan in Nederland. Met 21,3 kWh per 100 kilometer weet de EQC zeker indruk te maken, want we hebben hier toch te maken met een fullsize SUV, van het formaat Jaguar i-Pace, Audi e-tron, inclusief het gewicht van een dikke twee ton, dat nou eenmaal bij een fullsize EV hoort.

Nieuwe app

Zoals zo’n beetje elke nieuwe EV, heeft Mercedes ook een app die de communicatie tussen de auto en zijn berijder verzorgt. Mercedes me heet de app, en die is nu in het nieuw gestoken. Het nieuwe ontwerp en de nieuwe gebruikersbegeleiding tussen applicaties maken het erg gemakkelijk om functies te vinden. En je kan via het hoofdmenu van de ene applicatie naar de andere wisselen zonder ze te moeten openen.

Vorig artikelHyperion lanceert hypercar op waterstof
Volgend artikelElektrische Renault Twingo Z.E. start als Vibes Limited Series

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in