Hyperion XP-1 hypercar

Hyperion lanceert hypercar op waterstof

Volgende maand wordt een radicaal nieuwe en bijzondere auto van het Californische Hyperion Motors gelanceerd. De XP-1 is volgens Hyperion de waterstofauto die prestaties op supercar-niveau levert. Misschien maakt Hyperion bovendien gebruik van vloeibare waterstof, in plaats van in gasvorm.

Niet echt een groot succes

De waterstofbrandstofcel is niet echt van de grond gekomen in de automobielindustrie. Natuurlijk zijn Toyota en Hyundai/Kia hier druk mee bezig maar het ziet ernaar uit dat de BEV’s voorlopig nog de dienst uit blijven maken bij de emissievrije personenauto’s. Dat is ook logisch. Je kunt ze thuis opladen voor een fractie van de prijs van een tank vol benzine. De overgrote meerderheid van de mensen rijdt amper zo ver dat de oplaadtijd van de accu’s een probleem oplevert. Hoewel je met waterstof de auto wél supersnel kunt bijvullen, zijn er nog veel te weinig waterstoftankstations en zijn waterstofauto’s nog steeds erg kostbaar.

De weinige waterstofauto’s die er op de markt zijn, zoals de Mirai en Nexo, zijn praktische familiewagens. De meest prestatiegerichte brandstofcelauto is nog steeds de Forze VII, een Le Mans-racewagen die is gebouwd door studenten van de TU Delft. Maar helaas kan deze slechts 100 kW continuvermogen leveren.

Hypercar op waterstof

Een waterstofaangedreven straatsportwagen met superieure prestaties zou dus een indrukwekkende sprong in de technologie betekenen. We zullen nog een maand moeten wachten op alle details, maar dit is wat we uit het persbericht van Hyperion kunnen opmaken: “De XP-1 heeft een krachtige, emissieloze waterstof-elektrische aandrijflijn in combinatie met technologie die rechtstreeks is afgeleid van enkele van ‘s werelds toonaangevende luchtvaart-, ingenieursbureaus en ruimtevaartagentschappen. In combinatie met deze technologieën kan de XP-1 beter presteren dan moderne sportwagens. Hij beschikt over een ongekende actieradius, tanktijd, uithoudingsvermogen en recycleerbaarheid, vooral in vergelijking met de huidige batterij-elektrische voertuigen.

Mogelijk met vloeibare waterstof

De vermelding van ‘ruimtevaartagentschappen’ doet vermoeden dat Hyperion werkt aan een vloeibare waterstof brandstofcel. Dit in tegenstelling tot de eenvoudigere brandstofcel op waterstof in gasvorm, die door de meeste EV’s met brandstofcellen wordt gebruikt. Een vloeibaar waterstofsysteem zou een veel grotere energiedichtheid in het opslagsysteem mogelijk maken, met een aanzienlijk groter bereik. Maar het zou ook weer nadelen hebben: extra gewicht in een koelsysteem en extra energieverliezen bij compressie en hervergassing. Bovendien is vloeibare waterstof nog moeilijker te verkrijgen dan gasvormig H2.

Hyperion zegt dat het bedrijf in augustus meer details bekendmaakt. Daar kijken we dus met belangstelling naar uit.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven