Doorbraak: Northvolt start productie van accucellen van gerecyclede metalen

Northt: accuproductie gerecyclede accucellen

Northvolt kun je misschien wel beschouwen als een van de meest veelbelovende nieuwe Europese fabrikanten van EV-accu’s. En die belofte wordt alleen maar groter: men kondigt de productie aan van accu’s waarvan het benodigde nikkel, mangaan en kobalt volledig afkomstig is uit gerecyclede accu’s.

Alles op één locatie

Volgens Northvolt vinden alle recycling- en productieprocessen plaats bij Northvolt Labs in het Zweedse Västerås. Het feit dat al die processen op één locatie plaats vinden is volgens Northvolt uniek. Men noemt het ook een doorbraak voor de accu-industrie. Verder beschouwt men het ook als mijlpaal in het voornemen van Northvolt om op een duurzame wijze accucellen te produceren.

Tot 95% teruggewonnen

Men claimt dat men middels het recyclingproces tot 95% van de metalen in een accu kan terugwinnen. De zuiverheidsgraad is daarbij gelijkwaardig aan die van nieuw gedolven materiaal. Emma Nehrenheim, het hoofd van het recyclingprogramma “Revolt” van Northvolt: “Wat we hier hebben laten zien is een duidelijk pad naar een gesloten accucyclus en dat er een duurzaam, milieuvriendelijk alternatief is voor de conventionele mijnbouw om grondstoffen voor de accuproductie te winnen. We moeten de recyclingcapaciteit nu uitbreiden om het hoofd te kunnen bieden aan de toekomstige hoeveelheden accu’s die zullen moeten worden gerecycled”.

Northt: accuproductie gerecyclede accucellen

Hermetallurgische behandeling

Het terugwinnen van het gerecyclede nikkel, mangaan en kobalt uit de oude accucel gaat door middel van een hermetallurgische behandeling. Dit vergt slechts een laag energieverbruik. Men maakt hierbij gebruik van een waterige oplossing waarmee men de metalen isoleert en van onzuiverheden scheidt.

Capaciteit uitbreiden

Northvolt heeft nu bewezen dat het recycling proces werk en voldoende effectief is. Nu gaat het Zweedse bedrijf zich toeleggen op de uitbreiding van de recyclingcapaciteit. Tegen 2030 wil men accucellen produceren die voor de helft uit gerecycled materiaal bestaan. Hiervoor zal men de eerste grote recyclagefabriek bij Skellefteå, die oorspronkelijk was ontworpen voor het recyclen van 125.000 ton accucellen per jaar, nog verder uitbreiden. De bouw van de recyclinginstallatie zal in het eerste kwartaal van 2022 starten en de fabriek wordt in 2023 in bedrijf gesteld. Men gaat dan afgedankte accu’s van elektrische voertuigen alsmede het eigen productieafval recyclen.

“Bij Northvolt zien we recyling als een kans”

“Terwijl de disruptie door elektrische voertuigen aan momentum wint, moeten we in gedachten houden dat in Europa tegen 2030 ongeveer 250.000 ton accu’s het einde van hun levensduur zullen bereiken,” zei Nehrenheim. “Sommigen zien dit als een uitdaging en een obstakel. Bij Northvolt zien we het als een kans. Uiteindelijk zal de inzet voor de circulaire economie niet alleen de milieu-impact van de accu-industrie aanzienlijk verminderen, maar ook bijdragen aan onze visie om een nieuwe maatstaf te zetten voor duurzaamheid in de productie.”

Accuproductie per 2030 voor de helft uit gerecyclede metalen

Volgens Northvolt wordt de ‘Revolt Ett’ fabriek niet alleen Europa’s grootste recyclingfabriek voor accu’s. Het wordt ook de enige grootschalige fabriek in Europa die zowel lithium als nikkel, mangaan, kobalt en andere metalen kan recyclen. De recyclingfaciliteit zal de naburige accufabriek Northvolt Ett voorzien van gerecyclede metalen voor een accucelproductie van 30 GWh per jaar. Dat is de helft van de totale jaarlijkse accuproductie die men op die locatie heeft gepland.

Northvolt zal bij Revolt Ett ook andere materialen zoals koper, aluminium en diverse kunststoffen terugwinnen. Deze zullen via andere bedrijven worden verwerkt tot nieuwe producten.

Vorig artikelNieuwe routeplanner voor elektrische auto’s: ElectricRoutes
Volgend artikelMercedes EQB: nieuw elektrisch wapen in de strijd tegen de Koreaanse concurrentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in