Aan de bouwkwaliteit van de Mercedes EQB ligt het niet, die is van het bekende Mercedes-niveau. Met de uitstraling, de functionaliteiten en het rijkarakter is eveneens weinig mis. Maar qua laadprestaties kan Mercedes met deze EQB de innovatieve autobouwers uit Korea en Amerika niet aan.
Nog even raden naar de prijs
Vooralsnog laat Mercedes zich niet uit over prijzen van de elektrische SUV, maar wetende dat de EQB technisch exact overeenkomt met de bekende EQA, kunnen we natuurlijk wel tot een redelijk nauwkeurige voorspelling komen. Een Mercedes EQA 300 4Matic kost 55.440,- euro. Tel daar zo’n vier- tot vijfduizend euro bij, en je moet in de buurt komen van de prijs van de EQB 300 4Matic. Voorlopig is deze vierwielaangedreven 228 pk sterke EQB 300 het basismodel.
Zeker is echter dat er een lager geprijsd instapmodel volgt, met één elektromotor en dus louter aandrijving op de voorwielen, die met 192 pk minder kracht levert. Maar goed, zo ver is het nog niet.
Voor nu moeten we het doen met de 300 4Matic en met de 350 4Matic. De eerste leveringen zijn gepland vanaf de tweede maand in 2022, dus dat duurt nog even. Het topmodel, de 350 4Matic, brengt bij een volledig volgeladen accu 292 pk naar de wielen. Helemaal noodzakelijk om voor die duurste variant te gaan is het niet. De topsnelheid van de beide modellen is begrensd op 160 km/h, dus er is alleen voordeel op het gebied van acceleratie.
Ook met zeven zitplaatsen
Veel interessanter is het dat de EQB met zeven zitplaatsen is uit te rusten. Kom daar maar eens voor bij een 4,68 meter lange auto. De achterste zitrij is uiteraard bedoeld voor de kleinsten. Overigens zijn er niet zo veel elektrische auto’s met drie zitrijen. Ja, Tesla biedt de iets duurdere Model Y aan met plek voor zeven inzittenden. Ingeklapt nemen de zesde en zevende stoel in de EQB niet reusachtig veel plek in. De bagageruimte van de vijfzits EQB meet 465 liter, de kofferbak van de zevenzits-versie komt aan 30 liter minder.
De zitpositie achter het stuur is zonder meer prima. De inzittenden voorin kijken uit op een strak vormgegeven dashboard, uiteraard voorzien van twee flinke beeldschermen, waarvan de rechter een aanraakfunctie heeft. Het materiaalgebruik in het interieur staat op een hoog niveau. Pas op als je voor de lederen dashboard-afwerking gaat, deze spiegelt flink in het voorraam bij zonnig weer.
De relatief hoekige carrosserie geeft de EQB een robuust uiterlijk; het creëert de looks van een terreinauto. Maar diezelfde hoekige koets laat ook voldoende bewegingsruimte ontstaan voor de inzittenden. Vooral op schouderhoogte biedt de EQB lekker veel bewegingsruimte. Je zit met vijf volwassenen prima in de elektrische SUV. Jammer dat de EQB slechts maximaal 750 kilo mag trekken. Zeker voor een vrijetijdsmodel als een SUV zou een hoger gewicht aan de aanhanger van toepassing zijn. Achter een Tesla Model Y kun je een aanhanger koppelen van maximaal 1600 kilo.
Prettig en comfortabel
Het gewicht van de EQB bedraagt ruim 2100 kilo. Hetgeen voor een auto fors is, voor een elektrische auto valt het eigenlijk wel mee. En je merkt aan de rijeigenschappen amper dat je met zoveel kilo’s op pad bent. De EQB stuurt erg prettig, met voldoende gevoel en niet al te zwaar. Sommigen elektrische auto’s hebben een harde afstemming van het onderstel, om het stevige wagengewicht onder controle te houden. Maar de EQB voelt vooral comfortabel aan, zonder dat de auto in snel genomen bochten overmatig overhelt.
Prettig is de ruime keuzemogelijkheid inzake regenereren. De mate van het terugwinnen van energie en daarmee het gepaard gaande afremmen van de auto kun je naar wens instellen. In de stand ‘auto’ kiest de EQB zelf in welke mate de auto afremt. Je kunt de Mercedes ook laten ‘zeilen’, dan rolt de auto volledig uit, zonder dat er energie wordt teruggewonnen. In de stevigste stand wekt de aandrijflijn de meeste energie op als je van het ‘gaspedaal’ stapt. De Mercedes remt dan echt serieus af, waardoor je eigenlijk nauwelijks je rempedaal nog hoeft te gebruiken.
Snelladen kan beter
Duiken we even in de oplaadcijfers, dan zien we dat de EQB daar weinig indruk mee maakt. Aan een AC-lader scoort de Mercedes een nette 11 kW, hetgeen een gebruikelijk laadsnelheid is.
Aan een snellader (DC) komt de elektrische Mercedes niet boven de 100 kW, terwijl concurrent Tesla met de Model Y liefst 210 kW haalt. De beide nieuwe Koreanen, de Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6, zitten rond de 220 kW. Hier heeft Mercedes echt werk te verrichten. Het minimale dat een middenklasse EV aan een DC-lader moet halen is 150 kW.
Het rijbereik heeft Mercedes vastgesteld op iets meer dan 410 kilometer, waarmee de EQB zo’n 100 km minder ver komt (op papier) dan de Tesla Model Y.
We kunnen dus stellen dat de EQB een goed gebouwde auto is, met fijne rijeigenschappen, een goede uitrusting en een puike bouwkwaliteit combineert met een net uiterlijk. En dat zijn precies de zaken waar een Mercedes altijd sterk scoort. Op de nieuwe disciplines, het laden en de actieradius, valt er voor Mercedes bij deze EQB nog wat te winnen.
Tekst: Werner Budding
Video: Rob Steltman