maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsNieuwe routeplanner voor elektrische auto’s: ElectricRoutes

  Nieuwe routeplanner voor elektrische auto’s: ElectricRoutes

  De app ElectricRoutes, een routeplanner voor EV’s, is sinds begin oktober gratis verkrijgbaar in zowel de App Store als de Play Store. Ook heeft het bedrijf een bijpassende website gelanceerd waarop ook routeplanning mogelijk is. De maker claimt dat de app de beste route in minder dan twee seconden berekent.

  De app en website doen ons een beetje denken aan ‘A Better Routeplanner’ (ABRP). Ook daarbij geef je het type van je EV alsmede een aantal aanvullende criteria op, waarna de app de beste route en laadpauze berekent. Tot zover komen beide apps aardig overeen.

  We hebben ze uiteraard even snel vergeleken. Voor een rit van Lochem naar Salzburg met een Kia e-Niro (64 kWh) gaat ABRP uit van vijf laadpauzes en zou de totale rit 10 uur en 42 minuten duren. Met ElectricRoutes zou je onderweg vier keer moeten laden (steeds tot 76% accucapaciteit) en duurt de rit 11 uur en 1 minuut. Het verschil in tijd is maar een detail, het verschil tussen de laadpauzes is een stuk groter.

  Bij ElectricRoutes kun je overigens ook de rijmodus (in dit geval kozen we voor Eco) kiezen, én je laadpasprovider(s). Maar zonder een uitgebreide praktijktest is het natuurlijk moeilijk vergelijken, al moeten we zeggen dat de ietwat meer minimalistische interface van ElectricRoutes ons bijzonder aanspreekt. Die app gaan we dus vaker gebruiken, ook van wege het volgende.

  Zelflerend

  Volgens de ontwikkelaar gebruikt ElectricRoutes een zelfontwikkeld algoritme dat sneller en nauwkeuriger moet zijn dan concurrerende oplossingen. Men beweert dat ElectricRoutes meer dan vijftig parameters gebruikt. Daarmee biedt de app de bestuurder een individuele en optimale route voor de elektrische auto. De app houdt niet alleen rekening gehouden met de actieradius en de oplaadsnelheid van de auto maar ook met de beschikbaarheid van oplaadstations.

  Het meest bijzondere van ElectricRoutes is dat hij tijdens het gebruik de voorkeuren van de gebruiker langzaam gaat leren en daar bijvoorbeeld de voorkeuren voor de laadstops op aan gaat passen.

  API voor zakelijke gebruikers

  Daarnaast kunnen zakelijke gebruikers de routeplanning via een API ook in hun eigen apps integreren. Hiervoor biedt ElectricRoutes een uitgebreide ontwikkelaarsomgeving met diverse interfaces en documentatie.

  Gerelateerd

  1 REACTIE

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos