Dekra: E-auto’s overtuigen in crashtest met hogere snelheden

De Dekra heeft crashtests met een Renault Zoe en drie Nissan Leafs uitgevoerd waarbij de snelheden aanzienlijk hoger waren dan die zijn voorgeschreven in standaard crashtests. De resultaten waren volgens de testers zeer overtuigend.

In de crashtests werden de voertuigen met verschillende snelheden tegen een paal geslingerd, om verschillende scenario’s van een aanrijding met een boom te simuleren. De Renault Zoe botste lateraal met 60 km / u tegen de paal, de Nissan Leaf van de eerste generatie botste ook zijdelings met 60 en met 75 km / u tegen de paal. Bovendien, in het vierde scenario, de frontale impact van een Nissan Leaf bij 84 km / u.

Conclusie van de ongevalonderzoekers: “De schadepatronen van de crashtests zijn vergelijkbaar met die van auto’s met verbrandingsmotor”, zegt Dekra-expert Markus Egelhaaf. “Het hoogspanningssysteem van de elektrische voertuigen werd tijdens de crash consequent uitgeschakeld. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, was er ondanks de enorme vervorming van de aandrijfaccu geen brand.”

BEV net zo veilig als auto met verbrandingsmotor

Verder is een zijdelingse botsing met een boomi bij dergelijke snelheden in principe nauwelijks te overleven, aldus Egelhaaf. “Maar dat geldt voor elke auto, ongeacht het type aandrijving. Onze experimenten bevestigen dat er geen reden is om zich minder veilig te voelen in een elektrisch voertuig dan in een conventionele personenauto. ”

Onderzoeksexperts inzake verkeersongevallen van het Universitair Medisch Centrum Göttingen waren ook betrokken bij de crashtest. Het doel van het onderzoeksproject is het optimaliseren van de redding van inzittenden uit gecrashte auto’s. Daarom is na de crashtesten onderzocht met welke methoden en met welke hulpmiddelen de reddingsdiensten de inzittenden het beste uit de wrakken kunnen halen. Conclusie: het pure reddingswerk kan met de bestaande middelen van de brandweer bij EV’s net zo snel worden gedaan als bij auto’s met verbrandingsmotoren.

Nieuw blussysteem voor EV’s

Bovendien werd een nieuw blussysteem getest om een ​​mogelijk brandende EV-batterij snel te doven. De zogenaamde e-bluslans wordt volgens het bericht van de brandweer direct in de batterijhouder geslagen. “Dit betekent dat het bluswerk als het ware binnen in de batterij plaatsvindt, om zo de verspreiding van het vuur naar andere batterijcellen te stoppen”, legt Egelhaaf uit. “De eerste bevindingen met de procedure zijn positief, voor een definitieve conclusie is verder onderzoek nodig.”

Vorig artikelVW plant doorbraak autonoom rijden vanaf 2025
Volgend artikelElektrische strategie van Hyundai: tweesporenbeleid voor succes?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in