VW plant doorbraak autonoom rijden vanaf 2025

Binnen nu en een paar jaar komen auto’s op de markt die vrijwel geheel zelfstandig hun weg naar hun bestemming vinden, zelfs door druk stadsverkeer. Vanaf 2025 wil Europa’s grootste fabrikant Volkswagen een dergelijk systeem op de markt brengen, aldus kondigde de verantwoordelijke Group Manager Alexander Hitzinger afgelopen woensdag in Hamburg aan.

In de Hanzestad heeft VW in het voorjaar een testbaan voor zelfrijdende auto’s in gebruik genomen. Uit de resultaten van de testritten volgt nu de verdere ontwikkeling door de nieuw opgerichte “Volkswagen Autonomy GmbH” tot een systeem dat gereed is voor de markt.

Autonoom rijden kan in vijf niveaus worden onderscheiden: van niveau 1 met standaard rijhulp tot niveau 5, waar de inzittenden echt passagiers worden en de auto alle handelingen volledig zelfstandig uitvoert. Waar Volkswagen en anderen momenteel zwaar op inzetten is niveau 4. Hier neemt de auto het rijden grotendeels over, maar de bestuurder moet altijd standby blijven om zelf te kunnen rijden, zodat hij indien nodig kan ingrijpen.

Zelf ontwikkelde software

Autonoom rijden in complex stadsverkeer stelt hogere eisen aan de technologie, maar vooral aan de software, dan rijden op de snelweg. “De ontwikkeling van Level 4 Autonomous Driving is een uiterst complexe onderneming, die sterk afhankelijk is van de beschikbaarheid van data”, zegt Hitzinger.

Tijdens het testen in Hamburg worden er data verzameld over onder andere snelheidsovertredingen van andere weggebruikers, voetgangers die bij rood oversteken of fietsers die buiten de fietspaden fietsen. Het nieuwe bedrijf gaat deze data verwerken en gaat met behulp van simulatieberekeningen het aantal verkeers scenario’s aanzienlijk vergroten.

Testparcours in het centrum van Hamburg

De software die Volkswagen heeft ontwikkeld zet alle verkregen data om naar zo goed als realtime. Dit gebeurt volgens VW meerdere keren per seconde. Hierdoor kan het systeem het verkeer tot tien seconden van tevoren inschatten. Deze voorspellende analyses kunnen de reactietijd aanzienlijk verkorten.

Op het testparcours in het centrum van Hamburg, zijn vijf geconverteerde VW Golf als een dataverzamelaar onderweg. Ongeveer twee keer per maand wordt gedurende een hele week, elke dag meerdere malen getest op een route van ongeveer drie kilometer. De auto’s zijn uitgerust met talrijke sensoren, elf lasers, zeven radars, 14 camera’s en een ultrasoon systeem, waarmee voortdurend de omgeving wordt geanalyseerd. Daarnaast zit volgens VW in elke kofferbak, de rekencapaciteit gelijk aan 15 laptops.

Wanneer we de eerste VW concept modellen met het nieuwe systeem kunnen verwachten is nog niet bekend. We kunnen er alleen op hopen dat deze nieuwe software van VW niet weer sjoemelsoftware blijkt te zijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven