Chiptekort in de auto-industrie, gaat het ooit nog goedkomen?

chiptekort auto-industrie

Het chiptekort in de auto-industrie begint een groot en aanhoudend probleem te worden. De vraag is alleen of dit ooit nog goed gaat komen? Een column van Robin Lammers.

Het chiptekort

Door het tekort aan chips hebben autofabrikanten de fabrieken in het verleden stil moeten leggen. Dit tekort aan chips werd veroorzaakt door uiteraard de coronapandemie. Hierdoor moesten mensen die een auto hebben besteld aanzienlijk langer wachten op hun auto. Deze lange wachttijden is iets waar men nog steeds last van heeft. Enige tijd geleden hoorde ik dat op een Volkswagen ID3 minimaal 6 maanden levertijd zit. Dit is in mijn ogen echt veel te lang. Het chiptekort zorgt er daarnaast ook voor dat de verkopen van nieuwe auto’s aanzienlijk terugloopt. Een autokoper wil meestal geen half jaar wachten op de nieuwe auto, dus koopt of geen auto of wijkt af naar een occasion. Ook de automerken zelf geven aan dit te merken. Mercedes-Benz heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat het merk hoopt dat ze de misgelopen verkopen dit jaar nog goed kunnen maken, maar geeft ook aan dat het tekort aan chips kan blijven bestaan tot in 2023.

De gevolgen

Het chiptekort heeft grote gevolgen voor de auto-industrie en de verkoop van auto’s. Doordat de nieuwe auto’s slecht (of niet) leverbaar zijn, richt de autoliefhebber zich op de tweedehands automarkt. Het probleem is alleen dat van de elektrische auto’s er nog niet echt veel tweedehands exemplaren beschikbaar zijn. De elektrische auto’s die wel beschikbaar zijn, dat zijn vaak de oudere en duurdere Tesla’s of Jaguars welke niet direct interessant zijn voor de particuliere koper. Kortom, veel vraag, weinig aanbod en lange levertijden is iets waar menig autoverkoper en autokoper mee te maken heeft. Door de grote vraag en het kleine aanbod zie je dat de prijzen van de tweedehandsauto’s stijgt. Een bekend sneeuwbaleffect wat ook zichtbaar is op bijvoorbeeld de huizenmarkt.

Is er een oplossing?

Het chiptekort zelf zal nog lange tijd aanhouden, dus de consument zal voorlopig nog last hebben van de lange levertijden en de hogere prijzen. Maar wat is dan de oplossing? Eerlijk gezegd denk ik dat er voorlopig geen oplossing is. Allereerst zal de achterstand moeten worden ingelopen en daarna moeten de wachtlijsten die nu ontstaan nog worden weggewerkt. De enige oplossing is dat wij minder auto’s gaan kopen, maar dat is nou net wat wij leuk vinden om te doen.

Vorig artikelVolkswagen toont voorproefje pre-productiemodel ID.Buzz
Volgend artikelEdisonFuture is de volgende startup die een elektrische pick-up wil gaan bouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in