maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-Nieuwse-VideoBMW iX5 Hydrogen is geen loze belofte

  BMW iX5 Hydrogen is geen loze belofte

  BMW onthulde op de IAA Mobility 2021 een prototype van een door waterstof aangedreven iX5. Het prototype is gebouwd voor ontwikkelingsdoeleinden en maakte een aantal testritten in en rond München. Ook Werner Budding reed even mee met de BMW iX5 Hydrogen.

  Hoewel het niet waarschijnlijk is dat deze auto in deze hoedanigheid in productie zal gaan, gaat BMW de iX5 Hydrogen tegen eind 2022 publiekelijk testen. En reken maar dat zijn opvolger wél in productie zal gaan. BMW ziet namelijk een grote toekomst in ‘waterstof’. Men verwacht dat de FCEV’s tegen 2025 een groot deel van BMW’s emissieloze aanbod zullen uitmaken.

  Nieuwe architecturen voor BEV’s en FCEV’s

  BMW werkt al aan BEV-architecturen die ook geschikt zijn voor FCEV-modellen. Dit wil men mede bewerkstelligen door platte waterstoftanks te ontwerpen die in de vloer – dus op de plaats van het accupakket – moeten passen.

  Jürgen Guldner, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de BMW FCEV’s: “Dit geeft ons de flexibiliteit die we nodig hebben voor de toekomst. Dat zal in de tweede helft van dit decennium gebeuren. Dat is de sleutel om de technologie verder te ontwikkelen, en dit zal ons in staat stellen om dat te doen.”

  Men verwacht dat de brandstofcelstacks zelf tegen die tijd kleiner en efficiënter zullen zijn. Ook vertelt Guldner dat de snelle ontwikkelingen van ‘waterstof’ bij de vrachtwagenfabrikanten ten goede zullen komen. Daar lijkt de invoering van waterstof bijna onvermijdelijk en komt deze nu ook in een stroomversnelling. De brandstofcelstacks hebben een vergelijkbare technologie dus bijna iedere verbetering die men daar ontwikkelt kan ook bij personenwagens op waterstof worden toegepast.

  BMW iX5 Hydrogen

  Clusterarchitectuur

  De BMW iX5 Hydrogen is, net als de elektrische iX3, een geëlektrificeerde versie van een voertuig met verbrandingsmotor. BMW maakt graag gebruik van zogenaamde ‘clusterarchitecturen’. Zo ook de architectuur van de X5, die dus duidelijk ook geschikt is voor een elektrische aandrijflijn, waarvan de energie afkomstig is van een accupakket of – zoals in dit geval –  een brandstofcel en waterstoftank.

  Krachtigste FCEV van dit moment

  De iX5 Hydrogen is voorzien van dezelfde eDrive-technologie als de BMW iX en heeft één elektromotor. Hij is ook voorzien van een naar eigen zeggen bijzonder krachtige brandstofcel. Die kan maximaal 125 kW ontwikkelen. Aangevuld met de 150 kW uit het accupakket kan de BMW iX5 Hydrogen een vermogen maar liefst 275 kW/374 pk ontwikkelen. Daarmee is het de krachtigste waterstof-FCEV die er momenteel rond rijdt.

  De BMW iX5 Hydrogen is allesbehalve licht. Hij weegt ongeveer 2500 kg, ongeveer evenveel als een X5 xDrive45e PHEV. Maar een volledig elektrische versie zou vanwege het grotere accupakket nog een stuk zwaarder zijn.

  BMW iX5 Hydrogen

  Actieradius 500 kilometer

  De brandstofcel van de BMW iX5 Hydrogen is samen met Toyota is ontwikkeld en op maat gemaakt voor de X5. Hij wordt gevoed door twee waterstoftanks. Een onder de achterbank en een op de plaats waar normaal de transmissietunnel. Samen bevatten deze tanks 6 kg waterstof dat onder een druk van 700 bar is opgeslagen. De actieradius schat men op zo’n 500 kilometer. Dat is volgens BMW, gezien de korte tijd die een tankbeurt kost, meer dan voldoende.

  Het exterieur en interieur van de iX5 Hydrogen zijn op een aantal punten gewijzigd ten opzichte van de normale X5. Zo zien we diverse blauwe accenten, net zoals op de andere i-modellen van BMW.

  Gerelateerd

  2 REACTIES

  1. Persoonlijk geloof ik nooit dat waterstof ooit een serieus alternatief wordt. Het is al 40 jaar de toekomst en ook nu is het weer een prototype. MB heeft al afscheid genomen en ook Honda stopt er mee. Alleen Toyota en Hyundai hebben productierijpe auto’s, maar als je de reviews ziet snap je direct waarom ze er 10 per maand van verkopen.

  2. Geeft ook niks, waterstof zal hoofdzakelijk voor de vrachtwagens, bussen etc. Gebruikt gaan worden.
   Of zoals nu de diesels, worden dan waterstof auto’s gemaakt.
   voor lamgere afstanden en zwaarder vervoer is het uitermate geschikt!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos