Amazon gaat in het Verenigd Koninkrijk bezorgen met elektrische cargobikes

Amazon gaatbezorgen met elektrische cargobikes

In Nederland schakelt Amazon meestal DHL voor de bezorging in maar in grotere landen zoals het Verenigd Koninkrijk heeft Amazon een eigen bezorgdienst. Om zoveel mogelijk emissievrij te kunnen bezorgen, bestelde Amazon een enorm aantal elektrische bestelwagens bij Rivian. Maar Amazon gaat nu ook met e-cargobikes bezorgen.

Eerste micromobiliteitshub

Daarmee start Amazon in het Londense stadsdeel Hackney. Daar heeft de Amerikaanse e-commercegigant zijn eerste “micromobiliteitshub” in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd. Deze heeft als doel om “duizenden” vervuilende vrachtwagens met dieselmotor in te ruilen voor elektrische bakfietsen. In sommige gevallen zullen de bezorgers van Amazon zelfs te voet bezorgen, waarbij ze een loopfiets gebruiken. Het project is een van de initiatieven waarmee Amazon zijn klimaatdoelstellingen wil halen. Tegen 2030 wil het bedrijf de helft van zijn leveringen koolstofneutraal uitvoeren.

Meer dan een miljoen emissievrije bezorgingen per jaar

De micromobiliteitshub in Hackney moet jaarlijks, naast de leveringen met elektrische bestelwagens, maar liefst een miljoen pakketten afleveren met behulp van loop- en elektrische bakfietsen. Op die manier zullen de bezorgers “duizenden” traditionele bestelwagenritten overbodig maken, aldus Amazon. Amazon zal de emissievrije bezorgdiensten als eerste inzetten in de ultra lage emissiezone van Londen. Daar moeten men voor voertuigen een heffing betalen op basis van de hoeveelheid uitstoot die deze produceren. Elektrische voertuigen en e-bikes zijn van de heffing vrijgesteld.

Helaas heeft Amazon nog geen details vrijgegeven over wat zij “e-assisted vehicles” noemen. Ze lijken in ieder geval niet op elektrische bakfietsen. Op het eerste gezicht zijn het cargobikes die een beetje naar LEV’s neigen. Ze doen enigszins denken aan de vierwielige “eQuad” bestelwagens die UPS hier en daar gebruikt.

Nog meer hubs

Zoals gezegd is de micromobiliteitshub in Hackney slechts de eerste. Amazon wil de komende maanden nog meer hubs te openen. Daarvoor is men sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van elektrische voertuigen. Voor de bezorgdiensten in het VK heeft Amazon al zo’n duizend elektrische bestelwagens in de bezorgvloot. Later dit jaar (of volgend jaar) moeten daar de nieuwe elektrische bestelwagens van Rivian bij komen. Maar Rivian heeft nog moeite om de productie daarvan goed op gang te krijgen. Daarom heeft Amazon voor diverse markten ook elektrische bestelwagens van andere merken besteld, ondanks het feit dat Amazon aandeelhouder van Rivian is.

e-Cargobikes steeds populairder

De elektrische cargobikes winnen de laatste tijd een behoorlijk marktaandeel. Volgens onafhankelijke onderzoeken zijn ze goedkoper, lichter, zuiniger, wendbaarder, efficiënter en zuiniger dan elektrische bestekwagens. Hoewel ze nog niet op grote schaal worden gebruikt, zien we dat ze wel steeds populairder worden bij milieubewuste bezorg- en koeriersdiensten. Zo gebruikt FedEx al e-bikes in Londen, UPS is zoals gezegd op diverse locaties aan het starten met de eQuad terwijl DPD ‘single track’ elektrische bakfietsen in gaat zetten.

Vorig artikelMet de elektrische Volcon Stag UTV kom je overal
Volgend artikelAmslod e-bikes zijn voortaan ‘connected’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in