Allego plant beursgang

Allego, de bekende Nederlandse exploitant van laadinfrastructuur, ambieert een notering op de New York Stock Exchange. Het bedrijf wil dit realiseren door middel van een fusie met Spartan Acquisition Corp. Daarnaast heeft Fisker Inc aangekondigd 10 miljoen dollar in de gefuseerde onderneming te investeren.

Meridiam

Een aantal jaren geleden is Allego overgenomen door de Franse investeerder Meridiam. In de aankondiging verklaart men dat Meridiam een “belangrijke aandeelhouder” wil blijven. Meridiam gelooft in Allego en zijn toekomst. Daarom verwachten de Nederlanders dat Meridiam al zijn aandelen in de nieuwe onderneming zal inbrengen.

Fisker

Fisker kondigde aan tien miljoen US dollar in te brengen in de gefuseerde onderneming. Ook verklaarde het bedrijf dat het zijn klanten in Europa via de samenwerking met Allego een jaar lang gratis toegang zal geven tot het oplaadnetwerk van Allego. Henrik Fisker, voorzitter en CEO van Fisker: “Allego is al lange tijd een pionier in het creëren van een naadloos pan-Europees oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen. Onze investering ingegeven door strategische en tactische overwegingen om ervoor te zorgen dat we deel uitmaken van de toekomst van laadnetwerken voor elektrische voertuigen en tegelijkertijd tastbare voordelen opleveren voor onze klanten.”

Beursgang via fusie met SPAC

De fusie en beursgang zijn gepland voor het vierde kwartaal van 2021. Net als veel andere startups in de branche kiest Allego voor een fusie met een reeds beursgenoteerde onderneming, een zogenaamde SPAC. De afkorting SPAC staat voor “special-purchase acquisition company”. Dit zijn dus investeringsmaatschappijen die speciaal zijn opgericht om met een ander bedrijf te fuseren. Voor bedrijven die een beursgang ambiëren, is een fusie met zo’n SPAC dé manier om dit binnen afzienbare tijd te kunnen realiseren. In het geval van Allego is fusiepartner Spartan Acquisition Corp. reeds aan de NYSE is genoteerd onder het tickersymbool SPAQ. Een klassieke beursgang kan in de VS een paar jaar duren terwijl Allego de beursgang op deze manier binnen jaar weet te realiseren. Na de voltooiing van de fusie zullen de aandelen Allego in New York worden verhandeld onder de afkorting ALLG.

Waarde en opbrengst

In aankondiging van Allego staat dat men de gefuseerde onderneming waardeert op 3,14 miljard dollar, oftewel 2,65 miljard euro. Men verwacht dat de beursgang 702 miljoen dollar (592 miljoen euro) zal opbrengen. Dit bedrag omvat 150 miljoen dollar aan PIPE-investeringen.

Strategische transactie

Volgens Allego zijn de fusie en beursgang dé manier om een betere toegang tot nieuwe financiële middelen te verkrijgen. Die moeten wil Allego de bouw van nieuwe openbare oplaadstations financieren, de technologie uitbreiden en de uitbreidingsplannen uitvoeren”. Allego wil zich blijven concentreren op de aanleg van snelle en ultrasnelle oplaadnetwerken.

Na de fusie blijft de leiding in handen van de huidige CEO Mathieu Bonnet en het bestaande managementteam in de verklaring. Bonnet: “Wij zijn verheugd ons strategisch partnerschap met Spartan aan te kondigen, dat kapitaal zal verschaffen om onze leidende positie in de Europese oplaadmarkt te versterken en tegelijkertijd een sterke financiële positie te behouden tijdens de groeifase”.

Vorig artikelHyundai gaat aantal waterstofvoertuigen uitbreiden
Volgend artikelNieuwe joint-venture LG Electronics en Magna gaat componenten en aandrijflijnen voor EV’s leveren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in