Volvo Bussen levert 157 elektrische gelede bussen aan Göteborg

Volgens Volvo Bussen is het de grootste order ooit voor elektrische bussen in Europa. Vanaf volgend jaar levert de fabrikant 157 exemplaren van de gelede e-bus 7900 Electric Articulated aan vervoersmaatschappij Transdev. De elektrische bussen zullen worden ingezet op diverse lijnen binnen Göteborg.

Onlangs presenteerde Volvo de elektrische gelede bus aan een breed publiek op de Busworld beurs. De Volvo 7900 EA (Electric Articulated) elektrische gelede bus kan tot 150 passagiers vervoeren en zou tot 80 procent minder energie verbruiken dan een dieselbus.

In juli van dit jaar werd Transdev door de transport autoriteit Västtrafik voor de komende tien jaar geselecteerd als OV-busbedrijf voor het gebied rond Göteborg. Transdev zal 370 bussen exploiteren en tegen december 2020 met trots 160 nieuwe elektrische bussen in gebruik hebben. In de zomer was het echter niet duidelijk wie de 160 elektrische bussen zou gaan leveren. Blijkbaar lijkt deze puzzel nu opgelost.

Twee elektromotoren maken helling tot 20 graden mogelijk

Om aan de specifieke wensen van de desbetreffende steden en exploitanten te kunnen voldoen, is het ontwerp van de bus flexibel ontwikkeld en kan het voertuig optimaal worden afgestemd op een breed scala aan behoeften. Zo kan de 7900 EA bijvoorbeeld worden besteld met een lengte van 18 of van 18,7 meter. Bovendien kan, net als bij andere e-bussen, het aantal batterijen worden gevarieerd, zodat alleen de noodzakelijke capaciteit voor de betreffende toepassing wordt geïnstalleerd. De maximale capaciteit is 396 kWh. De batterijen kunnen worden opgeladen via snellaadstations langs de route (door middel van een pantograaf) of via een kabel (CCS) in het depot. De 7900 EA wordt aangedreven door twee elektrische motoren van elk 200 kW, die elk in twee fasen kunnen worden aangedreven. Hierdoor zou de e-bus met volledige bezetting tegen 20 graden steile hellingen kunnen op kunnen rijden.

Aanschaf tegen vaste kilometerprijs

Om zoveel mogelijk klanten in staat te stellen over te stappen op elektrische bussen, wil Volvo naast koop ook een ander bedrijfsmodel gaan aanbieden. De 7900 EA kan ook worden besteld voor een vaste kostprijs per kilometer. “We zorgen ervoor dat de operator altijd een bus klaar heeft voor gebruik zonder deze te hoeven kopen”, aldus Håkan Agnevall, directeur Volvo Bussen. “Onderhoud, reparaties, batterij-onderhoud en chauffeurstraining – is allemaal in de kilometerprijs inbegrepen.”

 

 

Vorig artikelGumpert presenteert productieversie van de methanol brandstofcel
Volgend artikelVW plant doorbraak autonoom rijden vanaf 2025

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in