Volvo en Daimler gaan samen brandstofcelsystemen ontwikkelen

Volvo Daimler brandstofcelsystemen

De Volvo Group en Daimler Truck AG hebben een overeenkomst ondertekend voor de oprichting van een joint venture. Deze moet brandstofcelsystemen ontwikkelen, produceren en op de markt brengen. Deze brandstofcellen moeten voornamelijk in zware vrachtwagens worden gebruikt.

Brandstofcellen

De partners willen de nieuwe joint venture uitbouwen tot een wereldwijde, toonaangevende producent van brandstofcellen. Hiermee willen de partners bijdragen aan een klimaatneutraal en duurzaam transport, dat tegen 2050 moet zijn gerealiseerd. Daimler Truck AG en de Volvo Group zullen gelijke aandelen in de gemeenschappelijke onderneming voor brandstofcellen bezitten. De bedrijven blijven concurrenten op alle andere gebieden, zoals voertuigtechnologie of de integratie van brandstofcellen in voertuigen. Over ongeveer drie jaar willen beide bedrijven brandstofcelvrachtwagens bij klanten gaan testen. De serieproductie moet in de tweede helft van het decennium beginnen.

Belangrijke technologie

“Voor ons bij Daimler Truck AG en onze toekomstige partner, de Volvo Group, is de brandstofcel op basis van waterstof een belangrijke technologie voor het CO2-neutrale transport van de toekomst,” aldus Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck AG en lid van de raad van bestuur van Daimler AG.

Hij vervolgt: “We zetten ons allebei volledig in voor de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatbescherming en dus voor het koolstofvrij maken van het vrachtvervoer over de weg en andere gebieden. Daarom zijn we net zo toegewijd aan het bouwen van een succesvolle joint venture voor de serieproductie van brandstofcelsystemen.”

“In de toekomst zal het vervoer gebaseerd zijn op een combinatie van elektrische voertuigen op accu’s en brandstofcellen en, tot op zekere hoogte, op andere hernieuwbare brandstoffen. Onze geplande joint venture met brandstofcellen is daarom een belangrijke stap in de richting van een leefbaardere wereld,” vertelt Martin Lundstedt, President en CEO van de Volvo Group.

Kennis en ervaring

Daimler Truck AG en de Volvo Group zijn twee succesvolle wereldwijde ondernemingen. De basis hiervoor is een diepgaand begrip van de business van hun klanten en de daarmee samenhangende claim om hen de grootst mogelijke toegevoegde waarde te bieden. De toekomstige joint venture moet hierop voortbouwen en een vergelijkbare rol spelen op het gebied van brandstofcellen.

De nieuwe onderneming zal profiteren van de kennis en uitgebreide ervaring die men bij Daimler heeft opgedaan met tientallen jaren ontwikkelingswerk op het gebied van brandstofcellen. Maar ook de Volvo Group heeft een uitgebreide en langdurige ervaring in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de productie van voertuigen op industriële schaal. Dit samen zal de toekomstige joint venture vanaf het begin ten goede komen. Het bedrijf zal diepgaande kennis hebben van de modulariteit, de efficiëntie en de betrouwbaarheid van brandstofcelsystemen. Ook heeft men veel knowhow op het gebied van kwaliteit, productietechnologie en industriële grootschalige productie.

Verschillende toepassingsgebieden

Dit type brandstofcelsystemen zijn vooral bedoeld voor vrachtwagens, maar er zijn ook andere toepassingsgebieden mogelijk. Zo wil de joint venture een systeem ontwikkelen met verschillende prestatieniveaus. Dit omvat een dubbel systeem met een continuvermogen van 300 kW voor zware vrachtwagens voor de lange afstand. Het gebruik in zware vrachtwagens is bijzonder veeleisend. Daardoor zijn deze brandstofcellen ook uitstekend geschikt voor andere toepassingen, zoals stationaire stroomopwekking.

Stationaire brandstofcelgeneratoren

Zo hebben Rolls-Royce plc en Daimler Truck AG eerder dit jaar een intentieverklaring ondertekend om samen te werken aan een CO2-neutrale noodstroomvoorziening in de vorm van stationaire brandstofcelgeneratoren. Deze moeten emissievrije alternatieven bieden voor dieselmotoren, die tot nu toe als noodstroomgeneratoren werden gebruikt. Voor het einde van het jaar moet een samenwerkingsovereenkomst worden opgesteld en ondertekend.

Vorig artikelGedoe om eenzijdig onderzoek van de VDI
Volgend artikelBMW gaat alsnog een elektrische architectuur ontwikkelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in