Test Hyundai IONIQ 6 – een Tesla Model 3 en Polestar 2 alternatief?

Tot op heden hadden elektrische middenklassers zelden een sedan carrosserie, op de Tesla Model 3 en de Polestar 2 na. Per direct biedt Hyundai met IONIQ 6 een extra keuzemogelijkheid.

Nog meer elektrische sedans in aantocht

Daar blijft het niet bij. Nio lanceert over een paar maanden de ET5, Xpeng komt met de P7 en Volkswagen met de ID.7. Of daarmee de voorkeur van de consument weer langzaam richting de sedan zal gaan, zoals in het verleden, moet de tijd leren. Op zich was de keus voor een SUV-model in combinatie met een elektrische aandrijflijn zo gek niet. De in de bodemplaat verstopte accu neemt zomaar een centimetertje of tien plaats in, dus bij een hatchback of sedan, blijft er dan relatief minder binnenruimte over.

Hoewel, Hyundai laat met de Ioniq 5 zien dat een conventionele hatchback, met veel binnenruimte, prima met een elektrische aandrijflijn valt te combineren. Maar zet die Ioniq 5 naast een Volkswagen Golf, en je ziet direct welke truc is toegepast. De Ioniq 5 oogt als een c-segment auto, maar meet veel meer hoogte en breedte.

Dan de Ioniq 6. Da’s qua styling en formaat een totaal ander model. De 6 meet 4,85 meter, en is met 1,50 meter niet reusachtig hoog. Die dikke accu snoept dus wel wat ruimte van het interieur af, toch ondervind je daar binnenin geen grote negatieve consequenties van; je misschien een fractie lager mogen zitten. Door de wielbasis van bijna drie meter loop achterin bepaald niet te hannesen met je ledematen. Wat je tegenwoordig vaker ziet bij elektrische sedans is dat de bagageruimte niet reusachtig ruim is. Onlangs ervaarden we dat bij de Nio ET7, en ook de ruimte in de kofferbak van de Ioniq 6 is met 401 liter niet groots. De 6 weegt als Long Range met achterwielaandrijving ongeveer twee ton.

Zachtjes door de wind

Ze zijn bij Hyundai reuzetrots op de aerodynamica van de elektrische sedan. En terecht, met 0,21 Cw-waarde moet de Koreaan alleen de Mercedes EQS voor zich dulden. Eigenlijk ook de Lightyear, die evenwel niet op de markt komt. Los van de efficiëntie die een dusdanig lage luchtweerstand creëert, is de Ioniq 6 bijzonder stil. De wind vloeit zachtjes langs de koets en botst er niet tegen aan, hetgeen resulteert in weinig windgeruis.

Hyundai Ioniq 6 rijtest

Het algehele comfortniveau is goed, net als de bediening van de aandrijfcomponenten en de besturing. De displays en de menustructuur vragen wel om gewenning, net als bij de Ioniq 5. Het multimediasysteem is dan ook overeenkomstig. Handig is de enorme bak tussen de voorstoelen, waar je lekker veel rommel in kwijt kunt.

Meer cellen

Onze testauto was een achterwielaangedreven versie met een 77,4 kWh accu. Ten opzichte van de Ioniq 5 modeljaar 2022 zijn er enkele cellen bijgeplaatst, zoals ook bij de 5 van modeljaar ’23 is gedaan. Laden kun je aan maximaal 233 kW, als je althans het batterijpakket op de juiste wijze conditioneert. Dat doe je door het navigatiesysteem te programmeren op de locatie van het snellaadpunt.

Opvallend is het lage verbruik van de 6. In onze duurtest Ioniq 5 scoren we meestal een fractie meer dan 20 kWh per 100 kilometer. Na een dagje sturen in de Ioniq 6 kwam het verbruik uit op 16 kWh. Da’s gewoon erg goed. Niet alleen creëer je daar een flinke actieradius mee, het scheelt ook gewoon in de kosten. En da’s met de flink gestegen energieprijs geen verkeerd gegeven.

Hyundai Ioniq 6 rijtest

Digitale spiegels

Wat stoort er aan de Ioniq 6? Het plateau waarop je je telefoon draadloos kunt laden is onvoldoende stroef. Daardoor ligt je telefoon er soms naast als je aan de gang gaat met het maximale vermogen van 228 pk.

De optionele digitale ‘spiegels’ vragen om gewenning. Dat weten we al van de Audi e-tron. Voordeel is wel dat je als passagier gemakkelijk op het rechter schermpje kunt kijken bij het uitstappen, om na te gaan of er ander verkeer aan komt.

Prijzen

De basisprijs van de Ioniq 5 bedraagt 45.895,- euro, voor de variant met 58 kWh accu en 151 pk vermogen. Geen verkeerde prijs. Toch zouden wij aanraden te kiezen voor de Ioniq 6 met grotere accu. Deze komt met zijn 77 kWh accu aan een theoretisch rijbereik van 614 kilometer en je hebt dus meer vermogen onder je rechtervoet. De basisversie voor de variant met grote accu kost 50.895,- euro.

Maar waar je ook voor kiest, je kunt altijd je laptop, elektrische fiets of zelfs de föhn van energie voorzien via het ‘stopcontact’ onder de achterbank. In het interieur van de Hyundai is geen dierlijk materiaal verwerkt; je zit op stoelen die zijn omkleed met materiaal dat is vervaardigd van petflessen en oude visnetten – en nee, daar ruik je niets meer van.

Bovendien kan Hyundai bij de Ioniq 6 software updates uitvoeren door de lucht, het zogenaamde over the air.

Een auto dus die een vuist kan maken naar de Tesla Model 3 en de Polestar 2. En een auto die het succes van Hyundai verder gaat aanscherpen. In februari was het Koreaanse merk al tweede in de verkooplijst, terwijl de Ioniq 6 daar nog geen bijdrage aan heeft geleverd.

Tekst: Werner Budding
Camera: Rob Steltman

Vorig artikelMercedes-Benz start met de bouw van accurecyclingfabriek
Volgend artikelZero SR-X elektrische sportmotor krijgt meer dan alleen uitzonderlijke prestaties

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in