Zero SR-X elektrische sportmotor krijgt meer dan alleen uitzonderlijke prestaties

Zero SR-X elektrische sportmotor

Een concept kan uitmonden in een klinkend succes of een afknapper. De elektrische Zero SR/X sportmotor behoort waarschijnlijk tot de eerste categorie. Het futuristische ontwerp is niet overdreven en de motorfiets lijkt al helemaal klaar te zijn voor de serieproductie.

Vruchtbare samenwerking

De fraaie tweewieler is het resultaat van een samenwerking tussen het in Californië gevestigde Zero Motorcycles en Huge Design, dat zijn thuisbasis heeft in San Francisco. Dit is niet de eerste keer dat deze bedrijven samenwerken. Samen wisten zij de eerdere Zero FXE, aanvankelijk ook een conceptontwerp, met enkele cosmetische veranderingen uit te bouwen tot een succesvol productiemodel.

Sweet spot

Bij het op de markt brengen van een elektrische motorfiets is het gebrek aan visuele aantrekkingskracht vaak het grootste obstakel. Daar heeft de Zero SR/X duidelijk geen last van. Beide bedrijven hebben samen duidelijk de sweet spot geraakt voor een futuristische, maar aantrekkelijke elektrische motorfiets.

Zero Motorcycles leverde het Zero SR/S elektrische platform en Huge Design mocht zich daarop heerlijk uitleven. Het uiteindelijke resultaat is een ‘streetfighter’ die al klaar voor actie lijkt te zijn. Een mooie mix van fraaie lijnen en doordachte details, maar ook van agressieve looks en de belofte van pure prestaties.

‘Nieuwe subcategorie’

Huge Design-oprichter Bill Webb spreekt gepassioneerd over de creatie als een poging om “een nieuwe subcategorie te definiëren voor high-performance elektrische motorfietsen, iets tussen een streetfighter en een racefiets.” Om de succesformule voor het ontwerp te vinden, nam het team een gebalanceerde ontwerpbenadering aan “zonder afbreuk te doen aan de rauwe prestaties en de mechanische aantrekkingskracht van high-performance motorfietsen.” Hiervoor werd het grootste deel van de basis van de SR/S motorfiets ongemoeid gelaten. Men voerde wel de nodige modificaties door om de Zero SR/X nog aantrekkelijker dan zijn voorganger te maken.

Sci-fi

Het ‘sci-fi’ element aan de voorkant springt meteen in het oog en wordt nog eens geaccentueerd door de gespierde voorkuip. Om het doorgaans ‘platte’ uiterlijk van elektrische motorfietsen te verbergen, verplaatsten de ontwerpers de visuele aandacht naar het meer opvallende carrosseriewerk aan de achterkant. Het ontwerp culmineert in het wesp-achtige staartgedeelte van de tankcover en het uitlopende deel. De uitnodigende LED-koplampen, achterlichten en het dashboard zijn zorgvuldig en doordacht in het frameontwerp geïntegreerd.

Wat de prestaties betreft: De ZF75-10 elektromotor levert zo’n 82 kW en een koppel van 190 Nm, goed voor een topsnelheid van 193 km/u. De actieradius bedraagt 128 kilometer.

Zero SR-X elektrische sportmotor

Vorig artikelTest Hyundai IONIQ 6 – een Tesla Model 3 en Polestar 2 alternatief?
Volgend artikelCargobox: de ultieme, minimalistische pick-up voor de last mile?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in