Tesla waarschijnlijk bezig met make-over van Model 3

make-over van de Tesla Model 3 verwacht

Tesla bracht een tijdje geleden al een vernieuwde versie van de Model S op de markt. Waarschijnlijk mogen we eind volgend jaar ook een make-over van de Tesla Model 3 verwachten. Deze make-over, die volgens Reuters intern de naam Highland heeft, moet de Tesla Model 3 goedkoper, aantrekkelijker en krachtiger maken.

Uiterlijk zal weinig veranderen

De wijzigingen aan het uiterlijk zullen overigens gering zijn. Bij de Model S ging het toen om enkele accenten en een ander (Yoke) stuur. Zoiets mogen we ook bij de Model 3 verwachten. Het eerste ‘volumemodel’ van Tesla was na zijn marktintroductie – alweer vijf jaar geleden – een doorslaand succes. Hij was hier en daar niet aan te slepen. Vooral in Nederland, waar de jaarlijkse veranderingen zo nu en dan tot een ware stormloop leidden. Sindsdien heeft Tesla de Model 3 nog marktconformer gemaakt, door naast een aantal kleine verbeteringen ook goedkopere uitvoeringen uit te brengen.

Maar de concurrentie ligt op de loer. Dat wordt natuurlijk al jaren gezegd maar het gaat er nu toch eindelijk op lijken dat er serieuze concurrenten komen. Maar voorlopig komt de grootste uitdager van de Model 3 uit de eigen gelederen. Logisch, want de Model Y oogt net iets beter – veel mensen vinden dat het design van de Model 3 nét niet klopt – en heeft meer binnenruimte en een grote achterklep, en dat voor maar 1.000 euro extra.

make-over van de Tesla Model 3 verwacht

Krachtiger en goedkoper

Volgens vier interne bronnen aan Reuters moet de make-over de Model 3 krachtiger en goedkoper maken. Dat ‘krachtiger’ verbaast ons een beetje want de prestaties van de Model 3 zijn zonder meer prima en zo’n beetje toonaangevend in zijn segment. Je zou zeggen dat het voldoende is om hem goedkoper te maken. Mogelijk dat het meer een prestigekwestie is, net zoals bij de Model S Plaid. Het gewijzigde design heeft een andere reden. Dit is bedoeld om kopers makkelijker over de streep te trekken. Uit onderzoek van de AutoPacific Group blijkt dat kopers er meer van overtuigd zijn dat een auto grote veranderingen heeft ondergaan als het uiterlijk ook veranderd is.

Wordt de Tesla Model 3 inderdaad goedkoper?

We hebben het trouwens steeds over goedkoper gehad maar Reuters heeft het er vooral over dat de koopprijs verlaagd moet worden. Maar of Tesla die lagere kostprijs van de Model 3 ook tot een lagere verkoopprijs, zal leiden, dat is nog niet bekend. Tesla wil die kostenbesparing overigens realiseren door het aantal componenten te verminderen, iets waar de Amerikaanse autofabrikant altijd al sterk in is geweest.

Qua winstmarge is de noodzaak tot een lagere kostprijs niet zo groot. Waar Toyota per geproduceerde auto zo’n € 1.250 verdient, is dit bij Tesla meer dan € 9.000. Wat dat betreft mogen we verwachten dat Tesla ook de verkoopprijs van de Model 3 gaat verlagen.

Tesla zal de gewijzigde versie van de Model 3 in de fabrieken Shanghai en Californië gaan bouwen, vertelt Reuters. De vernieuwde versie van de Model 3 zou in het derde kwartaal van 2023 in de Gigafactory Shanghai in productie moeten gaan.

Vorig artikelLancia gaat voor de herkansing
Volgend artikelNederlanders besteden meer aan e-bikes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in