Nederlanders besteden meer aan e-bikes

Nederlanders besteden meer aan e-bikes

Nederlanders geven steeds meer geld uit aan e-bikes. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van RAI Vereniging en BOVAG. Ook het aantal elektrische fietsen op straat neemt toe. Wat maakt dat de consument bereid is om meer uit te geven aan een goede elektrische fiets?

Nederland loopt voorop in verkoop in e-bikes

Nederland loopt samen met Duitsland en Frankrijk voorop in de verkoop van e-bikes, als het gaat om absolute aantallen. In 2021 verkochten dealers weliswaar 175.000 elektrische fietsen minder, maar Nederland is nog steeds het derde meest verkopende land in Europa.

De Nederlander is bereid om flink de portemonnee te trekken voor een e-bike. Ongeveer 19 procent van de verkochte fietsen kostten in 2021 meer dan 2700 euro. Dat is fors meer dan in bijvoorbeeld 2017, toen nog 4 procent van de fietsen meer dan 2700 euro kostte. Gemiddeld gaf de consument vorig jaar zo’n 1627 euro uit aan een elektrische fiets.

Aantal fietsen blijft groeien

Inmiddels zijn er zo’n 3,4 miljoen elektrische fietsen op de weg in ons land. Naast de ‘gewone’ e-bike is ook de speed pedelec populair: daar rijden er bijna 30 duizend van rond. Dat is ruim 9 duizend meer dan twee jaar eerder. Het totale fietsen in Nederland – dus ook zonder motor – bedroeg vorig jaar 23,4 miljoen en dat is bijna meer dan in 2000.

Volgens de cijfers van RAI Vereniging en BOVAG gaat het dus erg goed met de verkoop van elektrische fietsen in ons land. Nederlanders zijn nog steeds erg geïnteresseerd in het idee van elektrisch fietsen en ook de innovatie in elektrische fietsen gaat hard. De vakhandel blijft een geliefde aankoopplek. Zo’n 71 procent van de elektrische fietsen komt daar vandaan.

Elektrische fiets past in het plaatje van duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons land. Daarom blijft de auto vaker staan en gaat de consument vaker met de elektrische fiets. Wat we terugzien in de cijfers, is dat ook andere elektrische vervoersmiddelen, zoals de elektrische scooter en de elektrische auto, populair zijn. De e-bike is bovendien toegankelijker dan ooit. Er is volop concurrentie op de markt en er is voor ieder budget wel een elektrische fiets te koop.

De consument ziet de waarde van een elektrische fiets en is daarom ook bereid om meer geld uit te geven aan een e-bike. Het vooroordeel dat zo’n fiets alleen voor ‘luie mensen’ is, gaat allang niet meer op: de elektrische fiets komt steeds vaker in de plaats van het openbaar vervoer of de auto, en dat is dan weer een gezondere en duurzamere keuze.

Mobiliteit in Cijfers

‘Mobiliteit in Cijfers Tweewielers’ brengt jaarlijks de Nederlandse markt voor fietsen, brom- en snorfietsen en motorfietsen in kaart. Het geeft ook een blik op de nieuwe ontwikkelingen die spelen in de omringende landen van Nederland, en binnen Europa. Het rapport geeft meer informatie over de verkoop en de productieaantallen. BOVAG en RAI Vereniging werken samen bij de publicatie van het rapport.

Vorig artikelTesla waarschijnlijk bezig met make-over van Model 3
Volgend artikelOrbea’s Enduro MTB’s hebben de nieuwste Bosch-motoren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in