donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsLancia gaat voor de herkansing

  Lancia gaat voor de herkansing

  Behalve in eigen land is dit Italiaanse merk bijna van de aardbodem verdwenen. Nog wel. Onder de hopelijk bezielende hoede van Stellantis gaat Lancia voor de herkansing. Op de gisteren gehouden Lancia Design Day maakte het merk zijn nieuwe huisstijl en plannen bekend. En natuurlijk moet ook Lancia een ‘elektrisch automerk’ worden.

  Elektrisch automerk

  In de plannen van het Italiaanse merk staat dat het 2028 een volledig elektrische autofabrikant wil zijn. Dat betekent dat er heel wat nieuwe modellen moeten komen. Daarvan konden we gisteren een eerste voorproefje zien. Dat was overigens alleen een voorproefje van het toekomstige design van de elektrische auto’s van Lancia, waarvoor men het “Pu+Ra Zero”-concept heeft bedacht. De elektrische auto’s die volgens dit concept worden ontwikkeld moeten 2024 en 2028 op de markt komen.

  Nieuwe designtaal

  Nu moet je niet denken dat we met de Pu+Ra Zero een concept car voorgeschoteld kregen. Integendeel, het was niet meer dan een sculptuur. Een hele fraaie dan wel. Die sculptuur bevat elementen die de essentie van Lancia’s nieuwe designtaal symboliseren. Zoals het merk zelf omschrijft een “driedimensionaal manifest”. Hierbij moet “Pu” voor “zuiver” staan, terwijl “Ra” voor “radicaal” -staat. Dat “Zero” naar “Zero-emission” verwijst is geen verrassing. “Pu+Ra Zero” zou “Lancia’s designtaal voor de komende 100 jaar” definiëren.

  Pu+Ra Zero: rond en vloeiend

  De sculptuur laat enkele elementen zien die we in alle komende modellen van Lancia terug zouden moeten zien. Het eerste wat opvalt zijn de ronde, vloeiende, bijna gladde lijnen. Een flink contrast met de hoekige accenten in de lijnvoering van de huidige Lancia-modellen. Het Italiaanse merk toont in de sculptuur ook een nieuwe interpretatie van het karakteristieke komvormige radiatorrooster. Dit is aanzienlijk lager en breder dan voorheen. Lancia licht dit als volgt toe: “De voorkant van de Lancia Pu+Ra Zero concept is een herinterpretatie van de historische, komvormige grille van Lancia’s automodellen. Deze klassieke vorm wordt in de toekomst geprojecteerd door drie lichtbundels.” Boven de grille staat ook de merknaam, uiteraard volgens de nieuwe huisstijl.

  Nieuwe modellen

  Lancia meldt dat het vanaf 2024 elke twee jaar drie nieuwe, volledig elektrische modellen wil introduceren. Dat begint met een volledig nieuwe Lancia Ypsilon. In 2026 komt er een nieuw topmodel uit en twee jaar later moet er een elektrische opvolger van de Lancia Delta komen. Dat zijn pas drie modellen terwijl Lancia het dubbele aantal heeft aangekondigd. Het is dus nog even afwachten wat er nog meer op stapel staat.

  Positionering?

  Om “het nieuwe Lancia” de beste kansen te geven, zal men zich over een nieuwe positionering moeten buigen. Goede kans dat Stellantis heeft bepaald dat Lancia een van de duurdere en exclusievere merken van de groep wordt. De nieuwe Lancia’s zullen ook niet langer door zogenaamde multimerk dealer verkocht worden. Stellantis kondigde een geheel nieuw verkoopmodel voor Lancia aan, gebaseerd op een maximaal gebruik van online verkoop en 100 exclusieve verkooppunten in Europa.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos