Sportieve MG4 Electric komt eind dit jaar op de markt

MG4 Electric

Een tijdje geleden kwam het nieuws dat MG waarschijnlijk een compacte elektrische auto op de markt zou brengen. Dat is nu officieel, aangezien MG bevestigt dat men eind dit jaar een elektrische hatchback met de naam MG4 Electric wil lanceren.

Sportieve aspiraties

Zoals we toen vermoedden is de MG4 Electric inderdaad een sportieve hatchback die de Cupra Born het vuur aan de schenen moet gaan leggen. Behalve de mededeling dat de marktintroductie van de MG4 Electric is gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar, maakte men ook al de nodige specificaties bekend. De MG4 Electric komt op een geheel nieuw, schaalbaar platform te staan. Vooralsnog is hij alleen met achterwielaandrijving leverbaar maar er staan ook varianten met vierwielaandrijving in de planning. Helaas maakt MG niet de wielbasis van de MG4 bekend maar meldt men wel dat hij 4,29 meter lang, 1,84 meter breed en 1,50 meter hoog wordt.

MG4 Electric

De MG4 Electric biedt volgens MG – ondanks zijn sportieve proporties – een comfortabel, ruim interieur met genoeg ruimte voor een gezin van vijf. Verder heeft hij volgens MG een uitgebalanceerde 50:50 gewichtsverdeling die een betere wegligging, directere reacties op stuurbewegingen en snel bochtenwerk mogelijk maakt. In combinatie met achterwielaandrijving moet de nieuwe MG4 Electric “optimaal rijplezier” bieden.

Schaalbaar platform

MG maakt voor de nieuwe MG4 Electric voor het eerst gebruik van de nieuwe MSP-architectuur. Deze is, zoals de naam Modular Scalable Platform duidelijk maakt, is schaalbaar. Daardoor kan MG de architectuur niet alleen gebruiken als basis voor de MG4 Electric maar voor de meest uiteenlopende modellen, zolang de wielbasis maar tussen de 2,65 en 3,10 meter ligt. MG zegt dat de modulaire MSP-architectuur nogal wat voordelen biedt op het gebied van veiligheid, rijeigenschappen, flexibiliteit, veiligheid en effectieve ruimtebenutting.

De MG4 Electric krijgt voor zover we uit de informatie op kunnen maken een systeemspanning van 400 volt maar MG kan het platform ook gebruiken voor 800 volt systemen. Ook  OTA (“over the air”) updates behoren bij dit platform tot de mogelijkheden, evenals de voor autonome rijfuncties benodigde “Pixel Point Cloud Comprehensive Environment Mapping”.

MG4 Electric platform

Het platform is geschikt voor uiteenlopende carrosserievormen, zelfs voor bestelwagens. Daarom is het nieuwe platform een belangrijke stap voor de toekomst van MG: “Om deze reden speelt het Modular Scalable Platform (MSP) een cruciale rol in de groeistrategie van MG Motor voor Europa”.

Extra laag One Pack accupakket

De wat compactere elektrische auto’s bouwt men bij voorkeur als SUV, omdat deze wat hoger zijn en zo voldoende ruimte hebben voor een accupakket in de bodem. De MG4 Electric is echter een hatchback, en dus een stukje lager. Om te zorgen dat deze toch voldoende interieurhoogte heeft, ontwikkelde MG een extra plat accupakket. Het “One Pack” accupakket is dankzij horizontaal geplaatste accucellen slechts 11 cm hoog, volgens MG een unicum. Men vertelde echter niet welk soort accucellen in de “One Pack”-accupakketten gebruikt. MG maakt in de andere voertuigen gebruik van zowel LFP- als NCM-cellen.

Bijzonder aan het One Pack accupakket is dat het ‘upgradable’ en uitwisselbaar is. Kopers kunnen het pakket naderhand vervangen door een groter of nieuw accupakket. Ook is het accusysteem compatible met toekomstige BaaS (Battery as a Service) accuwisselsystemen.

Keus uit 51 en 64 kWh

Kopers van de MG4 Electric kunnen vooralsnog kiezen uit een variant met een 51 of 64 kWh accupakket. De variant met een 51 kWh accupakket wordt geleverd met een 125 kW elektromotor, de 64 kWh variant heeft een motorvermogen van 150 kW en een WLTP-actieradius van zo’n 450 kilometer. MG heeft het verder over een “acceleratie van 0 tot 100 km/u in minder dan 8 seconden”, wat waarschijnlijk op de 64 kWh/150 kW variant zal slaan. Beiden varianten hebben overigens een (begrensde) topsnelheid van 160 km/u.

MG4 Electric

Vorig artikelSpaanse startup Liux wil elektrische auto’s met een carrosserie van plantaardige materialen maken
Volgend artikelEindverslag duurtest BMW iX xDrive40 – 23.485 kilometer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in