Spaanse startup Liux wil elektrische auto’s met een carrosserie van plantaardige materialen maken

Liux elektrische auto’s met een carrosserie van plantaardige materialen

De startup Liux wil een revolutie ontketenen in de productie van elektrische auto’s. Het Spaanse bedrijf beweert de eerste te zijn die auto’s gaat bouwen van uitsluitend duurzame materialen. De carrosserie zou zelfs vervaardigd van plantaardige materialen worden vervaardigd.

Zo’n initiatief zou inderdaad een welkome volgende stap zijn in het streven om ons vervoer zo duurzaam mogelijk te maken. Daarbij moeten we immers niet alleen denken aan de impact die het gebruik van de voertuigen op ons milieu heeft, maar ook wat de impact is van het bouwen en naderhand afvoeren en recyclen van de voertuigen.

Vier modellen in de planning

Liux bestaat pas twee jaar en de plannen voor productie, uitbreiding en verschillende modellen liggen al klaar, aldus het portaal EVSpias. Achter Liux staan onder de ondernemers David Sancho Domingo en Antonio Espinosa de los Monteros. Zij hebben voor Liux al vier elektrische modellen gepland, die alle van duurzame materialen worden vervaardigd.

Zoals ze zelf zeggen: “Wij willen de eerste productieauto bouwen waarvan de carrosserie op planten is gebaseerd, omdat de vezels en harsen allemaal van biocomposieten en bioplastics zullen zijn gemaakt. Op die manier kunnen wij de waardeketen van deze onderdelen, en dat zijn er heel wat in Spanje, controleren”.

Liux elektrische auto’s met een carrosserie van plantaardige materialen

Regionale productie

Ook wil Liux de voertuigen “regionaal” vervaardigen. De start-up is momenteel in gesprek met vertegenwoordigers van verschillende gemeenten over de productie. De geplande fabrieken zullen elk een lokale focus hebben, de industrie van de regio ondersteunen en banen verschaffen aan de plaatselijke bevolking. In de eerste fase van het project zouden ongeveer 100 banen worden gecreëerd. Zodra de volledige productiecapaciteit is benut, zal dat aantal zijn gegroeid tot maximaal 500. De verkoop zal uitsluitend online plaatsvinden met de hulp van een gevestigde partner.=

Financiering

De oprichters van Liux zeggen dat ze al een investering van twee miljoen euro hebben uit hun eerste financieringsronde. Een groot deel kwam van het Balearische autoverhuurbedrijf OK Mobility, dat ook de eerste klant van Liux zou kunnen worden. In verdere financieringsrondes zal meer kapitaal worden aangetrokken.

Eerste model is een compacte EV met range-extender

Het eerste product van Liux dat voor 2023 is gepland, is een compacte auto die ook kan worden uitgerust met een kleine verbrandingsmotor die als range-extender dient. Dit model moet de beste kwaliteit/prijs/autonomie-verhouding op de huidige markt bieden. Daarna is het de beurt aan een kleine tweepersoons elektrische stadsauto. Het derde model, een sedan, is gepland voor de middellange termijn.

Liux elektrische auto’s met een carrosserie van plantaardige materialen

Modulair accupakket

Voor de elektrische architectuur zal men nog wel gebruik maken van traditionele materialen. Het accupakket zal relatief eenvoudig vervangen kunnen worden en zal modulair zijn opgebouwd. Men rept over accupakketten met een capaciteit van 45 kWh en 90 kWh, die men uit China zal betrekken. Er is nog niets vrijgegeven over eventuele specificaties zoals de actieradius.

Zelf ontwikkelde robot

Het productieconcept kan volgens Espinosa aanzienlijke besparingen opleveren op het gebied van logistiek en CO2-uitstoot. Belangrijke pijlers zijn flexibiliteit, modulariteit en een door Sancho zelf ontwikkelde robot, waarmee de verschillende carrosserievormen aanzienlijk goedkoper kunnen worden geproduceerd. Espinosa wil niet meer dan tien van deze robots in de fabrieken implementeren.

Productie moet volgend jaar starten

De productie moet volgend jaar van start gaan. Dan verwacht men 3000 elektrische auto’s te kunnen produceren. Tegen 2024 moet de productiecapaciteit zijn opgevoerd tot de beoogde 50.000 eenheden per jaar. Het break-even punt moet bij 30.000 voertuigen per jaar worden bereikt.

Vorig artikelWaarschijnlijk ook een elektrische cross-over in de planning bij McLaren
Volgend artikelSportieve MG4 Electric komt eind dit jaar op de markt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in