Eindverslag duurtest BMW iX xDrive40 – 23.485 kilometer

Een half jaar lang deden we met de BMW iX waar hij voor is bedoeld; rijden, zo’n 20.000 kilometer. Er heeft zich een band ontwikkeld, we zijn de BMW xDrive40 gaan waarderen.

Ergernissen

En ja, bij vriendschappen horen ook ergernissen. Om daar eens mee te starten. Waarom BMW heeft gekozen voor ‘stijlloze’ deuren is ons een raadsel. Volgens de engineers van BMW resulteren de ‘coupé-achtige’ deuren op de iX voor een meer naadloze aansluiting van de ramen met de carrosserie. En da’s dan weer gunstiger voor de stroomlijn. Wellicht dat deze constructie inderdaad voor een iets gunstigere aerodynamica zorgt, maar het verschil zal vermoedelijk verwaarloosbaar zijn. Terwijl het wel een wat minder kloeke klank veroorzaakt bij het sluiten van de portieren.

De zetels in de iX zijn enorm, hetgeen bijdraagt aan het gevoel in een ruime salon te zitten. Want binnenruimte biedt de elektrische SUV meer dan voldoende, wat natuurlijk ook te maken heeft met de ruime opzet van het volledig digitale dashboard. Door het ontbreken van een middentunnel – een elektrische auto heeft namelijk geen cardanas die kracht naar de achterwielen overbrengt – ervaar je voorin echt een zee van ruimte. Forse personen zitten meer dan prima op de stoelen. De wat ielere mensen onder ons wensen waarschijnlijk iets meer zijdelingse steun. Erg fijn is de massagestand op beide voorstoelen.

Bergruimte

Kijken we even verder naar de functionaliteiten, dan valt op dat de grote achterklep ver opent. Het knopje om de klep te sluiten dien je een fractie van een seconde ingedrukt te laten. Druk je er (te) snel op, dan weigert de klep naar beneden te gaan. Ideaal is de mogelijkheid om de achterbankleuning in delen neer te laten klappen via een knopje in de bagageruimte. De ruimte onder de bodem kun je gebruiken om de laadkabel in op te bergen. Wij hebben dit nauwelijks gedaan, om de simpele reden dat je dan een extra handeling moet verrichten als je gaat laden. De iX biedt geen bergruimte aan onder de voorklep. Best jammer, en ook wel een beetje gek, aangezien de SUV over een serieus forse voorklep beschikt.

Het multimediasysteem werkt prima. Onder de knop menu zijn alle mogelijkheden keurig gecategoriseerd. Zelfs voor de uitleg van alle mogelijkheden van de BMW is een ‘hoofdstukje’ ingeruimd, met video-uitleg en al. Altijd handig, een videootje bekijken in plaats van een instructieboekje lezen.

Verbruik is heel redelijk

Aan een DC-lader scoort de xDrive40 150 kW laadvermogen. Niet reusachtig hoog, zoals we eerder hebben gemeld. Maar het mooie is dat ‘ie wel over een relatief lange periode op vrij hoog vermogen blijft. En is de BMW zo goed als leeg, dan scoort hij in het begin zelfs meer dan 150 kW. Het voor sommigen zo belangrijke rijbereik fluctueert tussen winter en zomer van 330 kilometer tot een nette 400. Nou waren wij de afgelopen zes maanden zelden op de rechterbaan te vinden; we toeren gewoon lekker mee tussen het vlot doorrijdende verkeer op de linkerbaan. Heb je een wat meer behoudende rijstijl, dan zit er zeker iets meer actieradius in. Over de gehele testperiode gemeten scoorden we 24,1 kWh/100 kilometer. Uiteraard meer dan de door de fabriek opgegeven 20,3 kWh/100 km, wat natuurlijk alles te maken heeft met de rijstijl. We hebben een aantal keer een ‘tankje’ leeggereden in een tam tempo, en dan kom je relatief eenvoudig aan het fabrieksverbruik.

Rijgedrag: typisch BMW

Ondanks zijn 2340 kilo wagengewicht heeft de iX een voldoende dynamisch rijgedrag, dat past bij de naam BMW. Zoals we in het vorige duurtestverslag al meldden, voel je in snel genomen bochten zeker wel dat je niet met een lichtgewicht auto op pad bent, maar da’s iets waar vrijwel elke elektrische SUV mee te maken heeft. Wij reden het merendeel van de kilometers met het karakter van de auto in ‘eco’. De gaspedaalrespons is dan relaxt en je kijkt op een rustig verlicht dashboard. Zet je de rijmodus in ‘sport’ dan tracht het dashboard je te verleiden tot een vlottere rijstijl middels rode verlichting. Druk je de kristalachtige ‘drive’ knop in B dan remt de BMW regenererend op de aandrijflijn geheel tot stilstand. Handig bij verkeerslichten of in drukke stadscentra.

Erg belangrijk is de topsnelheid niet voor een elektrische auto, maar voor degene die het graag weten: de iX xDrive40 haalt gemakkelijk 200 km/h. De sprint naar 100 km/h hebben we uiteraard ook gemeten: 6,1 seconden. Vlotter kan ook, moet je gaan voor de xDrive50 of voor de M60. Maar we moeten eerlijk toegeven dat we ons het afgelopen half jaar nimmer ondergemotoriseerd hebben gevonden in de xDrive40. De nekwervel verwoestende sprintjes naar 100 km/h waar sommigen EV’s over beschikken doen het goed in verjaardagspraat, maar zijn allesbehalve fijn voor de inzittenden.

Overtuigend

Over de gehele linie is de iX een overtuigende elektrische auto. Niet een die met zijn laadcapaciteiten of reikwijdte grensverleggend is, maar te kort kom je er zeker niet aan. Deze BMW maakt vooral indruk met zijn bouwwijze, die vergaand C02-neurtraal is, van well to wheel. Bovendien maakt de iX indruk met zijn rijkarakter, comfort, ruimte, uiterlijk (mooi of lelijk, wel spraakmakend) goede bouwkwaliteit en functionaliteiten.

Wat is goed?

  • Bouwkwaliteit
  • Comfort
  • Multimediasysteem
  • Overzichtelijkheid
  • Bediening

Wat mag beter?

  • Spraakaansturing
  • Zijdelingse steun voorstoelen
  • Deuren klinken niet degelijk bij sluiten
  • Keep your lane systeem stuurt wat abrupt
Vorig artikelSportieve MG4 Electric komt eind dit jaar op de markt
Volgend artikelWirelessCar breidt functionaliteiten Android Automotive OS uit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in