zaterdag, 27 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsSono Motors stelt zichzelf voor steeds grotere uitdagingen

    Sono Motors stelt zichzelf voor steeds grotere uitdagingen

    Niet iedere startup eindigt vanzelf in een succesverhaal. Daar is Sono Motors een mooi voorbeeld van. De Duitse startup had een paar jaar geleden financiële problemen en loste dit op met een gedurfde crowd funding actie. En nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

    Elektrische auto met zonnecellen

    Het is alweer zes jaar geleden dat Sono Motors werd opgericht. Dat gebeurde letterlijk in een garage, waar de jonge oprichters Laurin Hahn, Navina Pernsteiner en Jona Christians een eerste prototype van de Sion ontwikkelden. Die Sono Sion is niet zomaar een compacte elektrische stadsauto. Hij heeft namelijk een speciale composiet carrosserie waarin zonnecellen zijn verwerkt. Daarmee zou je op zonnige dagen enige tientallen kilometers kunnen bijladen. Genoeg voor een groot deel van de ritjes in de stad. Dat is een onderscheidend aspect, waarmee Sono Motors zich dus ook onderscheidt. Daardoor is het bedrijf, dat inmiddels in München is gevestigd, zelfs aan de Nasdaq-beurs is geregistreerd.

    Weer in de problemen

    Maar de uiteindelijke serieproductie lijkt niet echt van de grond te komen. De financiën zitten voor de tweede keer tegen. De eerste keer dat Sono Motors in de problemen kwam, had men geld nodig om de Sion door te ontwikkelen tot seriemodel. Zover is men nu wel gekomen. En de voorbereidingen voor de serieproductie zijn ook al gaande. Die serieproductie was gepland in de voormalige Saab-fabriek in Göteborg.

    Maar het is helaas opnieuw onzeker of daar ooit een Sion van de band zal rollen. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Een paar jaar geleden kon Sono Motors geen investeerders vinden die – naar de mening van de oprichters althans – achter de doelstelling van de startup stonden. Toen zag Sono Motors geen andere oplossing dan crowd funding. Dat kwam er kort samengevat op neer dat men naarstig op zoek ging naar mensen die een Sion wilden reserveren en daarvoor een aanbetaling wilden doen.

    Toch weer geld nodig

    Na die geslaagde crowd funding actie lukte het bedrijf wél om investeerders te vinden. Sono Motors is er inmiddels ook in geslaagd om een door de Federal Motor Transport Authority gecertificeerde autofabrikant te worden. De beursgang zorgde voor een financiële impuls van meer dan 264 miljoen.

    In het laatste kwartaalverslag zei Sono een zonnige toekomst te verwachten, Er was dan wel een verlies van 104 miljoen euro in de eerste negen maanden, maar ook meer dan 40.000 reserveringen.  Maar dat blijkt dus niet genoeg te zijn. De oprichters: “We hebben de kosten, het tijdschema en de complexiteit in bepaalde details onderschat”. Uiteraard is de huidige economische toestand met een dreigende recessie ook van invloed. De meeste beleggers nemen nu minder of geen risico’s.

    Wat de oprichters nu vertellen komt verdacht overeen met wat een paar jaar geleden aan de hand was: “We zijn er niet in geslaagd genoeg geld bijeen te brengen en investeerders uit te leggen waarom de wereld de Sion nodig heeft en dat er een grote vraag naar is.”

    Uitdaging wordt steeds groter

    En dus hebben Laurin Hahn en Jona Christians weer geen andere keus dan aan hun achterban om meer geld te vragen. Het gaat hierbij uiteraard om meerdere miljoenen: “Wat we nu nodig hebben is uw inzet voor het Sion en, ja, veel geld.” De missie die Sono Motors zichzelf heeft opgedragen, is bovendien een stuk uitdagender. De startup wil voor eind januari maar liefst 3500 klanten zien te vinden die een Sono Sion bestellen, en die hun Sion volledig vooruit willen betalen. Ze krijgen hem dan wel tegen een gereduceerde prijs van 27.000 euro. Op die manier wil Sono Motors de ontbrekende miljoenen binnenhalen om de serieproductie begin 2024 van start te laten gaan. Het zal wel ontzettend moeilijk worden om kopers zover te krijgen dat zij een dergelijk bedrag vooruitbetalen aan een startup waarvan het bestaansrecht zo onzeker is.

    Geen zin in de makkelijkste route

    De oprichters hebben overigens aardig succes met hun zonne-energie activiteiten voor zware bedrijfsvoertuigen en bussen. Ze zouden zich ook hierop toe kunnen gaan leggen. Maar zij willen het Sion-project nog geen vaarwel zeggen. Zo’n radicale koerswijziging zou het einde van Sion betekenen. “Wij geloven nog steeds heilig in Sion,” vertellen de oprichters aan de Sion-community: “Elke euro telt. Wij geloven dat dit ons in staat zal stellen nieuwe investeerders te vinden en de resterende machines en gereedschappen te betalen en de productie op te zetten.”

    Het zal erom spannen of de wanhoopspoging gaat lukken. De productie zou eigenlijk in 2019 starten en heeft dus zo’n vijf jaar vertraging opgelopen. Ook is de oorspronkelijk beoogde verkoopprijs die 20.000 tot 25.000 euro zou bedragen, inmiddels opgelopen tot 29.900 euro.

    UPDATE 13-12-2022: De teller staat op 500

    Het is Sono Motors tot dusver gelukt om 500 van de beoogde 3.500 bestellingen/betalingen te noteren:

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos