Schaeffler introduceert nieuw skateboardplatform voor elektrische voertuigen

Schaeffler Rolling Chassis

Toeleverancier Schaeffler presenteert volgende maand op de IAA het nieuwe “Rolling Chassis”. Dit is een nieuw skateboardplatform voor elektrische voertuigen, dat kan worden uitgerust met normale elektromotoren en wielnaafmotoren.

Focus op autonoom rijden

Schaeffler breidt haar engagement op het gebied van intelligente chassissystemen uit in de richting van autonome mobiliteitsconcepten. Het bedrijf presenteert op de IAA ook de Space Drive 3 Add-ON. Dit is alweer de derde generatie van het steer-by-wire-systeem, een technologie die van essentieel belang is voor autonoom rijden. Verder toont Schaeffler ook de Hand Wheel Actuator (HWA) met force feedback-module en het iRWS, een mechatronisch achterasstuursysteem dat voor meer veiligheid en comfort tijdens het rijden moet zorgen.

Rolling Chassis

Volgens Schaeffler biedt het nieuwe “Rolling Chassis” een platform voor geheel nieuwe vormen van autonome mobiliteit. Het skateboardplatform is flexibel in lengte en breedte, evenals in de grootte van de accu. Bovendien kunnen de accu’s worden opgeladen door een geautomatiseerd systeem zonder menselijke tussenkomst. Ook is het platform variabel wat betreft de aandrijving en vorm van besturing. Zowel een eenvoudige configuratie, met centrale besturing en één aangedreven as als vierwielaandrijving en vierwielbesturing behoort tor de mogelijkheden.

De grootste mogelijke wendbaarheid wordt bereikt door het inzetten van vier Schaeffler hoekmodules. Deze bevatten de complete wielophanging, een elektrische wielnaafmotor, de actuator voor de elektromechanische stuurinrichting en een rem. De wielophanging is voorzien van luchtvering zodat het voertuig ook omlaag kan worden gebracht voor een gemakkelijke instap.

Doordat elk wiel afzonderlijk te sturen is, kunnen de wielen tot 90 graden draaien. Dat biedt de mogelijkheid om een shuttle ook loodrecht op de rijrichting te laten inparkeren.

Schaeffler Rolling Chassis

Baanbrekende innovaties voor autonome mobiliteitsconcepten

“Met onze chassisoplossingen worden wij de voorkeurstechnologiepartner voor sterk geïntegreerde chassisoplossingen. In combinatie met onze elektrische aandrijftechnologieën resulteert dit in baanbrekende innovaties voor autonome mobiliteitsconcepten. De basis hiervoor is onze decennialange expertise op het gebied van componenten en systemen, die wij nu overdragen op voertuigniveau”, aldus Matthias Zink, lid van de Raad van Bestuur van Schaeffler AG en verantwoordelijk voor Automotive Technologies.

De Duitse leverancier omschrijft het Rolling Chassis als een “flexibel, schaalbaar platform voor nieuwe, bestuurderloze mobiliteitsoplossingen voor personen- of goederenvervoer of voor speciale toepassingen.”

Space Drive 3 Add-ON  is klaar voor serieproductie

Het Space Drive steer-by-wire systeem van Schaeffler moet een sleuteltechnologie worden voor autonoom rijden. Dit systeem kan namelijk rij- en stuurcommando’s in de vorm van elektronische signalen via kabels aan de wielen doorgeven. Men heeft deze technologie al meer dan een miljard kilometers succesvol toegepast. Hij wordt ook in de racesport onder extreme omstandigheden verder ontwikkeld, laat Schaeffler weten.

De derde generatie, die Schaeffler op de IAA presenteert, heet de Space Drive 3 Add-ON. Het is een drievoudig redundant systeem dat als uitgangspunt een consistent veiligheidsconcept heeft en aan de hoogste eisen volgens de ISO 26262 voldoet. Het op AUTOSAR gebaseerde systeem van de derde generatie maakt een directe verbinding met de voertuigelektronica en communicatie- en netwerkarchitecturen mogelijk. Hierdoor is een verregaande integratie in bestaande bestuurdersondersteuningssystemen mogelijk. Bovendien is het klaar voor serieproductie. Schaeffler wil hiervan een kleine serieproductie opstarten.

“Space Drive 3 is een belangrijke mijlpaal voor ons. Het stelt ons in staat onze klanten een steer-by-wire systeem te leveren dat geschikt is voor serieproductie met maximale schaalbaarheid en flexibiliteit. Bovendien kunnen alle stuurparameters worden geregistreerd. Dit maakt het mogelijk om terug te communiceren naar het Advanced Driver Assistance System (ADAS) in geautomatiseerde voertuigen”, aldus Viktor Molnar, hoofd van de divisie Chassis Systems bij Schaeffler.

Hand Wheel Actuator

Ook toont Schaeffler de Hand Wheel Actuator (HWA) met Force Feedback Module. Deze vervangt het klassieke stuurwiel door een mechanische stuurkolom met mechatronische actuatortechnologie. Dit maakt het mogelijk de installatieruimte te optimaliseren en volledig nieuwe interieurconcepten mogelijk te maken. Het stuurwiel kan bijvoorbeeld in de console worden opgeborgen. Dit zal een belangrijke rol spelen bij (gedeeltelijk) autonoom rijden. Dankzij het modulaire en schaalbare ontwerp kan het systeem aan verschillende voertuigklassen en toepassingen worden aangepast.

Intelligente voorasbesturing

In combinatie met het Space Drive steer-by-wire systeem en mechatronische actuatoren op de stuurinrichting kan men een intelligente voorasbesturing (iFWS) samenstellen. Daarnaast presenteert Schaeffler op de IAA haar intelligente mechatronische achterasstuurinrichting (iRWS). Die kenmerkt zich door het duidelijk lagere gewicht.

 

Vorig artikelPorsche Taycan model 2022 heeft diverse verbeteringen én cultkleuren
Volgend artikelLeveringen nieuwe Mercedes eCitan beginnen tweede helft 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in