Leveringen nieuwe Mercedes eCitan beginnen tweede helft 2022

Mercedes eCitan

Daimler presenteerde de nieuwe generatie van de Mercedes-Benz Citan. Deze wordt op basis van de Renault Kangoo gebouwd. Net als zijn Franse tegenhanger is de nieuwe Citan een stukje gegroeid. Ook heeft hij uitgebreidere assistentiesystemen. De elektrische eCitan komt helaas pas eind 2022.

De nieuwe Citan kan vanaf medio september 2021 worden besteld en de eerste leveringen starten in de tweede helft van 2022. Ondanks de steeds ambitieuzere elektrificatieplannen moet Daimler met de eCitan netjes in de pas lopen met samenwerkingspartner Renault. En de Fransen hebben besloten dat ze eerst de varianten met benzine- en dieselmotor op de markt brengen. Daarna komt pas de volledige elektrische Kangoo, en dus ook pas de elektrische eCitan. Je zou van Renault, die we toch wel als een van de pioniers op het gebied van elektrische (bestel)auto’s mogen beschouwen, wellicht anders verwachten maar zo is het nu eenmaal.

Hierna alleen elektrische bestelwagens

Om de elektrificatieplannen nog eens te benadrukken vertelt Marcus Breitschwerdt, verantwoordelijk voor Mercedes-Benz Vans, het volgende : “Met de Sprinter en de Vito zijn we succesvol in het grote en middelgrote segment. De nieuwe Citan vervolledigt ons aanbod als kleine bestelwagen. Hij is volledig opnieuw ontwikkeld, door professionals voor professionals. Van zijn onmiskenbare design en rijgedrag tot zijn veiligheid en connectiviteit, de Citan heeft het DNA van Mercedes-Benz. Tegelijkertijd is de Citan het laatste nieuwe voertuigproject voor zakelijke klanten van Mercedes-Benz Vans met verbrandingsmotor. Alle toekomstige nieuwe ontwikkelingen zullen uitsluitend met elektrische aandrijving verkrijgbaar zijn. De logische stap in deze consequente elektrificatie is de nieuwe eCitan.”

Actieradius tot 285 kilometer

De batterij-aangedreven Citan moet in de tweede helft van 2022 op de markt komen. Deze versie zal dan in verschillende carrosserievarianten beschikbaar zijn. Er zullen geen verschillen zijn in de afmetingen van de laadruimte en het laadvermogen in vergelijking met de modellen met verbrandingsmotor. Met zijn compacte buitenafmetingen, de royale ruimte en het grote laadvolume moet hij vooral punten scoren in het stedelijke bestel- en dienstverlenende verkeer.

De actieradius zal volgens WLTP “naar verwachting ongeveer 285 kilometer bedragen”. Volgens Mercedes is dit voldoende om te voldoen aan de behoeften van commerciële gebruikers die dergelijke modellen bestelwagens in stedelijke gebieden vaak gebruiken als koerier- en bezorgdiensten. Voor de eCitan zal ook een trekhaak beschikbaar zijn.

De eCitan wordt op de voorwielen aangedreven door een synchroonmotor met een vermogen van 75 kW (102 pk) en een koppel van 245 Nm. Klanten kunnen kiezen tussen de rijmodi Comfort en ECO, waarbij de laatste de grootste actieradius biedt, en drie regeneratiestanden. Het 44 kWh accupakket bevindt zich aan de onderzijde van de auto, vóór de achteras, en is goed beschermd tegen aanrijdingen.

Snelladen tot 75 kW

Het opladen van de eCitan kan op het werk, thuis of aan openbare oplaadstations via de boordlader met 11 of optioneel 22 kW. Hij kan ook aan de snellader, Daimler geeft een laadsnelheid van maximaal 75 kW op waarmee het accupakket in ongeveer 40 minuten van 10 tot 80 procent kan worden opgeladen.

Vorig artikelSchaeffler introduceert nieuw skateboardplatform voor elektrische voertuigen
Volgend artikelFaraday Future wil volgend jaar beginnen met serieproductie van “tech-luxe” FF91

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in