Nieuwe Renault Master E-Tech biedt handige functies

Elektrische bestelbussen worden steeds gangbaarder in het vervoerslandschap. Recentelijk heeft Mercedes bijvoorbeeld de eSprinter vernieuwd. Ook in het segment van de kleinere bussen gebeurt echter genoeg. Voor het jaar 2024 staat de lancering van de nieuwe Combo van Opel gepland, terwijl zelfs Volkswagen nu meedoet door een elektrische versie van de geliefde Transporter te introduceren. Ondanks enige bezorgdheid omtrent de vrijstelling van het C-rijbewijs, stapt ook Renault de elektrische strijd in met de nieuwe Renault Master E-Tech.

Accu’s laden met je accu

De Renault Master overtreft verwachtingen met een reeks handige functies. Een uitklapbaar tafeltje in de cabine voor je koffie en broodje bal. De deuren aan de achterzijde die volledig openvouwen, maken het gemakkelijk om goederen, met name op pallets, te laden. Daarnaast is de connectiviteit geoptimaliseerd, zodat het koppelen van je smartphone moeiteloos verloopt.

Een opvallende feature van de Master E-Tech is de mogelijkheid om verschillende apparaten van stroom te voorzien via Vehicle to Load (V2L). Met twee aansluitingen, één in de cabine en één in de laadruimte, kun je gereedschap aandrijven of de accu’s van je apparatuur opladen, wat bijzonder handig is op bouwplaatsen waar nog geen elektriciteitsvoorzieningen zijn.

Daarnaast biedt de Master de innovatieve functie van Vehicle to Grid (V2G). Hiermee kan de bestelbus een volledig elektriciteitsnetwerk van stroom voorzien op een bouwplaats. Dit vereist echter een bidirectionele laadpaal, die in staat is om zowel energie aan de bus te leveren als terug te ontvangen. Deze mogelijkheid opent nieuwe perspectieven voor flexibel gebruik en duurzame energievoorziening ter plaatse.

Wel kiezen voor de grote accu

De Renault Master E-Tech pronkt met een indrukwekkend rijbereik van maar liefst 460 kilometer, volgens de WLTP-normen. Bij volledige belading zal het bereik weliswaar lager uitvallen, maar het nieuwe Aerovan design adresseert dit probleem door de luchtweerstandscoëfficiënt (CW-waarde) aanzienlijk te verlagen. Hierdoor wordt de Renault Master E-Tech tot 27 procent zuiniger dan zijn voorgangers.

Het nieuwe design, gericht op aerodynamica, komt vooral tot uiting in de lagere luchtweerstand, wat cruciaal is voor het behalen van een optimaal rijbereik. Wie daadwerkelijk die volledige 460 kilometer wil benutten, doet er goed aan te kiezen voor het grootste accupakket van 87 kWh. Voor diegenen die genoegen nemen met een minder uitgebreid bereik, biedt Renault ook een 40 kWh versie aan, waardoor er flexibiliteit is om aan verschillende behoeften te voldoen.

252 kilometer per half uur

Renault stelt dat het verbruik van de Master E-Tech 21 kWh per 100 kilometer bedraagt. Volgens de WLTP-normen zou dit betekenen dat met de 87 kWh batterij een rijbereik van 460 kilometer mogelijk is, terwijl de 40 kWh variant 200 kilometer moet kunnen afleggen. In het geval van een lege accu is snelladen via DC-laden tot 130 kW mogelijk. Renault geeft aan dat het slechts 30 minuten kost om weer 252 kilometer aan rijbereik bij te laden, waardoor efficiënt herladen binnen korte pauzes mogelijk is.

Een positief aspect is de aanwezigheid van een 22 kW omvormer voor AC-laden. Het is uiteraard noodzakelijk dat de laadpaal of wallbox dit vermogen kan leveren, maar het feit dat Renault de Master E-Tech hiermee heeft uitgerust is erg prettig.

2.500 kilo trekgewicht

Een positieve ontwikkeling is dat het batterijpakket geen impact heeft op het laadvermogen van de Renault Master E-Tech. Hierdoor behoudt de bestelbus een indrukwekkend laadvermogen van 1.625 kilogram. Renault benadrukt dat de Master E-Tech binnen de grenzen van het B-rijbewijs blijft.

Naast dit aanzienlijke laadvermogen heeft de Renault Master ook de capaciteit om een aanhanger van maar liefst 2.500 kilogram te trekken. Het interessante hierbij is dat de keuze van motor of accu geen invloed heeft op deze specificatie. Beide motorvarianten leveren namelijk een krachtige 300 Nm koppel. De beschikbare motoren bestaan uit een 130 pk variant met de 40 kWh batterij of een krachtigere 143 pk motor met de 87 kWh batterij.

De nieuwe Renault Master E-Tech is beschikbaar vanaf voorjaar 2024. Prijzen volgen op een later moment.

Tekst: Arjan Hordijk

 

Vorig artikelNieuwe Porsche Taycan maakt indruk met bereik
Volgend artikelDe nieuwe, elektrische Lancia Ypsilon wordt volgende week onthuld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in