Mijnbouwtruck met brandstofcellen én 1200 kWh accupakket

Elektrische mijnbouwtruck met brandstofcellen én 1200 kWh accupakket

De mijnbouwsector schijnt verantwoordelijk te zijn voor ongeveer 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarbij nemen de mijnbouwtrucks de helft van het totale energieverbruik op de mijnbouwterreinen voor hun rekening. Als er iets loont om emissievrij te maken, dan zijn het deze trucks wel.

Bovenstaande statistieken zijn afkomstig van First Modes, een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in het emissievrij maken van de meest uiteenlopende voertuigen. Een mijnbouwtruck is dan ook ongeveer drie verdiepingen hoog, draait bijna continue en verstookt op een werkdag wel 3.000 (!) liter diesel. Zo’n truck stoot dan ook enorm veel koolstofdioxide uit, net zoveel als ongeveer 700 personenwagens. Daarom kunnen wij het alleen maar toejuichen dat men in Zuid-Afrika deze immense trucks van emissievrije aandrijflijnen gaat voorzien.

De eerste truck die is omgebouwd, is vorige week feestelijk onthuld. Het betreft een Komatsu 930E-truck, die is ontworpen om tot 290 ton erts te vervoeren. Tijdens de onthulling in de platinamijn van Mogalakwena van Anglo American Mining demonstreerde men hoe de truck, die krachtiger is dan de originele dieselversie, moeiteloos 150 ton erts over een helling van 7% vervoerde.

Waterstof én accu

Men heeft gekozen voor een bijzondere hybride aandrijflijn, waarin men een accu-elektrische aandrijving combineert met brandstofcellen op waterstof. De brandstofcellen leveren een vermogen van 800 kWh, en worden gecombineerd met een accupakket van 1.200 kWh. Doordat de trucks heel vaak in beladen toestand een helling afrijden, kan er ook veel energie worden geregenereerd. Dat is mede de reden voor dat grote accupakket. De ombouw werd ontwikkeld en verzorgd door First Mode uit Seattle.

Waterstof uit zonne-energie

Voor de benodigde waterstof heeft men een productiefaciliteit voor waterstof in Mogalakwena gebouwd, die op zonne-energie werkt. Deze centrale heeft een capaciteit van 2 megawatt en is ontwikkeld door First Mode in samenwerking met Williams Advanced Engineering, Ballard, ENGIE en NPROXX.

Volgens Chris Voorhees, president en CEO van First Mode, zal emissievrije industriële energie een sleutelrol spelen bij de aanpak van de wereldwijde klimaatcrisis. “Bij First Mode weten we dat we ons op een belangrijk moment bevinden,” zei Voorhees in een persbericht.

nuGen-project

Het nuGen-project van Anglo American maakt deel uit van een initiatief voor schone energie onder de naam FutureSmart Mining, dat erop gericht is de mijnbouwactiviteiten van het bedrijf tegen 2040 koolstofneutraal te maken. Uiteindelijk zullen 40 zware dieselvrachtwagens op de Mogalakwena-mijn worden omgebouwd tot hybride waterstof-batterijvoertuigen, waarna het nuGen-systeem zal worden uitgerold naar de wereldwijde vloot van ongeveer 400 vrachtwagens van Anglo American.

Voorhees: “De urgentie die voor ons ligt vereist dat we elk hulpmiddel en elke technologie inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Ik ben zo trots op het team en ons partnerschap met Anglo American, gericht op decarbonisatie aan de bron om de betekenisvolle, noodzakelijke verandering teweeg te brengen die we allemaal nastreven.”

Vorig artikelLucid komt inderdaad dit jaar naar Europa, maar eerst met duurste modellen
Volgend artikelWordt de elektrische Manta Opel’s nieuwe vlaggenschip?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in