zondag, 5 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsWordt de elektrische Manta Opel’s nieuwe vlaggenschip?

  Wordt de elektrische Manta Opel’s nieuwe vlaggenschip?

  De Opel Manta is een auto die bij velen in het geheugen gegrift staat, of dit nu vanwege de New Kids films of uit pure nostalgie is. Voor liefhebbers hebben we in ieder geval goed nieuws: de Manta komt terug, waarschijnlijk als elektrische cross-over SUV.

  Ander segment

  Met de onthulling van wat voorlopige beelden van de nieuwe Manta EV maakte Opel duidelijk dat deze in een heel ander segment gaat komen. Het zou wel eens kunnen dat Opel met de nieuwe Manta-e de strijd aan wil gaan met onder anderen Kia (EV6), Hyundai (Ioniq 5) en Ford (Mustang Mach-E). Omdat de nieuwe Manta – in tegenstelling tot het oermodel – geen compacte coupé meer is, zou de nieuwe Manta overigens wel eens de opvolger van de Insignia kunnen worden. Dat betekent dat Opel dus een nieuw (elektrisch) vlaggenschip krijgt.

  Uwe Hochgeschurtz, CEO van Opel, omschreef de nieuwe Manta als een “zeer emotionele auto” die zich zal toespitsen op rijplezier, maar ook trouw zal blijven aan het origineel. Hochgeschurtz voegde eraan toe dat de nieuwe Manta een “fascinerende, verbluffend ruime nieuwe interpretatie” zal worden, en zinspeelde op een vijfdeurs SUV Cross-over.

  Opel heeft alleen bovenstaande afbeelding vrijgegeven en aangeven dat de elektrische Manta mogelijk een cross-over SUV wordt en ongeveer 4,6 meter lang zal zijn. Natuurlijk zal het daadwerkelijke model behoorlijk afwijken van het concept op bovenstaande foto. Daarom zie je hieronder een rendering die Jean Francois Hubert and SB-Medien voor CarScoops heeft vervaardigd. Die laat een Opel Manta-e zien die wat beter bij de huidige designtaal van Opel past. Uiteraard is dit slechts een interpretatie, en is het ontwerp dat van Opel afkomstig is.

  Opel Manta-e design
  © Jean Francois Hubert/SB-Medien – via CarScoops

  Nieuw STLA-platform

  Opel is in 2017 door General Motors verkocht aan de Franse Groupe PSA, de eigenaar van merken als Citroën, DS en Peugeot. PSA fuseerde vorig jaar met Fiat Chrysler Automobiles (FCA) tot de grote Stellantis Group. De huidige elektrische modellen van Opel (diverse bestelwagens alsmede de Corsa-e en Mokka-e) zijn gebouwd op elektrische platformen van Groupe PSA.

  Waarschijnlijk zal de nieuwe Opel Manta EV op een nieuw, universeel platform van Stellantis komen te staan. Dit STLA-platform komt in vier formaten versies: Small, Medium, Large en Frame. Het STLA Small wordt de vervanger van PSA’s e-CMP2 platform voor het A/B segment. STLA medium is geschikt voor het C/D segment. Daarboven komt STLA Large, waarmee men auto’s in het D/E segment wil gaan bouwen). STLA ‘Frame’ is een buitenbeentje, bedoeld voor bedrijfswagens die ook met verbrandingsmotoren worden aangeboden.

  Dat zijn nogal wat mogelijkheden. De elektrische Manta crossover SUV komt naar alle waarschijnlijkheid te staan op de STLA Medium-architectuur, waarvan we weten dat dat een accupakket van 87 kWh tot 100 kWh kan herbergen waarmee een actieradius tot circa 700 kilometer mogelijk is.

  Alleen EV’s tegen 2028

  De Duitse autofabrikant wil, onder leiding van de Stellantis Group, zijn elektrische portfolio verder uitbouwen. Tegen 2028 wil Opel uitsluitend elektrische auto’s aanbieden. Zo introduceerde het in 2019 de inmiddels behoorlijk populaire Opel Corsa-e en ook de vorig jaar gelanceerde Mokka-e doet het goed. Volgend jaar komt als het goed is ook de elektrische Astra-e op de markt.

  Wanneer de elektrische Opel Manta verkrijgbaar zal zijn is vooralsnog onbekend. Het heeft er echter alle schijn van dat Opel en Stellantis nog druk bezig zijn met de ontwikkeling van de Manta, wat zou betekenen dat de Manta-e waarschijnlijk niet voor 2025 geïntroduceerd zal worden.

  En die Manta GS-e Elektromod dan?

  Opel wist de afgelopen tijd ook harten van de Manta-liefhebbers te veroveren (of heroveren) door een bijzonder goed geslaagde Elektromod-versie van de Manta te ontwikkelen. Een leuk inititiatief, maar ook niet meer dan een marketingtruc om een ‘buzz’ rond de Manta te doen ontstaan. Dat is prima gelukt want Opel heeft er zelfs een prijs mee gewonnen. Voor de goede orde hieronder nog even de foto’s van die Opel Manta GS-e Elektromod:

   

   

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  e-Videos