Hydrovolt heeft eerste recyclingfabriek voor EV-accu’s operationeel

Hydrovolt recyclingfabriek voor EV-accu’s

Northvolt, de Zweedse startup die in Europa een aantal grote accufabrieken wil opzetten, gaat zich ook richten op het recyclen van EV-accu’s. Men heeft hiervoor samen met het Noorse Hydro de joint venture Hydrovolt opgericht. Hydrovolt is nu zelfs al begonnen met de commerciële recyclingactiviteiten.

Voldoende capaciteit voor gehele Noorse markt

Dat recyclen gebeurt in het Noorse Fredrikstad, waar Hydrovolt Europa’s grootste recyclingfabriek in zijn soort heeft gebouwd. In deze fabriek kan men jaarlijks ongeveer 25.000 accupakketten recyclen. Hydrovolt beweert met de bouw van de fabriek in Fredrikstad een duurzame oplossing te hebben gevonden waarmee men de accu’s van alle elektrische voertuigen die in Noorwegen uit de markt worden genomen of het einde van hun levensduur bereiken, kan verwerken.

Ongeveer 95% wordt teruggewonnen

Hydrovolt heeft naar eigen zeggen verschillende nieuw processen voor het recyclen van accupakketten ontworpen, om de terugwinning van materiaal te kunnen maximaliseren. Zo gebruikt men een stofopvangsysteem dat ervoor zorgt dat waardevol materiaal, dat bij mechanische recycling normaal gesproken verloren gaat, wordt opgevangen. Daardoor kan volgens Hydrovolt zo’n 95% van de materialen in een accupakket wordt teruggewonnen, inclusief de ‘zwarte massa’ (een samenstelling van nikkel, mangaan, kobalt en lithium), koper, aluminium en kunststoffen.

Uitbreiden naar de rest van Europa

Net zoals Northvolt grote ambities heeft, wil Hydrovolt ook uitbreiden in de rest van Europa. Die mogelijkheden onderzoekt men momenteel. Men wil tegen 2025 namelijk de accupakketten van ongeveer 150.000 elektrische auto’s recyclen. Tegen 2030 moet dat aantal zelfs zijn gegroeid tot een half miljoen EV-accu’s.

Peter Qvarfordt, CEO van Hydrovolt: “Noorwegen is al een aantal jaren wereldleider op het gebied van de invoering van elektrische voertuigen. Het heeft echter ontbroken aan recyclingcapaciteit om een duurzame oplossing voor deze accu’s aan het einde van hun levensduur te garanderen. Vandaag kan Hydrovolt het volledige volume van afgedankte accu’s in Noorwegen verwerken, maar we willen nu uitbreiden om zeker te zijn dat we voorbereid zijn op de grotere accustromen waarvan we weten dat ze zullen komen”, zegt Hydrovolt CEO.

Duurzamer

Emma Nehrenheim van Northvolt benadrukt dat het recyclen van oude accu’s belangrijk is voor de transitie naar e-mobiliteit: “De beschikbaarheid van de metalen die bij de productie van accu’s worden gebruikt, is niet oneindig. Door uit de aarde gewonnen grondstoffen te vervangen door gerecyclede materialen, kunnen we niet alleen de koolstofvoetafdruk van accu’s verkleinen, maar ook een duurzaam gebruik op lange termijn van de lithium-ion-accutechnologie mogelijk maken”.

Vorig artikelAlbert Heijn gaat in Den Haag uitsluitend elektrisch bevoorraden en bezorgen
Volgend artikelNog veel onduidelijk over de Polestar 3 maar het wordt in ieder geval een forse SUV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in