zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsNog veel onduidelijk over de Polestar 3 maar het wordt in ieder...

  Nog veel onduidelijk over de Polestar 3 maar het wordt in ieder geval een forse SUV

  Polestar zal zich, zoals het merk eerder liet doorschemeren, niet alleen beperken tot coupés en sedans. Het Zweedse ‘elektrische’ zustermerk van Volvo is druk bezig met de ontwikkeling van de Polestar 3. Daarvan is nu ook een foto vrijgegeven die bevestigt dat het inderdaad een grote SUV cross-over betreft.

  Op zich was het ook geen nieuws dat de Polestar 3 een forse SUV zou worden. We wisten immers al dat hij op hetzelfde platform als de volgende generatie van de Volvo XC90 zou komen te staan. Helemaal zeker is het niet, maar het zou ons niet verbazen als het platform Geely’s Sustainable Experience Architecture (SEA) is. Ook verklaarde Polestar-CEO Thomas Ingenlath dat ze de Polestar 3 in Amerika zouden bouwen, voor de Amerikanen. En daar is alles nu eenmaal een maatje groter.

  Designtaal

  De Polestar 3 zal overigens ook in China van de band rollen. Hij wordt 4,95 meter lang en het SEA-platform staat een wielbasis van maximaal 2,90 meter toe. In tegenstelling tot die nieuwe Volvo krijgt de Polestar 3 niet de mogelijkheid voor een derde zitrij. Zoals we aan de foto kunnen zien, neigt de Polestar 3 een beetje naar een cross-over en heeft achterin gewoon niet genoeg hoofdruimte voor die extra zitplaatsen.

  De profielshot toont een sportief gelijnde cross-over met gestroomlijnde daklijn, veel luchtinlaten en -uitlaten, een dakspoiler en zo te zien ook een panoramaraam in het dak. Ook kunnen we uit de foto opmaken dat hij een setje extra slanke ‘hamervormige’ koplampen krijgt, overeenkomstig de previews van de nieuwe designtaal van Polestar die we ook al bij de O2 en Precept concepten konden zien. De teaser video toont een beetje meer van de Polestar 3, inclusief een goede indruk van de lichtsignatuur aan de achterzijde.

  Raden naar specificaties

  We verwachten dat Polestar pas in oktober, wanneer het de Polestar 3 officieel zal onthullen, meer specificaties vrijgeeft. Tot die tijd kunnen we er alleen naar raden. Omdat dat SEA-platform ook de basis vormt voor de reeds in productie zijnde Zeekr 001, kunnen we aan de hand van die gegevens een inschatting maken van de aandrijflijn van de Polestar 3. Mits die inderdaad op dat SEA-platform komt te staan.

  Die Zeekr 001 heeft twee elektromotoren, samen goed voor een vermogen van 400 kW en een maximum koppel van 768 Nm. Kopers van de Zeekr 001 hebben de keus uit accupakketten van 86 en 100 kWh. De ontwikkelaars hechten veel belang hechten aan de aerodynamica, zodat de Polestar 3 een WLTP-actieradius van zo’n 600 kilometer zou moeten krijgen.

  Uiteraard zullen de ontwikkelaars ook een groot aantal veiligheidstechnologieën in de Polestar 3 implementeren, ook bestaat er geen twijfel over dat de Polestar zal worden uitgevoerd met het native Android Automotive-besturingssysteem van Google.

  “Polestar 3 is de SUV voor het elektrische tijdperk,” zegt Polestar CEO Thomas Ingenlath. “Onze designidentiteit evolueert met deze high-end grote luxe EV, met een sterk, individueel merkkarakter. Met deze auto brengen we de ‘sport’ terug naar de SUV, en blijven we trouw aan onze performance roots.” Polestar licht overigens niet toe wat die ‘sport’ inhoudt, in termen van pk’s of prestaties. Wel vertelt men dat de Polestar 3 op termijn ook autonome functies voor rijden op de snelweg zal krijgen, met Luminar LiDAR en Nvidia-aangedreven centrale computing.

  Ambities

  De gevestigde autofabrikanten proberen hun modellen met verbrandingsmotoren uit te faseren en deze te vervangen door elektrische modellen. Een ‘elektrisch’ zoals Polestar kan zich helemaal richten op uitbreiding naar nieuwe voertuigsegmenten en wereldwijde markten. Dat is ook bij Polestar het geval. Het Zweeds/Chinese zustermerk van Volvo wil tegen het einde van 2023 op meer dan 30 wereldwijde markten aanwezig zijn en zijn wereldwijde verkoop vertienvoudigen. Vorig jaar verkocht het merk 29.000 voertuigen. Men streeft naar een vertienvoudiging van dat aantal in 2025. Polestar heeft  tot 290.000 in 2025.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos