Albert Heijn gaat in Den Haag uitsluitend elektrisch bevoorraden en bezorgen

Albert Heijn Den Haag elektrisch bevoorraden en bezorgen

De supermarktketen Albert Heijn gaat vanaf eind dit jaar zowel het bezorgen van de boodschappen als het bevoorraden van de supermarkten in de Haagse binnenstad helemaal met elektrische bedrijfswagens uitvoeren.

Nog meer steden

Het elektrische bezorgen en bevoorraden in Den Haag is slechts een voorbode. Albert Heijn wil dit in de loop van 2023 ook gaan doen in de stadscentra van Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Daarnaast wil Albert Heijn voor al het transport met ingang van 2024 volledig overstappen op biobrandstoffen.

Albert Heijn Den Haag elektrisch bevoorraden en bezorgen

Elektrische voertuigen

Dat betekent dat Albert Heijn en de logistieke partners van de supermarktketen de komende tijd een flink aantal elektrische bestelwagens en vrachtwagens in gebruik gaan nemen. Men vermeldt in de aankondiging niet om welke aantallen het gaat. De foto’s bij het persbericht laten verschillende voertuigen zien, waaronder een Mercedes eActros, een DAF CF Electric, een Fiat e-Ducato alsmede een LEV van het Belgische Addax. Ook weten we dat Albert Heijn in Breda een pilot met elektrische cargobikes doet. Die staan niet op de gepubliceerde foto’s, dus het is onzeker of AH die ook in Den Haag in gaat zetten.

‘Steeds stiller en schoner’

Constantijn Ninck Blok, directeur Logistiek & Keten bij Albert Heijn: “De vraag naar transport groeit, mede door de populariteit van thuisbezorging. Tegelijkertijd willen we de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk verminderen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om hierin snel grote stappen te zetten. Dat lukt alleen door goede samenwerking en het is dan ook fantastisch dat wij dit nu doen samen met onze vervoerspartners in de vier grote binnensteden. En we zijn nog niet klaar, onze ambitie gaat verder: steeds stiller, schoner en natuurlijk gericht op gemak dus met voldoende beschikbaarheid en altijd op tijd, voor onze klanten.”

Albert Heijn Den Haag elektrisch bevoorraden en bezorgen

Oplaadinfrastructuur is nog een uitdaging

Er zijn voldoende elektrische bedrijfsvoertuigen beschikbaar, in alle mogelijke soorten en maten, om alle benodigde vervoerstaken uit te voeren. Maar de oplaadinfrastructuur en de stroomvoorziening voor het elektrische wagenpark is volgens AH nog wel een aardige uitdaging. Voor de oplaadpunten van de klanten, werkt de supermarktorganisatie samen met Eneco eMobility. Wie de partner is voor de oplaadpunten voor het elektrische wagenpark is, wordt niet vermeld. Bij eerdere pilots maakte men gebruik van laadinfrastructuur van VDL.

Het bedrijf zegt dat het zich al vroeg op de zogenaamde “zero-emission zones” heeft geconcentreerd, en dat men voor de uitbreiding van de laadinfrastructuur op de steun van politici kan rekenen. Ten minste 14 Nederlandse gemeenten willen tegen 2025 immers zero-emission zones voor bestelwagens en vrachtwagens invoeren, zodat daar alleen volledig elektrisch aangedreven bedrijfswagens mogen rijden.

Vorig artikelVolkswagen, Group Bertrand en Allego gaan in Frankrijk 15 snellaadstations realiseren
Volgend artikelHydrovolt heeft eerste recyclingfabriek voor EV-accu’s operationeel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in