Gratis naar de sneeuw. Column door Maarten Hachmang

Over enkele dagen ga ik voor de tweede keer met mijn rijdende eierkoker, de Renault Zoe, met het hele gezin op wintersport. Gisterenavond heb ik qua voorbereiding de laatste poi bestanden (Points of Interest) met alle snelladers, Subway restaurants, en andere fastfoodketens waar snelladers staan, in mijn TomTom geladen.

De laatste update was van de zomer 2017. Het viel me op dat het aantal snelladers met factor drie (!) is toegenomen en dat een steeds groter deel hiervan gratis is. Zonder laadpas kan je bij een supermarktketen, bakkerij of gewoon een duurzame particulier gratis groene stroom laden. Het laden gaat steeds vaker op dezelfde vermogens als de commerciële snellaadpunten.

Alle paarse icoontjes zijn gratis snelladers.

Ik ben even aan het tellen gegaan en ik kwam er achter dat er in West-Europa alleen al meer dan 10.000 gratis oplaadpunten te vinden zijn. Hiervan zijn er ongeveer 1000 snelladers (AC/CCS/ChaDeMo) waarvan er al zo’n 400 in Duitsland staan.

Meer dan 1000 gratis snellaadpunten in west-Europa

 

Het bijzondere is dat deze snelladers niet gefinancierd zijn door de overheid. Er zijn geen fancy reclamecampagnes voor, geen mooie glossy folders, geen tv-reclames of lobby campagnes, niets. En tóch komen er elke dag gratis snellaadpunten bij. Het bedrijfsleven en particulieren slaan hierbij de handen ineen om een zo goed mogelijk dekkende infrastructuur te bouwen voor ‘elektrisch rijdend Europa’. Het is mooi om die ontwikkeling te zien.

In tegenstelling tot andere brandstoffen zie je dat de markt niet veel hoeft te doen om groter te groeien. Als mensen er in geloven, dan komt succes vanzelf. Natuurlijk helpt het dat iedereen reeds een stroomaansluiting heeft en dat met weinig investeringen daar een laadpunt van te maken valt. En misschien is dat ook juist wel de kracht van elektrisch rijden. Als elk gebouw in Europa in principe een laadplek is; waarom zou je je dan nog zorgen maken over actieradius? En waarom zou je dan terug gaan naar het ‘oude’ denken dat je ergens naartoe moet voor je brandstof, terwijl stroom voor iedereen reeds binnen handbereik is?

Wil je ook gratis laden gedurende je reis naar de wintersport? Filter bij Chargemap.com op ‘Only Free Stations’ en bij GoingElectric.de op ‘Kostenlose tankstelle’.  Tschüss!

Chargemap.com ‘filters’

Goingelectric.de/stromtankstellen ‘optionen’

Maarten Hachmang

Heb je een vraag aan Maarten Hachmang? Stel ‘m HIER.

Vorig artikelElektrische auto’s mogen straks goedkoper parkeren
Volgend artikelLaadtijden, AC en DC, 1-fase en 3-fase, waarom zijn er laadtijdverschillen bij EV’s?

1 REACTIE

  1. Eens! Jammer dat er (nog) nauwelijks tot geen 100+ gratis snelladers zijn. De enige die ik ken is bij vliegveld Stuttgart (Kiss & Ride). Verder is het jammer dat er nog weinig concurrentie is wat betreft laadpassen en tarieven en dat ‘populaire’ landen zoals NL bijvoorbeeld 0,05ct meer moeten betalen voor een kWh met bv Maingau pas. In Oostenrijk moet je sowieso erg oppassen met AC laden als je per minuut afrekent en er een dag of nacht aan staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in