Free your mind. Column door Maarten Hachmang

Range Anxiety bestaat niet meer. Dacht ik. In 2016 ging ik met m’n gezinnetje en de Zoë een weekend naar Parijs. Met de toenmalige batterij van 22kWh had ik daar vier snellaadbeurten voor nodig. Het was even plannen, maar bleek niet onmogelijk. Via Tilburg, Brussel, Valenciennes en Roye bereikten we het hotel in Parijs. Heerlijk weekend gehad, en via dezelfde snelladers weer terug.

Natuurlijk was de Zoe Q210 met deze batterij niet optimaal, maar als je zo’n reis als úitdaging, in plaats van probleem beschouwt dan is het toch wonderbaarlijk wat je allemaal al voor elkaar kan krijgen met een kleine auto. Drie jaar later is de EV-wereld compleet veranderd. Een tijdje geleden ontving een goede vriend van me zijn nieuw aangeschafte elektrische auto. De Kia e-Niro met een batterij van 64kWh en bijbehorende actieradius van 450 km was het voor hem acceptabel genoeg om zijn ICE de deur uit te doen.

Het aparte is dat hij direct bezig ging met het plannen van vakantieritten en het bekijken hoe hij zo voordelig mogelijk die batterij op kon laden bij publieke laadpunten. Ik heb een slechte invloed op hem, blijkbaar. Na een paar dagen kwam hij me trots zijn geplande route laten zien naar zijn vakantie bestemming. Inclusief de plaatsen waar geladen moest worden, de combi-stops en hoe die reis er dan precies uitzag. Voorbereiding is het halve werk, tenslotte. Hij vertelde erbij dat hij zich toch wel wat zorgen maakte over zijn bereik en dat er in sommige gebieden weinig CCS-laadpunten te vinden waren. “Met zo’n batterij hóef je toch helemaal je reis niet meer te plannen?” Vroeg ik hem. “Je kijkt na 300 kilometer een keertje in de buurt waar je rijdt, of er snelladers zijn, inpluggen en dan ga je weer verder!”

 

Laadpaaltje in Parijs met Type3c, Type1 vaste kabel en schuko socket in-één.

Laadpaaltje in Parijs met Type3c, Type1 vaste kabel en schuko socket in-één.

Maar daar dacht hij toch anders over. Kennelijk is de angst dat je zonder juice komt te zitten zélfs met 64kWh batterijen zó groot dat beginners niets aan het toeval overlaten. Ook al heb je in vrijwel heel Europa snelladers staan. Om nog maar niet te spreken van normale laadpalen die binnen tien kilometer overal te vinden zijn. Het zal nog even duren voordat we de actieradius-norm – die de traditionele auto-industrie de afgelopen decennia heeft opgebouwd – gaan evenaren. Tenzij je je mindset aanpast en in mogelijkheden gaat denken. Free your mind, and the rest wil follow.

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

Maarten Hachmang

Heb je een vraag aan Maarten Hachmang? Stel ‘m HIER.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven