Om! Bespaaractie groene stroom

Elektrisch rijden, juist veel uitstoot?

Het gaat ontzettend goed met de elektrische auto. Naar verwachting rijden er in 2025 meer dan 10 miljoen elektrische auto’s in heel Europa. Dat betekent dat we vergeleken met een aantal jaren terug een geheel nieuw product in ons leven hebben waar een grote hoeveelheid elektriciteit voor nodig is.

Grijze versus groene energie: miljarden kilo’s CO2 uitstoot

Elektrisch rijden is duurzaam, je maakt immers geen gebruik van fossiele brandstoffen maar van elektriciteit. Maar wanneer die elektriciteit grijs wordt opgewekt dan rijd je indirect dus nog steeds op fossiele energie. Niet duurzaam dus. Laten we dit eens wat verder uitwerken.

Stel nou dat al die 10 miljoen elektrische auto’s op zouden laden met grijze stroom en we voor het gemak even rekenen met een jaarlijks verbruik van je auto van 2.275 kWh. Dan komen we uit op een jaarlijks verbruik van 22.750.000.000 kWh. De emissiefactor van grijze stroom is 0,649 kg CO2 per kWh. Vermenigvuldigd met het totale verbruik aan energie, komen we uit op een jaarlijkse uitstoot van 14.764.800.000 kilogram CO2 in Europa!

Om dit in perspectief te plaatsen: Dat is evenveel CO2 uitstoten als het verbranden van 4.709.971.000 liter diesel. Wist je dat dat zo’n 2.354 Duinrell Tikibaden vol met diesel zijn?

Aan de andere kant is de emissiefactor van echt groene stroom 0,000 kg CO2 per kWh. Een rekensom is hier dus niet nodig.

Voorkomen dat we met zijn allen gebruik maken van sjoemelstroom

Zo zie je dat elektrisch rijden alsnog kan bijdragen aan een enorme uitstoot van CO2. Iets wat we gemakkelijk met elkaar kunnen voorkomen door een bewuste keuze te maken voor echt groene energie. Maar die keuze is niet zo makkelijk te maken voor de doorsnee consument. In Nederland neemt namelijk 70% van de consumenten groene stroom af. Maar er wordt slechts 17% groene elektriciteit geproduceerd. Dat klopt niet toch?

En dat komt doordat veel energieleveranciers groene stroom aanbieden, die eigenlijk grijs is. Sjoemelstroom noemen we dat. Deze energieleveranciers kopen GVO’s uit het buitenland om hun grijze stroom te vergroenen. Een GVO, Garanties van Oorsprong, is een soort certificaat om aan te tonen dat de energie die je levert groen is. In Noorwegen is er dankzij de enorme hoeveelheid waterkrachtenergie een overschot aan deze certificaten.

Sommige Nederlandse leveranciers kopen deze op en kunnen hun grijze energie daarmee aanbieden alsof deze groen is. Zo denkt een groot deel van de consumenten dus goed bezig te zijn, terwijl ze eigenlijk fossiele energie krijgen.

De Consumentenbond, Greenpeace, WISE en Natuur&Milieu brengen daarom ieder jaar de Stroomranking uit, een onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse energieleveranciers.

Samen groener rijden én besparen op energie

Om écht duurzaam te kunnen rijden, werken E-drivers en om | nieuwe energie samen om elektrische rijders van 100% groene en lokaal opgewekte energie te voorzien.

Door klant te worden bij het om | nieuwe energie collectief kunnen elektrische rijders hun auto opladen op 100% duurzame energie die ook nog eens in hun eigen buurt wordt opgewekt. Het collectief bestaat namelijk uit bijna 50 lokale energie coöperaties die écht groene stroom opwekken met bijvoorbeeld lokale zonnedaken.

Klanten kunnen bovendien gebruik maken van de Slim Laden app. Je helpt daarmee om de energietransitie te versnellen door de beschikbare duurzame stroom optimaal te benutten. Door tijdens de piekmomenten je auto op te laden, hoeft er tijdens de dalmomenten (wanneer er weinig duurzame energie wordt opgewekt) minder gebruik te worden gemaakt van kolencentrales.

Speciale actie voor lezers van E-drivers

Gebruik maken van groene energie die écht groen is opgewekt is de eerste stap. Maar een ander belangrijk onderdeel van verduurzamen, is besparen op energie.

Daarom maak je als lezer nu kans op een Bespaarpakket van om | nieuwe energie, met daarin een aantal tools om op een simpele wijze minder energie te verbruiken en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Bekijk hier hoe je mee kan doen aan deze actie.

2 Comments

 • Bas van der Weerd| 24/09/2020 bij 22:55

  Daarom valt het ook in de categorie ‘e-Partnernieuws’, zoals ook boven het artikel staat. Dat wil nog niet zeggen dat de informatie niet onbetrouwbaar is.

 • Luc| 24/09/2020 bij 18:43

  Dit lijkt verdacht veel op een advertentie waardoor de betrouwbaarheid van het artikel ver te zoeken is.
  Het zou nuttig zijn om dit in het vervolg bovenaan het artikel te vermelden.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven