Volkswagen ID.4

Eerste eenheden Volkswagen ID.4 komen dit jaar

Aan de hand van de teasers die Volkswagen regelmatig over de ID.4 verspreidde, was het te verwachten dat VW deze elektrische SUV snel zou presenteren, en aldus geschiedde. Volkswagen verwacht veel van de nieuwe elektrische SUV en wil de ID.4 dan ook wereldwijd aanbieden.

Populariteit SUV groeit nog steeds

SUV’s zijn in de VS en China veruit het populairste voertuigsegment. Ook in Europa neem het marktaandeel gestaag toe. Vooral de compacte modellen worden steeds populairder. Met de ID.4 wil Volkswagen marktleider in dit segment worden. En dat zou – bij de volledig elektrische SUV’s althans – best eens kunnen gaan lukken. Zoals Volkswagen bij de wereldpremière van de VW ID.4 zelf al zegt, biedt deze “de ruimte, flexibiliteit en alle voordelen die klanten in SUV’s waarderen”. Volkswagen wil de ID.4 geleidelijk wereldwijd gaan verkopen én produceren, dus niet alleen in Europa maar ook in China en de VS.

VW ID.4 E-SUV

Prijzen

De eerste exemplaren van de nieuwe ID.4 gaan naar verwachting dit jaar al in Nederland de weg op. Helaas zijn de prijzen voor de Nederlandse markt nog niet vrijgegeven zodat we deze voorlopig afleiden van de prijzen die in Duitsland worden genoemd. De compacte elektrische SUV van Volkswagen kan worden geconfigureerd in drie uitrustingsvarianten vanaf ongeveer 45 mille. Als eerste komt er net als bij de ID.3 een ” 1ST” editie waarvan Volkswagen 27.000 stuks bouwt. Deze is er weer in twee versies. De ‘normale’ 1ST zal iets meer dan 50 mille kosten terwijl de nog luxere 1ST MAX meer dan 60 mille zal gaan kosten. De Nederlandse importeur zal de exacte prijzen bij de marktintroductie – waarop we waarschijnlijk niet lang hoeven te wachten – bekend maken.

Actieradius maximaal 520 kilometer

De Volkswagen ID.4 krijgt een accupakket van netto 77 kWh. Hiermee kan hij volgens de WLTP-norm een actieradius van maximaal 520 kilometer halen. Het opladen gaat normaal gesproken met 7,2 kW of 11 kW. Aan de DC-snellader heeft de ID.4 een laadvermogen van 125 kW, waarmee de accu in een half uur tot 80% kan worden opgeladen.

Volkswagen ID.4 achterzijde

Achterwielaandrijving en vierwielaandrijving

Bij ICE’s zijn we heel langzaam naar voorwielaandrijving overgestapt. Bij EV’s is de achterwielaandrijving gebruikelijker. Zo ook bij de Volkswagen ID.4. Daar worden de achterwielen aangedreven door een 150 kW elektromotor. Hiermee sprint de ID.4 in 8,5 seconden van 0 naar 100 km/u, de topsnelheid bedraagt 160 km/u. Het NEDC-verbruik ligt op 16,9 – 16,2 kWh/100 km. De cw-waarde van de ID.4 is 0,28, waarmee de nieuwe Volkswagen een stuk gestroomlijnder is dan de Tiguan die een cw-waarde van 0,34 heeft. Later volgen overigens ook krachtigere versies met vierwielaandrijving. De Volkswagen ID.4 kan worden uitgerust met een trekhaak en heeft dan een trekgewicht van 1.000 kg.

Ruim

De 4,58 meter lange ID.4 wordt zoals eerder vermeld op het MEB-platform gebouwd. En net als de ID.3 is ook de binnenruimte van de elektrische SUV een maatje groter dan in dit formaat gebruikelijk is. Er is uiteraard zitruimte voor vijf personen. De goede ruimtelijke indruk die je met een SUV hebt krijgt in de 1ST MAX een extra dimensie dankzij het grote glazen panoramadak. Afhankelijk van de positie van de rugleuning van de achterbank heeft de bagageruimte een inhoud van 543 tot 1575 liter.

Interieur Volkswagen ID.4 elektrische SUV

Interieur

Net als de ID.3 heeft ook het bedieningsconcept van de nieuwe elektrische SUV geen fysieke knoppen en schakelaars. Er zijn twee displays en de auto is uiteraard ook voorzien van de “Hallo ID” spraakbesturing. De nieuwe ID.Light, een smalle lichtband onder de voorruit, ondersteunt de bestuurder door informatie te verstrekken. Optioneel is er ook een augmented reality head-up display dat navigatiepijlen projecteert. Het Discover Pro navigatiesysteem integreert de online diensten van “We Connect Start”. Daarnaast zijn er “IQ.Drive” hulpsystemen zoals Travel Assist.

IQ.Light

De VW ID.3 is uitgevoerd met ID.Light. De VW ID.4 komt met IQ.Light, een optioneel lichtpakket met led-matrix koplampen. De lichtmodules bestaan uit elf afzonderlijke led’s, die afzonderlijk kunnen worden uitgeschakeld en gedimd. Ze stralen continu een intelligent gecontroleerd grootlicht uit dat de weg altijd zo helder mogelijk verlicht zonder andere weggebruikers te verblinden.

Digitaal dashboard VW ID.4

Uitvoeringen

Begin 2021 komt er een variant met een 52kWh accupakket, die dan een vermogen heeft van 109 kW en een bereik van 360 kilometer. Die kost iets minder dan 40 mille. Ook verwacht men een Pure-Performance uitvoering met 125 kW vermogen. Verder komt er de ID.4 Pro met 128 kW terwijl de Pro Performance net zoals de 1ST 150 kW heeft. De ID.4 Pro is ook het model met het grootste (520 km) bereik. Het koppel van de modellen ligt afhankelijk van de uitvoering tussen 220 en 310 Nm. Ongeacht het vermogen is de topsnelheid van de ID.4 beperkt tot 160 km/u. Maar om te beginnen zijn er de 1ST-uitvoeringen.

VW ID.4 1ST

De ID.4 1ST heeft standaard 20 inch lichtmetalen velgen en het Exterieur Style-pakket. Stoelen, voorruit en stuurwiel (met 1ST-logo) zijn verwarmd en ook ambienteverlichting en RVS-pedalen met Play & Pause-design zijn standaard. Dat geldt ook voor een achteruitrijcamera, twee zone Climatronic airconditioning, het Discover Pro navigatiesysteem en 4 USB-poorten. Front Assist, ‘stop&go’ Adaptive cruise control en Lane Assist dragen bij aan veiligheid van hoog niveau.

VW ID.4 1ST MAX

De ID.4 1ST MAX heeft alle genoemde features en daarbij led-matrixkoplampen, 3D LED-achterlichten, 21 inch lichtmetalen velgen, progressive steering en adaptive chassis control (DCC) en een elektrisch bediende achterklep. Blikvangers in het interieur zijn elektrisch verstelbare stoelen, akoestisch glas en het glazen panoramadak. De Climatronic airconditioning (3 zones) zorgt voor een optimaal interieurklimaat. Ten slotte zijn ook het augmented reality head-up display, 12 inch centraal touchscreen, de Comfort smartphone-interface, Travel Assist, Side Assist en Emergency Assist standaard op de ID.4 1ST MAX.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven