Duurtest Tesla Model Y – eindverslag

Duurtest Tesla Model Y

The Kik bracht het al eens ten gehore: ‘een lach en een traan’. Nou, de lach was er niet, de traan wel, toen we de Model Y retour de rechtmatige eigenaar brachten. We hebben ons de afgelopen maanden namelijk kostelijk vermaakt in de Tesla.

Gewoon een prima rijbereik

Natuurlijk kunnen we het uitgebreid hebben over het rijbereik, dus dat doen we dan ook. Voor sommigen is die actieradius nog een heikel punt, voor de meeste Tesla-rijders niet. Dat heeft twee redenen: een Tesla komt flink verder dan de gemiddelde andere elektrische auto. Wij scoorden vaak een maximaal bereik van zo’n 400 kilometer op een volle accu, in combinatie met een relatief stevige rijstijl.

Overigens beloofde de Y steevast iets meer dan 500 kilometers. Laten we dat scharen onder ‘ochtend-positiviteit’. Zoals iedereen wel weet, is het verbruik van een elektrische auto bijzonder afhankelijk van de rijstijl van de man of vrouw achter het stuur, doch, ook al hang je meestentijds op de linkerbaan, maar gebruik je de fysieke rem zo min mogelijk en geef je de voorkeur aan regeneratief remmen, dan blijf je altijd gemakkelijk onder de 20 kWh per 100 kilometer.

Probleemloos

Hadden we enig malheur in de Model Y? Nee, niets van dat al. Elon en zijn mannen hebben het kwaliteitsniveau keurig onder controle. Goed, uit het onderstel zou iets minder geluid mogen komen, hetgeen niks met gebrekkige kwaliteit te maken heeft, maar meer met het ontbreken van een extra reepje isolatie. Over het meubilair zijn we zeker te spreken. We refereerden het in een eerdere update; de achteras zou een tandje minder stevig geveerd mogen zijn. Het maakt de Model Y voor sommigen dynamisch, hoewel dynamiek niet perse in een harde afstemming van een onderstel zit. Die dynamiek komt verder terug in een tamelijk directe besturing. Van die besturing is de mate van bekrachtiging instelbaar.

Tesla heeft de Model 3 altijd als een sportsedan gezien, en de auto ook als zodanig gepositioneerd. Deze Y lijkt een verhoogde Model 3, maar is flink breder en hoger en dus feitelijk toch meer dan een ‘versuvde’ Model 3. De Model Y weegt een paar honderd kilo meer dan een vergelijkbare 3, en dat voel je in zijn rijgedrag, zonder overigens dat de auto zwaarlijvig aanvoelt.

Praktisch, maar…

We werden de afgelopen maanden blij van zijn actieradius, maar ook van de bediening van alle componenten. Bijna alle; de aansturing van de ruitenwissers blijft een uitdaging. Maar dat hebben we ondervangen door de sproeierknop, die op de kopse kant van de linker stuurstengel is geplaatst, af en toe kort in te drukken. Als je dit knopje een klein tikje geeft, bewegen de wissers, zonder dat de sproei-installatie direct in actie komt. De Tesla-app laat weinig te wensen over. Zoals het gehele digitale deel van de Model Y perfect voor elkaar is. Behalve als de connectie matig is, zoals soms in Duitsland. In zo’n geval laadt de kaart wat traag, omdat de gegevens gestreamd worden. Maar goed, Tesla kan weinig doen aan ‘slecht bereik’.

We legden een dikke tienduizend kilometer af, en ‘tankten’ in die periode slechts voor twee tientjes energie aan een snellader van Tesla. De rest van de kilometers haalden we onze energie uit openbare palen en ons thuispunt.

Autopilot

Over de Autopilot weinig klachten, behalve dat we het niet heel regelmatig hebben gebruikt. Van alle systemen op de markt zit Tesla met het ‘robot-rijden’ echt aan de top. Maar geheel ‘zonder handen’ mogen we van onze wetgever nou eenmaal nog niet rijden in Nederland. En op halve kracht automatisch rijden, is eigenlijk geen automatisch rijden. Hier zit lokale regelgeving het talent van de Tesla dus in de weg. In Amerika mag en kan veel meer op dit gebied. Vreemd is wel dat de Auto-pilot interface een vrij fors deel van het display in de Model Y in beslag neemt. Terwijl wij aan die informatie niet reusachtig veel hebben gehad.

Briljant

Een simpele, doch briljante vinding is de verkeerslicht-verklikker. Sta je vooraan in de rij, dan houdt de camera de verkeerslichten in de gaten. Springt deze op groen, dan zie je dat op je scherm, maar handiger nog, er gaat een pingeltje af. Dus je staat nooit te lang voor groen, omdat je gezellig om je heen zit te kijken.

Ontgrendeling voor verbetering vatbaar

De ontsluiting van de portieren met je telefoon is nog wel enigszins voor verbetering vatbaar. Soms opent het bestuurdersportier direct, af en toe ook niet. Dan moet je dus de Tesla-app op je telefoon openen, en handmatig de boel ontgrendelen. En als je telefoon leeg is, kom je dan de auto nog in, zo werd ons diverse keren gevraagd. Neen, zo hebben wij ervaren. Dan moet je eerst je telefoon opladen, of als je geen lader bij je hebt, een andere auto lenen. Maar je kunt ook gewoon de Tesla-kaart in je zak steken.

Overtuigend

Zoals gezegd gaf het afscheid eerder een traan dan een lach. Je hebt aan de Model Y een meer dan prima SUV-achtige gezinsauto en in vergelijking met andere elektrische auto’s een bovengemiddeld goede EV. Overtuigend, in veel opzichten. De beschikbare ruimte volstaat, zijn functionaliteiten eveneens, er zit snelheid zat in de Y en de kilometerkosten staan op het lage peil zoals we dat kennen van een elektrische auto. Het overwegen waard dus, als je twijfelt tussen een Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E, Kia EV6 of Hyundai Ioniq 5. Maar ook hier geldt, twijfel je, ga proefrijden met alle modellen. Of je laat je overtuigen door de snelle levertijd van Tesla.

Tekst & foto’s: Werner Budding

 

Vorig artikelVolgend jaar ook een volledig elektrische Peugeot 308
Volgend artikelBollinger Motors verlegt focus naar elektrische bedrijfswagens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in