De verwende EV rijder. Column door Maarten Hachmang

Iemand die zijn rijbewijs met een lelijk eendje (Citroën 2CV voor de jonge lezers) heeft gehaald, kijkt anders tegen auto rijden aan dan iemand die heeft afgereden in een dikke BMW. De 2CV rijder had bij zijn reis naar de Franse of Italiaanse kust misschien maar op de helft van het traject een autosnelweg, geen navigatie, geen klimaatbeheersingssysteem enzovoorts.

Iemand die deze beperkingen nooit gekend heeft, realiseert zich vaak niet hoe verwend hij is. Waar een 2CV rijder de BMW als pure luxe ervaart zal de BMW rijder de 2CV maar een treurige ervaring vinden. Hetzelfde fenomeen herhaalt zich in de EV wereld.

Mijn vriend Gertjan bijvoorbeeld is één van de eerste EV pioniers van Nederland. Sinds 2013 rijdt hij elektrisch en in de winter van 2015-16 ging hij met een 21kWh Zoé op Wintersportvakantie. Let op, dan heb je dus een actieradius van 110km ongeveer midden in de winter.  En hij blogde dat.

5 snelladers

Met slechts vijf snel-laders en voor de rest spaarzaam geplaatste AC 22kW laadpaaltjes reed hij in 13 etappes 22 uur zo’n 925km naar zijn wintersport bestemming in Oostenrijk. En niet met één laadpasje hoor, nee… elke laadpaal vooraf uitzoeken, accounts aanmaken, apps, QR codes, crowdfunded laadpunt of laadpassen van een specifieke stad of streek. Dertien laadsessies in totaal, en toen beschouwde de kleine EV-rijder dat als een succes. En alles hield hij netjes bij.

22 uur

Hij eindigt zijn blog over de heenreis trots, met het volgende citaat:

“Twee en twintig uur met de ZOE onderweg om van thuis naar Mellau te komen. Een bijzonder lange tijd voor 925km, kun je dit een succes noemen? Ja, ik vind van wel. We zijn er gekomen, dat is één. Twee: Het kan sneller want we zijn tijd verloren door zaken die geen verband houden met het laadproces of rijden. Als dat wordt opgelost winnen we fors tijd. Dat gaan we zien op de terugreis.”

2019

Hoe anders is dat nu. Nog geen 4 jaar later staan langs hetzelfde traject nu zo’n 100 snelladers. Met een recente Zoé zou je aan 3 stops van een uurtje al genoeg hebben.

Primitiefste vakantie ever

Van de week had ik een discussie met oud studiegenoot. Hij ging voor het eerst met een EV, een Audi E-tron (95 kWh batterij / 360km)  op vakantie naar Frankrijk. Ik was erg enthousiast en stelde me de pure luxe voor van die wagen met deze lekkere actieradius en hoge snelheid laden bij o.a. Fastned en Ionity. Mijn studiegenoot dacht er duidelijk anders over. Hij vond het zijn ‘primitiefste vakantie ever’. Snelladers die slechts 30kW haalden in plaats van 50, palen die defect waren of alle parkeerplaatsen bezet. Tesla had het goed voor elkaar zo vond hij, en voor niet-Tesla rijders zijn ze “in Frankrijk nog láng niet klaar voor stroom”.

Ik dacht even aan Gertjan en zijn avonturen onderweg naar Mellau.

It’s all about perspective, kennelijk.

Vorig artikelCO2 als basis voor accu’s
Volgend artikelSolarauto’s in het Ferrari-museum

4 REACTIES

  1. Ik kan deze Evert geen ongelijk geven.
    Een rondreis door Normandië, Bretagne gemaakt met Hyundai ioniq 28 kwh accu. Snelladers in Frankrijk kun je beter overslaan doen het bijna nooit. Veel meer opzoek gegaan naar 22 kWh laders die in elk dorp zijn te vinden en ook hier regelmatig bij een storende laadpaal gestaan.
    Frankrijk is geen Nederland met Fastned en allegro stations die het bijna altijd doen.

  2. Jou studiegenoot heeft gelijk. Bijna alle snelladers in Frankrijk hebben of storing of ze doen het niet. Wel heeft ieder dorp een 22 je laadpaal ergens verstopt op plein maar duurt uren voordat je verder kunt met genoeg prik in dev accu…
    Frankrijk mist fast- Ned

  3. Jou studiegenoot heeft niet geheel ongelijk.Frankrijk heeft echt veel laadpalen maar Ze zijn ook echt storingsgevoelig 3 van de 11 palen deed het bij mij 22 KVA laadpalen duren uren om auto op te laden op doorreis.

  4. Onze ervaring was niet heel veel sneller: wij deden 13 uur over 675 km met 4 laadsessies. Dus niet heel veel sneller. Er zat wel een luchttankbeurt tussen, maar het laden in Frankrijk is wel bedroevend. Via Chargemap app hebben we gepland en zagen we al dat Metz een probleem zou kunnen opleveren. In die omgeving is er bijna niks op de snelweg. Snellader van een Nissan dealer bleek kapot, dus weken we uit naar Ikea. Ok, die laadsessie duurde wel lang omdat we te lang in de winkel bleven rondhangen en bij terugkomst erachter kwamen dat het laden bij 60% was gestopt (we hadden dus al veel eerder weer door kunnen rijden). De snelladers van Corri-door zijn beduidend langzamer dan die van Allego of Fastned in Nederland. De eerste laadsessie was bij Fastned en de tweede bij Allego bij een total benzinepomp in Manhay. Tijdens het laden aten we onze broodjes in de dieseldamp van passerende vrachtauto’s. Pff.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in