CO2 als basis materiaal voor accu's gebruiken

CO2 als basis voor accu’s

We zijn het erover eens dat er niet veel meer CO2 in de atmosfeer terecht moet komen. Hoe mooi zou het daarom zijn als we die CO2 ook weer uit de lucht kunnen halen. En nog veel mooier als we die CO2 ergens voor zouden kunnen gebruiken. Dit bracht een aantal Amerikaanse onderzoekers op een idee.

Zij hebben het plan opgevat om de CO2 die zich in de lucht bevindt, te gebruiken als een belangrijk bestanddeel voor accu’s. Dat maakt elektrisch rijden nog veel interessanter. Een elektrische auto is dan niet alleen stil, energiezuinig en emissievrij, de productie van de accu’s draagt dan nog eens bij aan een vermindering van de CO2 in de atmosfeer. Op die manier zouden elektrische auto’s wel eens de ultieme oplossing kunnen worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Accu’s kunnen voor 40% uit gerecycled CO2 bestaan

Volgens de verslaggeving in het wetenschappelijk vaktijdschrift ACS Central Science lijkt het erop dat het plan van de Amerikaans onderzoekers gaat slagen. Het is de wetenschappers van de Vanderbild University in Nashville en de universiteit van Washington namelijk gelukt om de CO2 uit de lucht te gebruiken als basis voor accu’s voor elektrische auto’s. De koolstof nanotubes, die uit de gerecyclede CO2 worden samengesteld, kunnen ongeveer 40% van de benodigde materialen voor de accu’s voor hun rekening nemen. De voor de productie benodigde energie kan worden opgewekt door middel van zonnecellen.

2 Comments

 • Bas van der Weerd| 07/08/2019 bij 16:54

  Ik kan de bron vanaf mijn vakantieadres niet achterhalen (Google denkt dat mijn VPN aan het spammen is). Ik duik na mijn vakantie in mijn browserhistorie en kom er op terug.

 • Bart| 05/08/2019 bij 10:08

  Op de website van de Vanderbilt University is een interview van maart 2016 te zien met de betreffende professor die het systeem uitlegt. Op de site van de UW geen referenties naar dit onderzoek, ik heb ze niet kunnen vinden althans. Ook op de website van ACS geen melding. Heeft u een link of verwijzing naar het betreffende artikel?

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven