De mismatch van de EV-subsidie – Column door Max Erich

gebruikte EV's subsidie mismatch

Terwijl de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s in no time werd leeggeplukt, hebben gebruikte EV’s de weg naar de particulier (nog) niet gevonden. De subsidiepot voor elektrische occasions is namelijk nog goed gevuld.

Dit jaar stelt de overheid in totaal 17,2 miljoen euro beschikbaar voor stimulering van particuliere aanschaf van EV’s. Het budget is gesplitst in 10 miljoen euro voor nieuwe auto’s en 7,2 miljoen euro voor gebruikte EV’s. In juli bleek de pot voor nieuwe auto’s na een week leeg. Nu, 2 maanden later, is de pot voor gebruikte EV’s nog voor ruim de helft (3,96 miljoen euro) gevuld. Wat gaat er mis?

Mager effect

Tegenover het subsidiesucces op nieuwe EV’s lijkt het effect op gebruikte EV’s teleurstellend. Wanneer de inmiddels gebruikte subsidie (3,24 miljoen) doorgerekend wordt naar aantallen, dan kom je op zo’n 1.600 auto’s. Volgens cijfers van VWE verkochten autobedrijven in de eerste helft van 2020 in totaal ruim 7.300 gebruikte EV’s. Dat komt neer op ruim 1.200 per maand. In dat licht bezien zorgen de 1.600 aanvragen in juli en augustus samen niet voor een enorme extra stimulans.

Kleine lettertjes

Een hindernis voor die stimulans is dat de markt voor tweedehands EV’s niet bepaald transparant is. Omdat gebruikte EV’s ook voor zakelijke kopers financieel en fiscaal interessant zijn, worden veel EV’s online exclusief btw aangeboden. Als particulier kom je daarmee in een wirwar van prijzen terecht. Auto’s worden soms exclusief, dan weer inclusief btw aangeboden. Ook worden prijzen de ene keer inclusief en de andere keer exclusief subsidie gecommuniceerd. Dan is er nog de variant inclusief of exclusief huur van de accu (bij Renault en Nissan). Als particulier ben je continu op zoek naar de kleine lettertjes en dat frustreert. Daarnaast moet je je ook nog eens verdiepen in materie over rijbereik, laders en laadpassen. Dat samen kan een flinke drempel opwerpen.

Aanbod is beperkt, concurrentie nieuw groot

Het grootste probleem is dat het aanbod gebruikte EV’s, geschikt als (1e) gezinsauto, simpelweg gering is. Tesla’s vallen buiten de subsidieregeling door hun hoge originele aanschafprijs. Daarnaast stromen auto’s als de e-Golf, Hyundai Ioniq Electric of het huidige van de Nissan Leaf pas over 2 à 3 jaar in grotere aantallen door vanuit de leasemarkt. Het geringe aantal jonge exemplaren op de occasionmarkt heeft nu ook te veel moeite om op te boksen tegen nieuwe EV’s. Door kortingen van fabrikanten bovenop de subsidie is het vaak interessanter om nieuw te kopen of (private) leasen, dan een (jong) gebruikte EV te kiezen.

Mismatch vraag en aanbod

Op zich is dat natuurlijk een positieve ontwikkeling, ware het niet dat (zoals gemeld) het budget voor nieuw op is. Het is dan ook jammer dat de overheid een strike scheiding in budget tussen nieuw en gebruikt heeft aangebracht. Als je die scheiding al zou willen hanteren dan zie je liefst nu vooral budget voor nieuwe EV’s en over een paar jaar weer meer budget voor gebruikte elektrische auto’s.

Aanwas voor doorstroom

Het doel, het vergroenen van het wagenpark en terugdringen van uitstoot, moet in elk geval voorop staan. Om dat te bereiken is allereerst aanwas nodig van nieuwe EV’s, maar straks vooral ook een goede doorstroom richting gebruikt. Dit om te voorkomen dat een deel van de auto’s uiteindelijk uit Nederland verdwijnt, zoals eerder gebeurde met de zuinige diesels en de plug-ins.

Vorig artikelVolta onthult de Zero, een innovatieve elektrische truck
Volgend artikelEuropese Commissie wil normen CO2-uitstoot verscherpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in